home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Észak-bácskai ifjú alkotók sikere
Martinek Imre
2018.07.15.
LXXIII. évf. 28. szám
Észak-bácskai ifjú alkotók sikere

Észak-bácskai ifjú alkotók sikere az ötödik Nikola Tesla-napok képzőművészeti és kalligrafikus pályázatán (helyszíni tudósítónktól)

A Nikola Tesla-napok Újvidéken rendezvény keretében zajló Nikola Tesla-napok elnevezésű képzőművészeti-kalligrafikus pályázat célja, megismertetni a diákokkal a nagy feltaláló gyermekkorát, életét és munkásságát. Az idei képzőművészeti pályázat keretében az ifjú alkotók Tesla gyermekkorát mutatták be, a kalligrafikus munkák pedig a tudós örökérvényű gondolatait igyekeztek kiemelni.

57 felkészítő tanár mentorálása alatt ezúttal 687 alkotás futott be, az ország 46 általános és középiskolájából. Ezek közül válogatott az öttagú szakzsűri, kellő hangsúlyt fektetve nemcsak az alkotók, de azok felkészítő tanára(i) igyekezetének nyilvános méltatására is. Mindent összevetve a Tartományi Természetvédelmi Intézet emeleti kiállítótermében megejtett, díjátadással egybekötött megnyitó ünnepségen 58 alkotást láthatott a nagyérdemű. Történt mindez július 14-én a Szerb Köztársaság Oktatási, Tudományügyi és Technológiai-fejlesztési Minisztérium és a Vajdasági Tanítók Egyesülete közösen megvalósított projektumának keretében.

A legsikeresebb képzőművészeti alkotók alsós korcsoportjában díjazott lett a szabadkai Szakáll Hargita és Kávai Renáta negyedikes diáklány (Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola), illetve felkészítőjük, Grubanov Martinek Emília tanítónő. Dicséretben Nagy Zita, a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola harmadikos tanulója részesült. Szalai Eszter tanárnő növendéke, akárcsak az ötödikes Miković Virág és Szalai Violetta. Ez utóbbiak munkája a felsős alkotók súlycsoportjában került kiállításra. A kalligráfiák között Gordana Sofrić, a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola hetedikes tanulójának munkájával találkozhattunk. A diáklány mentora Nagy Varga Kata tanárnő volt.

A tárlat július 29-ig tekinthető meg a fent nevezett helyszínen.


Írta és fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..