home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Falu az Isten háta mögött
MAROS Antal
2006.02.22.
LXI. évf. 8. szám
Falu az Isten háta mögött

Az egyházaskéri helyi közösség épületeTempósan araszolunk a község öreg autójával Nagykikinda felé a ködös, nyirkos, se eleje, se vége országúton. Útitársam és egyben ennek az agyonhajszolt öreg csotrogánynak az alkalmi sofőrje, Kószó Róbert barátom egyházaskéri lakos, diplomás agrármérnök,...

Az egyházaskéri helyi közösség épülete

Tempósan araszolunk a község öreg autójával Nagykikinda felé a ködös, nyirkos, se eleje, se vége országúton. Útitársam és egyben ennek az agyonhajszolt öreg csotrogánynak az alkalmi sofőrje, Kószó Róbert barátom egyházaskéri lakos, diplomás agrármérnök, Csóka község fő ellenőre, akit a sors vagy a röghözragadtság ottfelejtett ebben a mindentől, talán még a teremtő Jóisten jó szándékától is igen messze esőnek tűnő faluban. Emberpróbáló vidék ez. Aki itt, ebben a ,,perces” földben tanulta meg a földdel való munka csínját-bínját, az köztudomásúan megállja helyét bárhol a világban. Hogy miért ,,perces földek ezek? Azért, mert öt perce még nem, de öt perc múlva már nem lehet megmunkálni őket. Kutya egy talaj ez, de erről majd máskor.
A Bánságot átszelő autóút ügyét megyünk rendezni a nagykikindai körzet irodájába, mert esélyt jelentene ez a nehezen elkészülő út ennek az igencsak elszegényedett és elárvult észak-bánáti résznek, és ezen belül Egyházaskérnek is. Ha megépül az út, tudjuk ezt mindketten, akkor van egy szikrányi remény, hogy Egyházaskér, Majdány, Rábé, Feketetó és Kanizsamonostor is átvészelje a fehér pestist, amibe talán az akarata nélkül zuhant bele az említett helységek lakossága, vagy csak a reménytelenség által kiváltott ösztönös védekezése az ottfelejtett embereknek. Sem az egyik, sem a másik nem vezet jóra.
- Az elmúlt néhány hónapban huszonöt fiatal hagyta el a falut - mormolja Róbert, csak úgy magának -, jövőre már csak három osztály lesz egy tanítóval, pár év múlva talán az sem. Kanizsamonostor sorsára jut ez a mást, jobbat érdemlő falu, amely messze földön híres volt a fokhagymatermesztéséről.
- Jó lenne olyan rendezvényt tartani, amely felhívja a figyelmet erre az értékes fűszer- és gyógynövényre - gondolkodik hangosan az útitársam.
- Talán meg kellene szervezni az egyházaskéri disznótoros- és böllérvetélkedőt - igyekszem szaporítani a szót.
- Ahhoz is támogatást kell kieszközölni, talán a tartomány tudna majd segíteni. Amennyiben nem jön az út, még elmondani is fájdalmas, hogy mi fog történni az elkövetkező húsz évben.
- Te vagy a falu alelnöke? - teszem fel a nem túl érdekes kérdést.
Kényszerpálya, sárbirkózás. Kettészakadt a falu a pártoskodásban. Ismerős a dolog, valahogy így van ez nagyban is. A turáni átok, gondolom magamban, de nem merem kimondani, mert akkor az elmúlt ezer évből sok dolgot újra kellene gondolni. Vagy egyszerűen félretéve a saját sérelmeinket, össze kellene végre fognunk itt a - a sajnos már ki lehet mondani - veszendő végeken.
- Tavaly faluházat vettünk, könyvtárat és múzeumot rendeztünk be, száz személyt ellátni tudó művelődési házat akarunk létrehozni, hogy együtt lehessen a falu, csak pénz kellene, sok pénz.
Elgyengül a falu. A birtokot idegenek bitorolják, szövetkezet híján a gazdák, akik még megmaradtak, csak kapkodják a fejüket. Menteni kell a menthetőt, csak már nem is tudja az ember, hogy miként. Jó lenne egy irányba húzni a szekeret az amúgy is száz kátyútól tarkított egyházaskéri utcán, különben mindnyájan elveszünk - sóhajtja bele a ködös bánsági délelőttbe Kószó Róbert, ahogy bekanyarodunk Nagykikindára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..