home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Európa kapujában
(—)
2015.12.26.
LXX. évf. 51. szám
Európa kapujában

Hivatalosan is megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások Szerbiával. Az út hosszú és rögös lesz — erre Aleksandar Vučić miniszterelnök figyelmeztetett. Közben a szerb államadósság egy hónap alatt 370 millió euróval növekedett. A hét belpolitikai hírei belgrádi szemmel.

Megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások

Brüsszelben hivatalosan is megkezdődtek Szerbia csatlakozási tárgyalásai az Európai Unióval. Johannes Hahn, az EU szomszédságpolitikai biztosa úgy értékelte, hogy ez egy olyan jelzés lesz a külföldi befektetők számára, amely a szilárd gazdasági klímáról tesz tanúbizonyságot. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint az út hosszú lesz, Európa azonban támogatja Szerbiát. Aleksandar Vučić külügyminiszter szerint a tárgyalások megkezdése nemcsak Szerbia, hanem az egész régió számára jelentős hír. Az EU-val való megbeszélések során elsőként a 35. fejezetet veszik végig, amelyik Koszovóval foglalkozik.     (Tanjug)

Nikolić szerint az oroszok nem örülnek

Tomislav Nikolić szerb államelnök örömének adott hangot, amiért országa immáron hivatalosan is megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val. Az elnök szerint azonban a szerb félnek nagyon óvatosnak kell lennie, mert a koszovói kérdéskör rendezésével kezdődő tárgyalások során kenyértörésre is sor kerülhet. A szerb államfő szerint ezek az események gazdaságilag nagyon fontosak, de úgy véli, Oroszország biztosan nem örül ezeknek a fejleményeknek. Nikolić ezzel kapcsolatban hozzátette: csak azért aggódik, hogy Szerbia és Oroszország gazdasági kapcsolata a jövőben hogyan fog fejlődni.     (Beta/Tanjug)

Hosszú az út

Aleksandar Vučić miniszterelnök szerint hosszú az út addig, amíg Szerbia az EU tagjává nem válik. Szerinte ehhez legalább öt év kell, mindez azonban gazdasági szempontból már most jelentős az ország számára. Szerbiának a tárgyalások mellett három kulcskérdést is meg kell oldania, mégpedig a tizenhét állami tulajdonú vállalat átszervezését, a nem teljesítő hitelek problematikáját, valamint a közigazgatás reformját.     (Beta/Tanjug)

Jovanović és a megkülönböztető jelzés

Annak ellenére, hogy 2013-ban szigorúan szabályozták, kik közlekedhetnek megkülönböztető jelzéssel, Čedomir Jovanović, az LDP elnöke az előírásokat évek óta nem veszi figyelembe. A múlt héten azonban a rendőrség Belgrádban szabálysértési eljárást indított ellene. Súlyos következményektől viszont nem kell tartania a politikusnak, mert a törvényi rendelkezések értelmében mindez 15 000-től legfeljebb 30 000 dinárral büntethető.     (Beta)

Miloševićék jövedelmező üzlete

A Kurir tényfeltáró riportot közölt Slobodan Milošević volt szerb diktátor feleségéről és fiáról. A belgrádi napilap úgy tudja, hogy Mira Marković és Marko Milošević Moszkvában több éjszakai bárt, éttermet és diszkóklubot is üzemeltetnek. Ezekben a létesítményekben sok szerb politikus, énekes és sportoló is megfordul. A napilap forrása szerint ezek a vendéglátóipari egységek az orosz főváros kiemelt övezetében találhatóak, és szinte mindig tele vannak vendégekkel.     (Kurir)

Csökkenteni kell a parlamenti képviselők számát

A szerb parlamenti pártok képviselői egyetértenek abban, hogy át kell alakítani a szerb politikai rendszer egészét. Ez egyúttal a parlamenti képviselők számára is vonatkozik. Abban viszont már eltérnek az álláspontok, hogy mennyi lenne az ideális létszám. Zoran Babić, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője szerint pártja támogatja a csökkentést, és a haladók szerint a jelenlegi 250-ről 150-re kellene csökkenteni a parlamenti mandátumok számát. Nataša Vučković, a Demokrata Párt képviselője szerint nem kellene licitálgatni, hogy 150, 180 vagy 200 képviselőre van-e szükség. Figyelembe kell venni, hogy a mostani rendszert akkor alakították ki, amikor még Koszovó területéről is delegáltak képviselőket.     (B92)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..