home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Erőltetett menet
Tóth Péter
2021.10.27.
LXXVI. évf. 42. szám
Erőltetett menet

Civilizációnk felemelkedése során folyamatosan nőtt az egy főre eső energiafogyasztás. Ezt még az sem tudta ellensúlyozni, hogy az igen pazarló energiafelhasználást mára egy viszonylag takarékosabb periódus váltotta fel.

Őseink a szabadban meggyújtott tűz melegének csak egy töredékét használták, de sokáig nem is foglalkoztak tudatosan azzal, hogy növeljék a hatásfokot. Ma viszont oda jutottunk, hogy az egyébként is létező folyamatos klímaváltozást is befolyásoljuk azzal, hogy milyen forrásokból nyerjük az energiát, és hogyan használjuk azt fel.

A jelenlegi nem túl kecsegetető perspektívából úgy fest, egyedüli megoldás lehet, hogy növelni kell a megújuló források részarányát. Az olyan országokban azonban, ahol az energia túlnyomó részét szén elégetésével nyerték az utóbbi évtizedekben, a váltást nyilván nem lehet gyorsan véghez vinni.

Ami most az energiahordozók piacán zajlik Európában és világszerte, sajnos nem sok jót ígér. A szükséges mennyiségű energia előteremtése valójában napjainkban vált kritikussá. Pedig csak egyszeri kereslet-kínálati aránytalanság húzódik meg a háttérben. Az energiaigények gyorsabb ütemben nőnek, mint a kínálat. Az emberiség létszámbeli bővülése és a világ termékkibocsátásának folyamatos növekedése gerjeszti ezt a folyamatot. Csak rontja a helyzetet, hogy az egy főre kivetített energiafelhasználás is dinamikusan nő. A világ energiafelhasználása 1973 és 2019 között, csaknem ötven év alatt mintegy 240 százalékkal nőtt meg. Ez éves átlagra lebontva évi 5,1 százalékos növekedést tesz ki.

Az emberiség az energiaszükségletei kielégítése során a számára legkényelmesebb megoldásokat választotta, ha a politika nem szólt ebbe bele. A politika időnként kedvező folyamatokat is elindított, és ennek az ellenkezőjét is tapasztaltuk már. Nem is olyan régen még az önellátásra berendezkedett családi gazdaságok saját maguk termelték meg mindazt, amiből az energiaigényeiket is ki tudták elégíteni. Az első ipari forradalom és a hozzá kapcsolható felfedezések adtak hatalmas lökést keresleti oldalon az energiaigényeknek.

Természetesen nem vitatható, hogy a megújuló energiaforrásoknak kell előnyt élvezniük. Sajnos azonban a valóban tiszta és folyamatosan megújuló energiaforrások felhasználása korlátos. A nap sem süt mindig, a szél sem mindig akkor és olyan erősen fúj, ahogyan azt az energiaszükségleteink megkívánnák. Emellett az is kedvezőtlen folyamatokat generál, hogy a nagytermelők nem esnek egybe a nagy felhasználókkal. Az árak a világpiacon ezért és más okok miatt is hektikusak. És továbbra is a nyersolaj árának alakulása a meghatározó. A kőolaj árának két szélső értéke az elmúlt tíz évben a hordónkénti 132 és 16,5 dollár között mozgott. Ilyen elképesztő ingadozás teljes gazdasági ágakat, komplett nemzetgazdaságokat küldhet padlóra. Miközben a nagy felhasználók közül Európa, pontosabban az EU országai állnak a legtávolabb az önellátástól. A demográfiai és egyéb, a kontinensünket érintő gondokat csak tetézi a kialakuló energiaválság. Miközben ugyanis az árstabilitás és a javuló energiaszerkezet elemi versenyképességi körülmény, mely a háztartásokat és a gazdaságot egyaránt érinti, Európában mind jobban felfokozódnak a kedvezőtlen folyamatok.


Az energiaügy témakörének másik sarkalatos pontja, hogy a háztartások energiatudatosságát is növelni kell. Az emelkedő árak egyébként is a takarékosság fokozása irányában hatnak. De tudatosan, célzottan is lehet hatni az emberekre azáltal, hogy segítjük őket a megtakarításban. Esetleg abban is, hogy részben vagy teljes egészében megtermeljék saját maguk számára az energiát. Az ezt célzó pályázati rendszer már Szerbiában is túl van a kezdeteken. Továbbfejlesztése, a rendelkezésre álló pénzügyi keretek növelésével együtt a nagyon fontos jövőbeli feladatok közé tartozik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..