home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Felfedezőúton az egri várban
Tóth Lívia
2019.07.12.
LXXIV. évf. 27. szám
Felfedezőúton az egri várban

A zentai Emlékiskola 42 és a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola 15 diákja kapcsolódott be a Határtalanul! programba, melyet az idei tanévben először hirdettek meg a határon túli 7. osztályos tanulók számára.

A Határtalanul! program keretében 2010 óta megközelítőleg 100 000 magyarországi fiatal vehetett részt a határon túli régiókat felkereső tanulmányi utakon. A pályázati támogatás ugyanis a korábbi években csak a magyarországi oktatási intézmények diákjainak volt elérhető, akik osztálykirándulásokat szervezhetnek a külhoni magyar közösségekben élő társaik megismerésére. 


Néhány diák és tanárnőjük a sajtótájékoztatón

— A Határtalanul! program célja a magyar—magyar kapcsolatok építése, személyes találkozások létrehozása, a kialakuló barátságok elmélyítése. Éppen ezért az idei iskolaévben lehetővé tették, hogy a Magyarországgal szomszédos magyarlakta területekről is ellátogassanak a fiatalok az anyaországba — hallottuk Kormányos Katona Gyöngyitől, a zentai Emlékiskola magyar nyelv és irodalom szakos tanárától. — Ezzel a lehetőséggel élt a zentai és a felsőhegyi iskola is. A pályázatban úti célokat, programokat adtak meg, és eldönthettük, melyik csomagot igényelnénk. Mindkét iskola választása Egerre és környékére esett, mivel Gárdonyi Géza Egri csillagok című műve házi olvasmány a 7. osztályban. Pedagógusként azonnal tudtam, kiváló lehetőség ez arra, hogy a diákokkal élményszerűen, testközelből megismertessük az egri vár és csata történelmét, valamint betekintsenek az 1500-as évek történelmi időszakába is. Mivel a mai fiatalok többsége már ezt a klasszikus művet is nehezebben olvassa, kedvcsináló programnak is kiváló ez az utazás. Intézményünk igazgatója partner volt a pályázat során, így június 17-e és 20-a között csodálatos, tartalmas tanulmányi kiránduláson vehettek részt a tanulóink Egerben, Szilvásváradon, a Szalajka-völgyben, Gödöllőn. Az utazást és a programokat a budapesti Jet Travel utazási iroda szervezte, neki is köszönettel tartozunk, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma munkatársainak is. Remélem, a program a közeljövőben is folytatódik, hiszen a pedagógustársaimmal együtt nagyon hasznosnak találtuk — összegezte a tapasztalatokat a tanárnő.


Eger történelmi belvárosának főterén, Dobó István szobránál

Cseszkó Tamás, Gere Katalin, Rekovics Réka, Szép Sára, Oszacsik Léna és Ollai Ákos elevenítette fel az élményeket. Meséltek az egri várban látott kiállításokról, melyek sorából a fegyverbemutatót többen is kiemelték, valamint az aknafigyelő folyosót is érdekesnek találták. Jártak még a Szalajka-völgyben, ott sokat gyalogoltak ugyan, de a természet szépsége minden fáradtságot feledtetett velük. Szóba került a csillagvizsgáló, a gödöllői kastély, az egri érseki palota pincerendszere… Az újságíróknak rögtönzött beszámolóból bizonyára sok minden ki is maradt, viszont jó volt hallani azt a megjegyzést, hogy ezzel a lehetőséggel azok is utazhatnak, akik szűkösebb anyagi körülmények között élnek. Mert a számos látnivaló és élmény mellett ez is az egyik előnye a Határtalanul! programnak.


Az egri várban


A Szalajka-völgy egyik természeti csodája


Kisvasutazás — nagy mosollyal​​​​​​​


Csoportkép​​​​​​​


Az utazás résztvevőinek felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..