home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Emléknap és tisztelgés Szenteleky Kornél előtt
Talpai Lóránt
2024.10.17.
LXXIX. évf. 42. szám
Emléknap és tisztelgés Szenteleky Kornél előtt

Verebes Ernő és Vujicsics Marietta az idei kitüntetettek

54. alkalommal rendezték meg a Szenteleky-emléknapot Szivácon. Az idén Szenteleky Kornél irodalmi díjban Verebes Ernő író, zeneszerző, dramaturg, Bazsalikom műfordítói díjban pedig Vujicsics Marietta műfordító részesült. A Szenteleky Kornél Magyar Művelődési Egyesület által szervezett eseményen a nyolcvanöt esztendős Jódal Rózsa írót is köszöntötték.

Szenteleky Kornél irodalomszervező, szerkesztő, műfordító 131 éve született Pécsett és 91 éve hunyt el Ószivácon. A századvégen Zomborban élt családjával, majd érettségi után a budapesti egyetemen tanult, és 1916-ban orvosi oklevelet szerzett. Medikus korában kezdett az irodalommal barátkozni, a Hétbe, az Új Időkbe küldözgette elbeszéléseit, kritikáit. 1931-ben jelent meg legjelentősebb alkotása, az Isola Bella című regény, melyben a tézisszerűség már megtalálható, de nem egy részletében még otthonosabb és intimebb gondolatai is feltűnnek. Szentelekyről évente háromszor emlékeznek meg, az őszi Szenteleky-emléknap mellett halála évfordulóján, augusztus 20-án, és születése napján, július 27-én, a vajdasági magyar irodalom napján.

Az irodalmi nap Janovics Erika képzőművész, iparművész selyemképeket bemutató kiállításával kezdődött, melyet Csík Mónika költő nyitott meg, majd Bordás Győző író, szerkesztő előadását hallgathatták meg az egybegyűltek a kilencvenöt éve született és húsz éve elhunyt Bori Imréről, valamint a kilencvenéves Híd folyóirat történetéről.


Janovics Erika kiállításának megnyitója (A szerző felvétele)

Ezután ünnepélyesen átadták a Szenteleky Kornél irodalmi díjat és a Bazsalikom műfordítói díjat Verebes Ernő írónak és Vujicsics Marietta műfordítónak. A díjazottakat Gruik Ibolya szerkesztő méltatta a bírálóbizottság nevében.

Verebes Ernő író, zeneszerző, dramaturg 1962-ben született Zentán. Tanulmányokat folytatott az Újvidéki Egyetem Technológiai Karán, majd felvették a Szarajevói Zeneakadémia zeneszerzői szakára, ahol 1989-ben szerzett oklevelet. Posztgraduális képzést a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett 1993-ban. Zeneszerzéstanára Petrovics Emil volt. Hat évig a zentai Thurzó Lajos Művelődési Központ munkatársa, majd az Újvidéki Rádió komolyzenei szerkesztője volt. Később tanárként dolgozott a Szabadkai Zeneiskolában, 2013-tól a Budapesti Nemzeti Színház dramaturgja.


Verebes Ernő átveszi a Szenteleky-díjat (Kopasz Tamás/Magyar Szó felvétele)

Irodalmi tevékenysége sokrétű, otthon van a próza, a poétika és a dráma világában. Írásainak formavilágára, szerkesztésmódjára jellemző a történetelvűség, de csak annyira, hogy léthelyzeteket teremtve elmondja megfigyeléseit, vívódásait, megfogalmazza az egyén sorskérdéseit. Gondolatiság, misztikum, mese, irónia — mindezek fellelhetőek írásaiban. Az irodalmi műfajok és a művészeti ágazatok közötti átjárhatóság jellemzi minden alkotói tevékenységét. Több önálló kötet szerzője. Tavaly a Forum Könyvkiadó gondozásában jelent meg Senkim földje című prózakötete. Drámái és adaptációi magyarországi és vajdasági színházak számára készültek. Írásaival rendszeresen jelen van a magyarországi és a vajdasági lapokban, folyóiratokban, antológiákban.

Vujicsics Marietta műfordító, szerkesztő, diplomata 1946-ban született Salgótarjánban. Sokáig a zene bűvöletében élt, és erre a pályára készült, azután mégis a bölcsészetet választotta. Az akkor még ritkaságszámba menő szerbhorvát nyelvet tanulta, melyből az első leckéket édesapjától vette, aki bánáti családban született Nagybecskereken, ahol a többnyelvűség eleve jelen volt. A ELTE bölcsészkarán szerzett diplomát 1969-ben szerb—horvát és magyar szakon. Mint a Nagyvilág irodalmi folyóirat szerkesztője rendszeresen fordított szerb és horvát költőket, írókat. Műfordításait más folyóiratok is közölték, ezenkívül tematikus összeállításokat, antológiákat szerkesztett, önálló fordításkötete, drámafordítása is készült. Rendszeresen publikál a vajdasági magyar lapokban és folyóiratokban.

Az elismerések átnyújtása után a díjazottak Szenteleky Kornél egykori lakóházán elhelyezték a tisztelet virágait, de előtte felköszöntötték a nyolcvanöt éves Jódal Rózsát is. Az írónő Versecen született, itt végezte az általános iskolát és a gimnáziumot, majd Újvidéken a Tanárképző Főiskola magyar—német szakát. 1970-ben diplomázott az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén. 1960-tól több mint két évtizeden át a Jó Pajtás ifjúsági hetilap munkatársa, irodalmi rovatának vezetője, majd az Újvidéki Rádió dramaturgja volt. Az ünnepségen L. Móger Tímea olvasta fel Madár Anikónak, az Újvidéki Rádió szerkesztőjének alkalmi köszöntőjét, melyben Jódal Rózsát élete biztos pontjának nevezte, egy olyan valakinek, akinek lelkiismeretes munkája, irodalom- és életszeretete példaértékű mindannyiunk számára. Lelkében még mindig az a verseci kislány, aki édesanyja mellett szeretett bele az írásba. Jódal Rózsának továbbra is küldetése, önként vállalt missziója a vajdasági magyar szerzők műveinek népszerűsítése, hallgatóságának olvasásra buzdítása — hangzott el a köszöntőben.


Az első sorban Jódal Rózsa, a díjazottak és a szervezők (Kopasz Tamás/Magyar Szó)

A rendezvényen fellépett a Mécsvirág együttes — a nyolcvan éve elhunyt Radnóti Miklós verseit adta elő —, a kúlai Népkör MMK kórusa és a kúlai Papp Ákos — Sára Zoltán-gitárduó.

Az emléknapon az egybegyűltek megkoszorúzták Szenteleky Kornél síremlékét is a sziváci temetőben.

A Szenteleky irodalmi emléknapot a Magyar Nemzeti Tanács és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta.

A Papp Ákos — Sára Zoltán-gitárduó (A szerző felvétele)

Szenteleky Kornél síremléke (Kopasz Tamás/Magyar Szó)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..