home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Férfiak szemével
Szerda Zsófi
2019.03.08.
LXXIV. évf. 10. szám
Férfiak szemével

A nők nagyon kritikusak önmagukkal szemben, és nőtársaikkal sem kevésbé azok.

De most öt fiatalembert faggattam ki néhány — nőkhöz köthető — fogalomról. Olyanokról, mint a nőiesség, a smink és az öltözködés vagy a női egyenjogúság. A következők vallottak rólunk: Soltész Dávid (szabadúszó művész), Nyári Ákos (színészhallgató), Budimlity Ármin (mérnök, néptánctanár), Szabó Róbert (a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákja) és Berkó Szilárd (a VIFÓ elnöke).

 

 

NŐIESSÉG

 

Soltész Dávid: — A nőknél van valami, amit a mai napig nem értek, de imádok: bármire rá tudják venni a férfiakat. Tegyük fel, ha egy nő azt mondja a párjának, mennyire erős, és megkérdi, felemelné-e neki a zongorát, a férfi jóformán a házat is felemelné. Nagyon tudnak ránk hatni. Akár szavakkal, akár az ágyban, az élet minden területén. Nem tartom hülyeségnek azt a mondatot, hogy minden sikeres férfi mögött egy nő áll. Amitől még nőies lehet egy nő, az az, hogy tisztában van nőiességével, és valamilyen szinten független a társadalom béklyóitól. A nőkből általában finomság, gondoskodás, érzékenység, gyengédség árad. Nőiességük teljes megélése abból vehető észre, hogy ragyognak. Élvezik, hogy nők lehetnek. A testük földünk szépsége, a lelkiviláguk pedig az univerzum csodálatossága.

Budimlity Ármin: — Nincs csúnya nő és nincs csúnya férfi. Mindenkinek megvan a párja kerek e világon, csak meg kell találnia. Mindenkinek megvannak a saját bogarai. Ettől egyéniség az egyéniség, és nem egy sorozatgyártás része. A nőiesség abban mutatkozik meg, hogy szép a nő megjelenése, van tartása, kedves, nyugodt, és nem utolsósorban van stílusa. Azért veszik észre, mert pozitivitást sugároz, rejtélyes, mégis okos, talpraesett. Foglalkozik magával: nem panaszkodik, hogy túlsúlyos, ha nem tesz semmit azért, hogy ne így legyen, illetve a háztáji dolgokat, kétkezi munkát sem veti meg.

Nyári Ákos: — A nagymamám azt mondta: egy nőnél mindig van tű és cérna. Persze nem ez a mércém, sosem ellenőrzöm, nem is ebben látom a titkot. Mitől nő a nő — ez minden nőt érdekel. Szerintem ahány nő, annyi fajta nőiesség! Nőies egy pillantás, egy hajigazítás, egy érintés. Ha feladhatom rá a kabátot. Az is, ha felvarrja a leszakadt gombom. A nőben mindig van tartás szerintem.

Szabó Róbert: — A nő. Teremtetett oldalbordából. Mindenki számára más dolog számít nőiesnek. Számomra már azok az apró kis jelek is, amelyeket csak a nők tudnak létrehozni, megmutatni. Egy kisebb mosoly is lehet hihetetlenül nőies, vagy a számomra nagyon szimpatikus szoknya, mely már sokkal nagyobb jelzés. És ne tessék ezt úgy érteni, hogy egy nőnek szoknyát kell hordania, hogy nő lehessen, de én szeretem szoknyában látni a szebbik nemet.

Berkó Szilárd: — Számomra a nőiesség nagyon megfoghatatlan, főként azért, mert általában személytől teszem függővé. Viszont ha általánosítanom kellene, akkor azt mondanám, hogy a külső, a viselkedés és a beszéd az a három tényező, amelynek az összessége határozza meg.


NŐI JOGOK — EGYENJOGÚSÁG


S. D.: — A nők sajnos világunk számos területén el vannak nyomva egy kicsit. (Nem véletlenül jött létre ennyi mozgalom.) Nem sok mindent tudnék hozzáfűzni, viszont például Svédországban a nemek közötti semlegességet hirdették, ami előhozta a nemek egyenlőségét.

B. Á.: — A női egyenjogúságról csak annyit, hogy mindenki addig nyújtózzon, ameddig a takarója ér. Ez nem csak a nőkre, mindenkire vonatkozik, mivel ez már nem téma! A nők nagyon régóta ugyanakkora tiszteletet kapnak, mint a férfiak. Vannak kivételek, akik azt hiszik, övék a világ, mert szépek és okosak (velük nem kell foglalkozni).

Ny. Á.: — A női egyenjogúság kényes téma. Én úgy érzem, azért ez működik a generációmban. Persze ha zongorát kell emelni, azt nem feltétlenül engedem át.

Sz. R.: — A nőknek is joguk van bármihez, és ha már jogokról beszélünk, akkor az egyenlőséget és egyenjogúságot kell hogy jelentsen. Igen, a nő öltözhet úgy, ahogy neki tetszik, nem tekintek rá másképp, s a nők a munkában is ugyanolyan jók, sőt, véleményem szerint sokkal több dologban még jobbak is tudnak lenni a férfiaknál. Nálunk egyre jobb a helyzet az egyenjogúság terén, de van még hova fejlődni. Türelem rózsát terem.


SMINK / ÖLTÖZKÖDÉS


S. D.: — Az a férfi, aki azt mondja, hogy ez nem fontos, valószínűleg hazudik. Persze nem azt szeretném, ha minden nő agyonsminkelné magát, nem kell túlzásba vinni, elég egy rúzs is, a lényeg, hogy sugározzon belőle az esztétika. Ezzel nem azt mondom, hogy nem ébrednék szívesen egy kócos, „szétdobott” nő mellett. Sajnos tény, hogy szinte senki sem figyel fel az olyan nőkre, akik nem törődnek a külsejükkel, de véleményem szerint minden nő csodálatos a maga módján.

B. Á.: — A külcsín, avagy az öltözködés és a smink a megjelenésen és a stíluson túl az emberek véleményét is nagymértékben meghatározza. A ruházkodás egyéniségfüggő: elegáns, sportos, laza, szabad, színes... Sok minden belefér. Nekem személy szerint az első három jobban izgatja a fantáziámat. Lehet egy hölgyön elegáns egy koktélruha is, ha alkalomhoz illő és nem túlságosan vad, kihívó. Egy blézer, ing, szoknya is tud elegánsan sportos lenni. A smink számomra csak egy maszk, mely mögé a hölgyek elrejtik a természetes szépségüket. Nem azt állítom, hogy soha senki ne sminkeljen, csak mértékkel. És nem kellene a lányoknak a mindennapokban úgy kifesteniük magukat, mintha bulizni mennének, mert így az egész elveszíti az értelmét.

Ny. Á.: — Az a szép szerintem, ha egy nő megtalálja a stílusát. A sablonöltözködést annyira nem kedvelem. Ha van a hölgynek saját stílusa, az a szexi. Ugyanez a helyzet a sminkkel. Ha ez a téma, óhatatlanul eszembe jut egy idézet Hamlettől: „Hallottam én, hogyan festitek magatokat. Isten adott nektek egy arcot, erre ti csináltok magatoknak egy másikat.” A túlzott smink inkább riaszt. A felismerhetetlenségig sminkelés sem tetszik. Nem úgy viszont egy ízléses alapozás. Az el tud kápráztatni. Mindenesetre egyvalami biztos: nem a sminkbe leszek szerelmes.

Sz. R.: — A smink is a kinézet része, ahogyan a ruha is. Számomra nem igazán tetszetős egy kisminkelt nő. Persze sminkelje magát mindenki szabadon, a döntés mindenkinek a saját kezében van, s az is egyénfüggő, hogy ez tetszik-e neki és másoknak, vagy nem. Nálam nem mérvadó. És az is már ízlés kérdése, hogy valaki a porcelánná sminkelt embereket szereti-e jobban, vagy a természetes bájt.

B. Sz.: — A sminkkel kezdeném, mivel számomra ez egy kimagaslóan fontos tényező. Szerintem manapság óriási jelentőséget tulajdonítanak neki, túlságosan torzítva ezáltal a valóságot, a lényeget. Ennek ellenére természetesen vonzónak találom a smink diszkrét használatát, mert szépen hangsúlyozza az arc jellegzetes vonásait, főleg kivételes alkalmakkor. A műköröm viszont valami borzasztó… A sminkhez hasonlóan gyakran tapasztalom, hogy a nők túlzásokba esnek, azaz valójában a kívánt hatás ellenkezőjét érik el. Ruházat szempontjából lényegtelen, hogy szoknyát, nadrágot, pólót vagy inget viselnek-e, nemes egyszerűséggel az a fontos, hogy az alkalomhoz megfelelően és ízlésesen öltözzenek.

 

MIT SZERETSZ A NŐKBEN?

 
S. D.: — Ami minden nőben észrevehető, az a gyengédség, továbbá valamiért nagyon imádom a szemüket. Volt egy randim, melyen nem tudtam máshova nézni, csak a nő szemébe. Hiába öltözött ki, ráadásul éppen miattam. Nagyon nehéz megfogalmazni. Teljesen odavagyok az olyan nőkért, akik kiállnak magukért, és senki sem tudja elnyomni őket. Bálványozom őket. Szeretem, ha egy nő útbaigazít (ami kölcsönös). Mindig lehessen vele beszélgetni. Akármiről. Akár hajnali 3-ig. Szeretem, ha egy nő odafigyelő, gyengéd, óvatos, és megéli önmagát mellettem vagy a párja mellett. A nő számomra maga a misztikum, s én szeretem a misztikumot.

B. Á.: — Két egyforma nővel nem találkozhatunk. Két teljesen egyforma emberrel sem. A szépség fogalma is relatív. Ne legyen vastag szemöldöke s nagy orra? Nem lehet általánosítani. Én a vékonyabb, sportosabb, középmagas hölgyeket szeretem, ezeket a tulajdonságokat részesítem előnyben, valamint a barna szemet és hajat. Mindenki magának definiálja a szépség fogalmát, nem szeretném beskatulyázni, mert nem lehet.

Ny. Á: — A nő kizökkent a mindennapjaimból, késztet és motivál. A nő, a női energia egy elemi erő, mely felbolygat, felháborít, megnyugtat, csodálatot ébreszt bennem.

Sz. R.: — Azt szeretem a nőkben, hogy léteznek, vannak nekünk, illetve mi is vagyunk nekik. Az élet nem volna élet az ellenkező nem nélkül.

B. Sz.: — Amit szeretek a csajokban, az ugyanaz a tulajdonságuk, amelyet nem kedvelek: a kiszámíthatatlanságuk. Hogy sohasem lehet tudni, mi lesz a következő lépésük. Ezt azért szeretem, mert folyton éber kell hogy legyek, így képtelenség, hogy begyöpesedjek, berozsdásodjak, hogy a szokások rabjává váljak, ami hosszú távon hatással van az idegek épségére, de egyúttal életben is tart.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..