home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Emlékezés múltra, figyelmeztetés a jelennek
F. C. ZS.
2007.10.10.
LXII. évf. 41. szám
Emlékezés múltra, figyelmeztetés a jelennek

Tizennyolcadik alkalommal szerveztek megemlékezést október 6-a alkalmából Zomborban. Ötödik éve annak, hogy a Magyar Polgári Kaszinó társszervezőkre talált a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségben és a Szent György Lovagrend délvidéki nagypriorátusában, s azóta az aradi gyásznap előestéjén...

Tizennyolcadik alkalommal szerveztek megemlékezést október 6-a alkalmából Zomborban. Ötödik éve annak, hogy a Magyar Polgári Kaszinó társszervezőkre talált a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségben és a Szent György Lovagrend délvidéki nagypriorátusában, s azóta az aradi gyásznap előestéjén kerül sor a Kegyeleti nap elnevezésű többhelyszínes rendezvényre, amely a szabadságharcok, a világháborúk és a megtorlások ismert és ismeretlen áldozatainak állít emléket.
A kegyeletadás a Szent Rókus temetőben, az 1848/49-es obeliszknél kezdődött, ahol F. Cirkl Zsuzsa, a lovagrend délvidéki nagypriorja mondott alkalmi beszédet, majd a Povázsán László vezette vegyes kar éneke mellett a VMMSZ, a Magyar Polgári Kaszinó, a lovagrend, a Kaszinó hagyományápoló köre, a bajai Bácskai Civil Szervezetek Szövetsége, Zombor község önkormányzata, a VMSZ, a VMDP, a VMDK és a kúlai Népkör képviselői helyeztek el koszorút.
Az emlékműnél és az 1914/18-as honvédsíroknál nt. Békássy Andor és nt. Orosz Attila, református lelkipásztorok mondtak fohászt.
Ezt követően a Szentháromság-plébániatemplomban engesztelő szentmisét mutatott be ft. Horváth Endre, továbbá ft. Fuderer László és Viszmeg Miklós-Bernardin atya karmelita szerzetes.
A 200 éve született gróf Batthyány Lajosnak, a szabadságharc vértanújának, az első magyar felelős minisztérium elnökének állított emléket a Kaszinó udvarán elmondott magvas gondolataival Nagy Tibor történelemtanár, majd Sebestyén Tibor színművész tolmácsolásában elhangzott Batthyány Lajos feleségéhez írt búcsúlevele. Az ünnepi hangulat elmélyítéséhez énekükkel hozzájárultak a doroszlói, a gombosi, a kucorai, a kúlai, a palánkai, a szabadkai, a szilágyi, a veprődi és a zombori művelődési egyesületek énekkarai.
Tompa Péter tárogatójátéka mellett helyezték el a kegyelet koszorúit a Schweidel-emléktáblánál az anyaország képviseletében dr. Morován Zsolt és Szabó Brigitta konzulok, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Józsa László elnök, továbbá a Rákóczi Szövetség bajai tagozatának, a Trianon Társaság Bács-Kiskun megyei tagozatának, a Szent György Lovagrendnek, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek és a Kaszinó hagyományápoló körének képviselői. Az 1956-os emléktáblát megkoszorúzták: Raush Sándor és Király József Baja város önkormányzata képviseletében, Horváth Ódry Márta képviselő-testületi alelnök Zombor község önkormányzatának nevében, valamint az 56-osok Bajai Szervezete és a Magyar Polgári Kaszinó képviselői. Temetetlen halottaink emlékfalánál tisztelgett a VMSZ képviseletében Dévavári D. Zoltán és Varga László köztársasági képviselő, a VMSZ nyugat-bácskai szervezetének elöljárói, továbbá a zombori CMH-iroda és a délvidéki magyar művelődési egyesületek képviseletei.
A Kaszinó előcsarnokában Ismerjük meg maradandó értékeinket - Magyar feltalálók címmel kiállítást tekinthetett meg a közönség.
A dr. Szöllősy Vágó László összeállította ünnepi műsort dr. Karcher Erzsébet, a Magyar Polgári Kaszinó elnökének alkalmi beszéde nyitotta meg, melyben a múltidézés mellett a legidőszerűbb és legégetőbb problémára, a január 1-jétől életbe lépő schengeni vízumkötelezettségre s annak a délvidéki magyarságra tett hatására hívta föl a figyelmet. Az elnöknőt követően a VMMSZ nevében dr. Szöllősy Vágó László főtitkár szólt a közönséghez. Emlékezetes élménnyel ajándékozta meg az egybegyűlteket a doroszlói, a gombosi, a kucorai, a kúlai, a palánkai, a szabadkai, a szilágyi és a veprődi művelődési egyesületek énekkarai és szavalói közreműködésével bemutatott műsor, amely emléket állított gróf Batthyány Lajosnak, valamint a 125 éve született és 40 éve elhunyt Kodály Zoltánnak és a 800 éve született Árpád-házi Szent Erzsébetnek.
A félnapos rendezvényt több százan kísérték figyelemmel, s ebben se az eső, se az est folyamán gyakori, olykor negyedórás áramszünet nem zavarta meg az emlékezőket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..