home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Felpörögve, bepörögve
(—)
2014.10.08.
LXIX. évf. 41. szám
Felpörögve, bepörögve

A gazdasági gondok, a megszorítások — az egyre erősödő sztrájkokat leszámítva — szinte teljesen a háttérbe szorultak. A közélet fókuszába a politikai adok-kapok került. A hét fő híre kétségtelenül az volt, hogy megtalálták a két hónappal ezelőtt eltűnt Ivana Podraščićot. A tizenhárom éves kislányt megerőszakolták, majd brutálisan meggyilkolták. Lapunk az esettel a Szorító című rovat hasábjain külön cikkben foglalkozik.

Belharcok

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kormánypártok között súlyos belharcok dúlnak. A belpolitikai szakértők szerint Aleksandar Jovičić magas rangú haladó párti politikus vádja a szocialisták ellen csak a jéghegy csúcsa. Mint az már ismeretes, Jovičić elsősorban Ivica Dačićot, a szocialisták elnökét és Branko Ružićot támadta. A sajtóban Zorana Mihajlović célkeresztjébe Aleksandar Antić és Milutin Mrkonjić került, akik nem voltak restek visszavágni. Rasim Ljaljić pedig Nebojša Stefanović ellen rohant ki, míg Velimir Ilić Bratislav Gašićot szidta nyilvánosan az árvízzel elöntött vidékek helyreállítási munkálatainak késlekedése miatt. (Blic)

Živković puccsot emleget

Zoran Živković volt kormányfő igen indulatosan reagált arra a hírre, miszerint utódja, Aleksandar Vučić azt találta kijelenteni, hogy nem lesz parlamenti vita a nyugdíj- és a fizetéscsökkentésről. A volt kormányfő szerint Vučić valósággal a képviselőház szerepét kívánja átvenni, s mindez szerinte egy csendes államcsínnyel ér fel. (Beta)

Szombattól szociáldemokraták

A Boris Tadić nevével fémjelzett Új Demokrata Párt a múlt szombaton Szociáldemokrata Pártra változtatta a nevét. Belső választáson, 71,74 százalékos részvétellel a párt elnökévé Tadićot választották meg. Bizonyos hírek szerint több helyen is kemény belharcok folytak. Szabadkán ennek következtében Robert Santo (Szántó Róbert) elhagyta a pártot. (Beta, Tanjug, subotica.com)

Ilyenre még Milošević idejében sem volt példa

A B92 televízió szinte egyik napról a másikra megvonta az engedélyt, hogy földi adásba kerüljön az ismert szerkesztő, Olja Bečković nagy sikerű műsora, A hét benyomása (Utisak nedelje). A Független Újságírók Szövetsége az eset miatt tüntetést szervezett a televízió székháza előtt. Olja Bećković pedig határozottan állítja, hogy a műsort nem elhalasztották, hanem betiltották. Ő valójában ultimátumot kapott, de elutasította, hogy a B92 vezetősége az egyik olyan kábelcsatornájára helyezze át a műsorát, amelynek nincs lefedettsége. Az esettel kapcsolatban nyilatkozó mérvadó szerb újságírók szerint az országban egyre érzékelhetőbb a cenzúra erősödése. (Blic)

A munkabeszüntetések nem tudják megrendíteni a kormányt

Egymást érik az országban a munkabeszüntetések. Az ügyvédek és a rendőrségi szakszervezetek után a múlt héten a tanárok is figyelmeztető sztrájkot tartottak. A mérvadó Danas napilapnak nyilatkozó szakemberek szerint azonban mindez nem fogja megrendíteni a kormányt. „A sztrájkok megkéstek. Azt is állíthatjuk, hogy a politikusok számoltak is velük. Az érdekvédelem szempontjából az is gond, hogy nincs egység. Ezt láthattuk a munka törvényének elfogadásakor is, amikor a szakszervezeteknek nem sikerült közösen fellépniük” — véli Srećko Mihajlović közvélemény-kutató, szociológus. Zoran Stojiljković politikai elemző úgy látja, hogy a munkabeszüntetések nem tudnak jelentősen változtatni az országban uralkodó politikai állapoton, már csak azért sem, mert az szrájkokban részt vevők elsősorban defenzív helyzetben vannak. (Danas)

Nem vagyunk verőlegények!

Egyre nagyobb port kavart az a hír, miszerint a közelmúltban megtartott belgrádi melegfelvonulás közben a csendőrség tagjai megverték Aleksandar Vučić kormányfő testvérét. Az ügyben több szinten is nyomozás indult, számos összeesküvés-elmélet látott napvilágot, több rendőrt elbocsátottak munkahelyéről. A csendőrség szakszervezete a sajtónak eljuttatott közleményében elítélte a tagjai elleni médiatámadást, s azt hangsúlyozta, hogy ez a szervezet nem verőlegényekből áll. Azt is nyomatékosította, hogy a belügyminiszternek kötelessége a csendőrség tagjainak a megvédése az úgynevezett „hetedik erővel” szemben. (Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..