home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Fiatalok lendületben
Rencsényi Elvira
2011.04.20.
LXVI. évf. 16. szám

A Szabadkai Helyi Demokráciaügynökség (Centar Lokalne Demokratije Subotica - Local Democracy Agency Subotica) nevű non profit szervezet 1993-ban jött létre azzal a céllal, hogy elősegítse az emberi jogok érvényesítését, illetve elősegítse a demokrácia kiépítését. Ebben támogatója és fő partnere az E...

A Szabadkai Helyi Demokráciaügynökség (Centar Lokalne Demokratije Subotica - Local Democracy Agency Subotica) nevű non profit szervezet 1993-ban jött létre azzal a céllal, hogy elősegítse az emberi jogok érvényesítését, illetve elősegítse a demokrácia kiépítését. Ebben támogatója és fő partnere az Európa Tanács. Ilyen központ egyébként a Balkán térségében - Szabadkán kívül - Nišben, Eszéken, Mostarban, Prijedorban, Zavidovićiban működik, de a partnerhálózat több mint 300 szervezetre terjed ki világszerte. A rendszer által meghatározott célok között szerepel az európai integráció elősegítése és az európai értékrend megvalósítása, a polgárság részvételének növelése a döntéshozatalban, egyenlő jogok és lehetőségek biztosítása mindenki számára, a fenntartható fejlődés elősegítése és - nem utolsósorban - a fiatalok társadalmi folyamatokban való részvételének segítése.
Szervezetten - a fiatalokért
A Szabadkai Helyi Demokráciaügynökség keretében működik az EU Info Point Iroda, amely programjának céljául tűzte ki, hogy információval szolgáljon - akár személyesen, akár a világháló segítségével - a szerbiai fiataloknak az Európai Unió által felkínált lehetőségekről, az ifjúsági és önkéntességi programokról, valamint az Európai Unióról általában.
Ronjec Viktor, az EU Info Point program technikai munkatársa középiskolás kora óta vesz részt aktívan az ifjúsággal kapcsolatos projektumok megvalósításában.
- Az EU Info Point helység hiányában először ''házhoz ment”, és középiskolákban szervezett műhelymunkák formájában igyekezte ellátni feladatait - tudom meg Viktortól -, az idén áprilistól azonban öt hónapon keresztül tevékenységünket ki tudjuk terjeszteni a médiával való kapcsolattartásra, saját internetes oldalt működtetünk, ismeretterjesztő anyagokat terjesztünk, újrahasznosított anyagból készült tasakokat, poháralátéteket és pólókat kreálunk, vetélkedőket szervezünk az Európai Unióról, dokumentumfilm-sorozatokat vetítünk az önkéntes munkáról. Egyszóval: népszerűsítjük a programjainkat az iskolákban és a különféle rendezvényeken.
Ronjec Viktortól megtudom azt is, hogy feladataik között szerepel a Tartományi Ifjúságpolitikai Stratégia népszerűsítése is.
- A mi programunk az önkéntességről szól. Olyan 18 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését várjuk, akik szeretnének részt venni az EU által megfogalmazott projektumokban, természetesen valamely EU-s tagállamban, akár 10-12 hónapon át. A szabadkai irodánkban jelenleg három külföldi fiatal végez önkéntes munkát, ami irodai munkában, az Internetes adatbázisunkkal kapcsolatos feladatokban és a középiskolák látogatásában, az itteni fiatalokkal való kapcsolatfelvételben merül ki. Nagyon fontos, hogy a külföldről érkező fiatalok a saját tapasztalataikat adják át a kortársaiknak, hiszen az sokkal értékesebb információ a számukra, mint bármilyen brosúra vagy tájékoztató. A programba bekerülhet bárki, aki úgy érzi, hogy szeretne más államban eltölteni néhány hónapot, ottani fiatalokat megismerni, önkéntes munkát végezni annak érdekében, hogy csiszolhassa a nyelvtudását és minél többet megtudjon az Európai Unióról. Aki jelentkezik nálunk, bekerül az adatbázisunkba, betekintést nyer az EU-s tagállamok által meghirdetett programokba és eldönti, hol, mely országban szeretne önkéntesként tevékenykedni. Itt külön feltételek nincsenek, még csak idegennyelv-ismeret sem szükséges. Aki egy-egy program keretében kijut külföldre, garantáltan elsajátítja az adott ország nyelvét vagy éppen valamely más világnyelvet.
Mi is az az önkéntesség?
Ronjec Viktor hangsúlyozza: ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, részt veszünk-e egy külföldi önkéntes munkában, tudnunk kell a következőket: az önkéntesség nem megtervezett, részmunkaidős tevékenység, nem szakmai gyakorlat, nem jár érte fizetés, nem nyelvtanfolyam és nem szabadidős tevékenység, még csak nem is minősül külföldön eltöltött tanulmányi, illetve szakmai továbbképzésnek.
- Az önkéntesség olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az önkéntes tevékenység közvetlen anyagi haszonnal nem jár annak végzője számára, továbbá az önkéntes nem helyettesíti a fizetett munkaerőt. Az önkéntes nem elsősorban saját családjának segít, munkálkodása hozzáadott értékként jelenik meg a fogadó szervezet életében. A tevékenység megvalósulhat non-profit, civil szervezet, vagy állami intézmény, ritkább esetben cégek és vállalkozások keretében is. Előnye, hogy elősegíti a társadalmi beilleszkedést, hozzájárul a szegénység, a kirekesztődés csökkentéséhez és a teljes foglalkoztatottsághoz. Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében.
Előny a külföldi tapasztalat
Viktor szerint fiatal pályakezdők számára előnyös lehet, ha első munkahelyi gyakorlatukat segítő környezetben végzik, ahol a felelősséget még mások viselik helyettük. A fiatalok körében növekvő tartós munkanélküliség tendenciáit figyelembe véve még nagyobb a társadalmi felelősség: sokan karrierjük első állomásaként passzivitásba kényszerülnek.
- Az Európai Önkéntes Szolgálat célja a fiatalok önkéntes társadalmi tevékenységekben való részvételének támogatása Európában és azon kívül. Az önkéntes szolgálat ideje alatt a fiatalok egy intenzív tanulási folyamat részesei, lehetőségük nyílik egy másik ország és kultúra megismerésére, és ezáltal önmaguk, személyiségük fejlesztésére.
Fiatalok Lendületben Program
Az Európai Uniós Fiatalok Lendületben Program keretében 18 és 30 év közötti fiatalok egyénileg vagy csoportosan kapcsolódnak be non profit tevékenységekbe, szolgáltatásokba legalább 2, legfeljebb 12 hónapon át. Hátrányos helyzetű fiatalok bevonása esetén a projekt időtartama legalább 2 hét lehet. Az önkéntes szolgálat ideje alatt az Európai Bizottság támogatása fedezi az önkéntes megélhetési költségeit (étkezés, lakhatás), és szerény mértékű, országonként eltérő mértékű zsebpénzt biztosít. A Fiatalok Lendületben Program az önkéntes útiköltségének 90%-át, biztosításának és vízumköltségének 100%-át finanszírozza, továbbá átalányösszegeket és keretösszegeket határoz meg a projekt lebonyolítására, az önkéntesek ellátására és zsebpénzére.
- A projektben önkénteseket küldő, önkénteseket fogadó, illetve a munkát koordináló szervezetek vesznek részt. Az önkéntes munkák széles körét kínálják a különböző részvevő szervezetek, mindenki megtalálhatja az érdeklődésének leginkább megfelelő tevékenységet kulturális, környezetvédelmi, sport., média- és különböző szociális területeken. Az Európai Önkéntes Szolgálat keretében külföldi fogadó szervezetek adatbázisa több szempont szerinti keresési lehetőséggel kínálja a jelenleg pályázható projektek. A hazatérő önkénteseknek még az EVS projekt keretében alkalmuk nyílik hasznosítani a szolgálat alatt szerzett élményeket, illetve feldolgozni a projekt tapasztalatait - zárta a beszélgetést Ronjec Viktor.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..