home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fehérvár hangja
Tóth Imre
2016.03.08.
LXXI. évf. 9. szám
Fehérvár hangja

Húszéves, végtelenül bájos, lehengerlő a mosolya, hangját pedig csakis szeretni lehet. 2013 karácsonyán a Garden Quartet a Szabadkai Zeneiskola legtehetségesebb diákjaival adott koncertet a városházán, akkor volt először alkalmam vele együtt dolgozni. Az idei Vince-napi borbálon pedig a Night Cruisers Band tagjaként láttam-hallottam őt újra énekelni, előadása osztatlan sikert aratott. Sokak példaképévé válhat, énektudásával éppúgy, mint a nem hivalkodó, mégis megnyerő nőiességével.

  A jó megjelenésért ugyanúgy tenni kell, mint ahogyan az éneklést is mindennap gyakorolni kell — vallja Zabos Regina énekesnő.

* Hogyan kezdődött énekesi pályád?

— Kiskorom óta foglalkozom zenével. Zeneóvodába jártam, hegedülni, később fuvolázni tanultam. Mivel kicsi voltam, megviselt az utazás Csantavérről Szabadkára, ezért volt egy időszak, amikor nem jártam be, de Csantavéren folyamatosan voltak fellépéseim. Emlékszem arra a pillanatra, amikor eldöntöttem, hogy zenész szeretnék lenni, nagyjából hatodikos voltam. Azóta tudatosan készülök erre a pályára, és ebben a szüleim is támogatnak.

* Hogyan definiálod önmagad, milyen stílusban énekelsz?

— A Szabadkai Zeneiskola jazz-tanszakán végeztem, és jelenleg is jazz-ének szakon tanulok a Kodolányi János Főiskolán. Nem feltétlenül tartom magam jazzénekesnek, inkább a soul és a pop stílust érzem magaménak, de ettől függetlenül nagyon szívesen énekelek jazzt is, sőt nagyon szeretem, de ez alatt a néhány év alatt sikerült rájönnöm, hogy körülbelül mi is lesz a saját utam. Úgy gondolom azonban, ha a jazzt elsajátítom, akkor minden stílusban helyt tudok állni. Középiskolás éveim alatt két személy volt nagyon meghatározó számomra. Dudás Bea, az énektanárnőm és Varga Iván, aki annak idején Csantavéren felfedezett. Tőlük nemcsak zenei tudást kaptam, hanem megtanultam, hogyan kell színpadon élni. Megtanították, hogy hogyan kezeljek különféle helyzeteket, és hogy hogyan álljak ki magamért, ami, valljuk be, nagyon fontos. Hozzájuk mindig fordulhattam, ez nekem sokat számít. Nagyon szerencsésnek tartom magam amiatt is, hogy sokszor léphettem fel, nemcsak nagy színpadon, hanem kisebb klubokban is, ezáltal sok tapasztalatot szereztem.

* Ki a példaképed, mely zenei stílusokat szereted?

— Sok példaképem van. Volt és jelenlegi tanáraim: Dudás Bea és Pély Barna. Mellettük szinte minden stílusban van kiemelkedő személy számomra. Jazzben Ella Fitzgerald, de mondhatom Lady Gagát is, mivel ő a jazzben is és a popzenében is kiválóan helytáll, és nekem is főleg ez a célom. Énekesként azt kell hogy mondjam, hogy nem igazán az énekes, hanem inkább az instrumentális zenét hallgatom, ezen belül is leginkább Robert Glaspert, akik hiphop-jazz fúziós zenét játszik. Ezenkívül persze szeretem a funky, a jazz, a pop és a soul stílusokat is.


Szabó Attila felvételei

* Több zenekarral is együttműködsz.

— A Night Cruisers Band a legaktívabb és a legfontosabb együttes, melyben énekelni szoktam. Rendszeresen fellépünk itthon is és Magyarországon is. Egy éve, hogy tanárom, Varga Iván bevett a zenekarba. Nagyon örülök, hogy a tagja lehetek, minden egyes zenélés öröm az együttessel. Amióta Székesfehérváron tanulok, alapítottam egy saját zenekart is. De ha hívnak, szívesen elvállalok minden fellépést, akár még egy duót is.

* Milyen kapcsolatokat köszönhetsz a Szabadkai Zeneiskolának, illetve a KJF-nek, kinyitották-e számodra a világot?

— Úgy érzem, folyamatosan fog nyílni. De az alatt a négy év alatt, amíg Szabadkán tanultam, sikerült megismernem az összes zenészt, aki a városban és a környéken él. Ez már csak azért is fontos, mert sokszor ők hívtak el a különféle fellépésekre. A főiskolán is sok mindenkit megismertem, ezek a kapcsolatok sokat számítanak.

* Énektudásodat számos díjjal jutalmazták. Melyek a legjelentősebbek?

— 2011-ben az ÁMV-n, 2013-ban az adai Tálentum fesztiválon, 2015 decemberében pedig Székesfehérváron, a Fehérvár Hangja versenyen lettem első helyezett. A díjak mellett számomra az is nagyon fontos, hogy rengeteg helyen volt lehetőségem énekelni. Ami a Fehérvár Hangját illeti, ez egy háromfordulós megmérettetés, melyre mintegy nyolcvanan neveztünk be. A második fordulóba huszonnégyen, a döntőbe pedig tizenketten jutottunk be. Aki bejutott az első tizenkettő közé, az jelentős tapasztalatokat és szép élményeket szerzett. Például részt vettünk egy filmforgatáson is, melyen rövidfilmek készültek rólunk, emellett próbasminkelésen, ruha- és táncpróbákon is jártunk. Valóban nagy élmény volt.

* Tervezed-e megmérettetni magad az országos kereskedelmi televíziók által szervezett tehetségkutató műsorokban, illetve mik a távolabbi terveid?

— Régen voltak ilyen álmaim, de ahogy múlt az idő, olyan embereket ismertem meg, akik bekerültek ilyen műsorokba, és az alapján, amit elmondtak, már nem szeretnék ilyenekben részt venni. Lehet, hogy egy hónap alatt megismerne az egész ország, de ennek van egy lassabb, ám biztosabb módja is, és én ezen az úton szeretnék haladni. Elkezdtem saját dalokat írni. Ebben látom a jövőt, mert úgy tudok továbbfejlődni, ha saját szerzeményeket adok elő. Eddig már sok feldolgozást énekeltem, ez is szép és jó, de mint mondtam, saját stílusban, saját dalokat szeretnék előadni. Úgy érzem, Magyarországon több esélyem van erre, mint külföldön.

* Volt-e alkalmad megismerkedni a magyarországi popszakma képviselőivel?

— A Kodolányi János Főiskolán többnyire ilyen személyek tanítanak bennünket. Nap mint nap van lehetőségem beszélgetni velük, kikérni a véleményüket, és ez nagyon motiváló számomra. Mint már említettem is, Pély Barna a tanárom, és ismerem az egész United zenekart. Évek óta részt veszek a sándorfalvi zenei táborban, ott is neves művészek tanítanak bennünket. Pély Barna ott is oktat, illetve például Ádám is a Roy & Ádámból. A legkisebbektől a legidősebbekig nagyjából negyven-ötven részvevője van a tábornak, mely öt napig tart, és mindenféle hangszeren lehet tanulni, emellett kórusok, zenekari gyakorlatok is vannak. Ezekre napközben kerül sor, este pedig koncerteket tartanak.

* A szépségre is tudatosan odafigyelsz.

— Úgy gondolom, egy színpadi embernek oda kell figyelnie a kinézetére. Számomra a kilók nem fontosak, az viszont annál inkább, hogy hogyan állnak rajtam a ruhák. Próbálok helyesen táplálkozni. Nem eszem gyakran csokit és nachost, pedig nagyon szeretem. Emellett rendszeresen sportolok, futok, aerobikra járok. Említhetném például Adele-t, aki nem vékony, mégis van egy kisugárzása. Minden attól függ, hogy ki hogyan fogadja el magát. Nem azt mondom, hogy nem fogadom el magam, de tudom, hogy lehetnék jobb, és ezért tennem kell. Ahogyan az éneklést is mindennap gyakorolni kell.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..