home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Feledésbe merült autók (4.)
Lábadi Loránd
2020.02.25.
LXXV. évf. 8. szám
Feledésbe merült autók (4.)

A feledésbe merült meghatározás talán nem teljesen helytálló, mivel ezekből a típusokból még találkozunk egynéhánnyal az utakon. Nagyon kicsi a számuk, de hát nem is csoda, hiszen egyik-másik az ’50-es években készült, ma pedig 2020-at írunk. A legtöbb a lelkes gyűjtőknél található, és csak az oldtimer-találkozókra hozzák üzembe őket, de akkor hosszabb táv megtételére is képesek, tehát annyi év elteltével még mindig üzemképes a motorjuk. Most csak néhányat említünk meg, mégpedig azokat, amelyek a legismertebbek voltak ebben a térségben.

A folytatásban a német autóipar remekműveivel foglalkozunk, melyek hazánkban, de a környező országokban is a legjobb járműveknek számítottak. Azok, akik szerették és meg is tudták fizetni a minőséget, a megbízhatóságot, na meg a rendkívül szép és alapos kidolgozású gépkocsit, büszkén ültek a Golfban, bogárhátúban, Polóban vagy az Opelek valamelyikében. A német minőség a világ bármely részén híres volt, így a kocsik gyártása szinte éjjel-nappal folyt. Az áruk akkor is, ahogyan napjainkban is, magasabb volt, mint, mondjuk, egy francia gyártmányé, habár ezt sokan nem tartják igazságosnak. A következőkben egy kis bepillantást nyújtunk a régi típusok világába.

A Volkswagen Golf 1 1974-ben került le a gyártószalagról, és mindjárt a legnépszerűbb autó lett. A Golfnak hét generációja létezik, és mindegyik hihetetlenül populáris. A Golf 1 hossza 4268 mm, szélessége 2027 mm, magassága 1442 mm, öntömege 1250 kg volt. A gyártása 1983-ig tartott, előbb 1,1 literes, 50 lóerős motorral, majd 1,5 literes, 70 lóerős változatban létezett. Benzin- és dízelmotorral egyaránt kapható volt. Abban az időben a dízeles kelendőbb volt, a benzines viszont megbízhatóbbnak mutatkozott. A második generáció 1983-tól 1992-ig volt kapható. Ez már egy teljesen más Golf volt, sokaknak nem is tetszett, de a név segített, és ez is népszerű lett, de lemaradt az 1-estől. Hossza 3985 mm, szélessége 1665 mm, magassága 1415 mm, tengelytávja 2475 mm volt. Öntömege 880 kg, a motor benzin-, illetve dízelüzemelésű, a maximális teljesítménye 72 lóerő, a végsebessége 162 km/h. Golf 1-est manapság is látunk az utakon, míg a Golf 2-es nagyon ritka, a gyűjtők is főleg az elsőt tartják értékesebbnek. Ezeket a modelleket Szarajevóban is gyártották-szerelték össze.

A Volkswagen Bogár 1938 óta vezette az eladási listákat, míg 1974-ben Németországban leálltak a készítésével, de Brazíliában és Mexikóban tovább gyártották. A német piacon 1985-ig volt jelen, és nem kis számban értékesítették is. Az autó hossza 3990 mm, szélessége 1539 mm, magassága 1500 mm, öntömege 840 kg, tengelytávja 2400 mm volt. Ferdinand Porsche tervezte, sokak szerint maga Hitler parancsára, aki egy tökéletes német autót akart a népnek.

Nos, sikerült, ez a kocsi ugyanis a meleg és a hideg éghajlaton is tökéletesen működik. A motor négyütemű, négyhengeres, léghűtéses, farba beépített boxer típusú, mely az 1936-ban készült autóban 985 cm3 hengerűrtartalmú volt, teljesítménye pedig 24 lóerő. A végsebessége 100 km/h volt, ami az akkori viszonyok között kielégítőnek számított. 1960-ban a módosításokkal már a 34 lóerőt is elérte a teljesítménye, a maximális sebessége pedig a 115 km/h-t. A gyártása más országokban tovább folyt, mígnem 2003-ban végleg leállították. Egyes becslések szerint több mint 20 millió darabot értékesítettek belőle, tehát ez is bizonyítja, hogy egy nagyon kedvelt modell a mai napig. A kabriók is emelték az értékét, és valóban egy divatos kis kocsi volt.

A Volkswagen Polo első generációja 1975-ben került az autószalonokba, és innen nagyon gyorsan szét is kapkodták, mert a Golfhoz hasonlóan a kis autók közé tartozott. Hossza 3683 mm, szélessége 1574 mm, hengerűrtartalma 895, 1093 és 1272 cm3, maximális teljesítménye pedig 45 lóerő volt. A gyártása mindössze 1981-ig tartott, de ez idő alatt a világ minden szegletébe eljutott. A Polónak is több generációja ismert, egészen pontosan hat. A második nemzedéket 1981-től 1994-ig készítették, és csak néhány apró változtatás történt az autón. A motorok azonban erősebbek lettek. Ez a sorozat hazánkban is elterjedt volt, különösen a kombi.

Az Opel is szerepel a listánkon, mivel több modellje is rótta az útjainkat, de a legismertebb a Kadet D volt. Hossza 3998 mm, szélessége 1636 mm, magassága 1380 mm, öntömege pedig 840 kg volt. Gyártása 1979-től 1984-ig tartott. A hengerűrtartalma 1196 cm3, a hengerek száma 4 volt, hengerenként 2 szeleppel, a maximális teljesítménye 54 lóerőt, a végsebessége 145 km/h-t tett ki. A dízelüzemű itt is népszerűbb volt a benzinesnél, mivel abban az időben még nagy volt a különbség a fogyasztás terén, így érthető, miért választották többen ezt a motortípust. A jellegzetes kocka forma szép alakot kölcsönzött a járműnek, a belső tér tágas volt, így minden korosztály szívesen választotta. A megbízhatóság is a pozitívumai közé tartozott, de hát egy Opel csakis jó lehet.

A német autókat a magas színvonal jellemezte/jellemzi. Ezekből a régi modellekből alakultak ki a ma is népszerű járművek, melyek továbbra is uralják az autógyártást.

(Folytatjuk)


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..