Fiatalok fiataloknak fiatalokról

Fiatalok fiataloknak fiatalokról

Vajdaságban is terjeszkedik a DKMT-HÍD Ifjúsági Irodahálózat — Szabadka után két héttel Magyarkanizsán, és még aznap délután Kishegyesen is megnyílt a Duna-Kőrös-Maros-Tisza Eurorégió vajdasági Híd Ifjúsági Irodája Magyarkanizsán, a felújított Ifjúsági Otthonban.

A megnyitón összegyűlt fiatalok, főként a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont helybeli és vidéki diákjai szerint az irodára már nagy szükség volt, hiszen a határ mentén, sőt a szélesebb észak-bácskai vagy észak-bánáti körzetben élő fiatalok is előszeretettel látogatják a szegedi és a dél-magyarországi kulturális, szórakoztató vagy éppen sportrendezvényeket. A programok részleteiről és a hozzájuk kapcsolódó egyéb tudnivalókról azonban mindeddig csak felületes információik voltak, amelyeket elsősorban barátaiktól, iskolatársaiktól, ismerőseiktől kaptak, vagy valamelyik közösségi portálon jutottak hozzájuk. Ezek gyakran pontatlanok voltak, így megtörtént, hogy hiába ruccantak át Szegedre vagy valamelyik környékbeli településre, lekésték a rendezvényt, vagy egyszerűen nem jutottak belépőjegyhez.

Az irodahálózat elsődleges feladata, hogy összekapcsolja a szélesebb értelemben vett régió fiataljait — mondta a hálózat működéséről szóló bemutatón Bene Tamás, a DKMT Eurorégió Ifjúsági Szövetségének elnöke.

— A programnak az a célja, hogy ha a fiatalok betérnek ezekbe az irodákba, információkat kapjanak az őket érdeklő témakörökről. Csak néhányat emelnék ki: kultúra, sport, oktatás, munka-, valamint különféle képzési és egyéb lehetőségek. Azt szeretnénk elérni, hogy ha például egy magyarkanizsai fiatal szeretne egyet kirándulni Szegedre, vagy részt venne egy művelődési eseményen — legyen az színház vagy koncert —, akkor ezeken a helyeken mindent el tudjon intézni. Kérésére az iroda elrendezi a szállásfoglalást, megvásárolja a belépőjegyet, és a fiatalnak csak annyi dolga marad, hogy elmenjen Szegedre, ott minden készen várja majd.

Mivel a teljes irodahálózat még nem épült ki, a három délvidéki iroda a szegedin keresztül kapcsolódhat be a rendszerbe — nyilatkozta Krekuska Róbert, a magyarkanizsai Ifjúsági Tanács elnöke.

— Az Euro-Deszk ifjúsági hálózatról azt kell tudni, hogy az Európai Unión belül működik. Feladata összekapcsolni a különféle országokban és településeken élő fiatalokat... Külön örömmel tölt el bennünket, hogy irodaavatónkra Szegedről is eljött több fiatal ifjúsági segítő, aki kíváncsi rá, hogyan is működik ez a rendszer. Legjobban azonban annak örülünk, hogy közöttük van egy magyarkanizsai fiatal, T. Kiss Tamás is, aki szintén Szegeden végzett, de hazajött, és mivel ifjúsági segítői végzettsége is van, máris adott a személy, aki a magyarkanizsai irodában dolgozhat, és szakemberként várhatja a fiatalok érdeklődését.

— Az irodahálózat működése nemcsak azt teszi lehetővé, hogy a határon túli, esetünkben a vajdasági, azon belül az észak-bácskai, elsősorban magyar fiatalok közvetlen kapcsolatot alakíthassanak ki dél-magyarországi társaikkal, hanem azt is, hogy az anyaországi fiatalok is értesüljenek a délvidéki eseményekről, és lehetőségeik szerint látogassák is azokat — fogalmazott Krekuska Róbert. Az irodahálózat bemutatója után az új HÍD-irodát dr. Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés kulturális és külügyekért felelős alelnöke, valamint Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere adta át rendeltetésének. A működési részletek kidolgozása után a magyarkanizsai iroda a délutáni órákban fogadja majd az anyaországi rendezvények iránt érdeklődő fiatalokat.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink