Értékmentő történelmi vetélkedő Ürményházán

Értékmentő történelmi vetélkedő Ürményházán

Tizenharmadik alkalommal tartották meg a dél-bánsági Ürményházán a helyi Ifjúsági Klub és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) által életre hívott Mit tudsz Torontál vármegyéről? elnevezésű általános iskolai vetélkedőt. Az országhatárokon átnyúló verseny szervezője Dulka Andor történelemtanár.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Nagy Margit, a VMPE elnök asszonya is, aki rövid beszédében a húszéves pedagógusegyesület szerteágazó tevékenységéről is szólt, valamint köszönetét fejezte ki minden jelenlevőnek odaadó munkájáért.

A verseny hagyományos találkozója a néhai Torontál vármegyéhez tartozó hazai és határon túli települések magyar diákcsapatainak. Az évente megrendezett történelmi vetélkedő zömmel önerőre, ugyanakkor pályázati összegekre is támaszkodik. Témaköreit egy nem is oly távoli korszakban némelyek igencsak igyekeztek elfeledtetni mindnyájunkkal. A főszervező helyszínen elhangzott gondolatatait idézve: a torontáli múlt jövőbe való plántálásának a folyamata ez verseny is, melyből a rangsortól függetlenül csupán győztes diákok kerülnek ki. Leendő — kellő szellemi vérttel ellátott — értelmiségiek, akiket vélhetően egyetlen politikai csoportosulás sem verhet majd át.   

Az idei játékos honismereti megmérettetésre — melynek központi motívuma az aracsi pusztatemplom volt — öt csapat nevezett be. Közülük a székelykevei Žarko Zrenjanin Általános Iskola Keve király nevet viselő diákkülönítménye (Jankó Emese, Kuzsner Krisztián és Meszecsov Marianna) bizonyult a legsikeresebbnek. A csapatot Szatmári Mihály készítette fel. Rajtuk, illetve a mgr. Viola Lujza tanárnő által felkészített ürményházai Aracs védelmezői és Aracsi leányok csapatokon kívül a vetélkedőn az anyaországból is részt vett két háromtagú delegáció. A tiszaszigeti Hagyományőrzők munkáját Tenk Zoltán, az újszegedi Bánát csücske tevékenységét pedig Mikó Valér pedagógus koordinálta. 

A versenyzők teljesítményét a Mikó Valér, Szanka József, Fekete Annamária és Szatmári Mihály alkotta bírálóbizottság rangsorolta. A találkozónak a helyi Vojvodina Vadászegyesület székháza adott otthont, a háttérmunkálatok megszervezésében, illetve kivitelezésében pedig Móricz Elvira, Móricz Erzsébet, Gyenge Karolina, Fehér Beáta és Móricz Melánia jeleskedett.      

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Értékmentő történelmi vetélkedő Ürményházán
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.05.27.
  • LXXV. évfolyam 21. szám
Értékmentő történelmi vetélkedő Ürményházán
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink