home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Emlékezés, díjak, könyvbemutató, kiállítás, színház
Szerda Zsófi
2019.04.11.
LXXIV. évf. 14. szám
Emlékezés, díjak, könyvbemutató, kiállítás, színház

Podolszki József Irodalmi Emléknap

Podolszki József Sinkó Ervin-díjas költő, író, műfordító egy sokoldalú, különleges egyéniség volt, legyen szó szépirodalmi munkáiról, melyekben szürrealista stílusáról, vagy riportjairól, melyekben pedig szókimondó mondatairól volt híres. Rá emlékeztek Bácsfeketehegyen a XXII. Podolszki József Irodalmi Emléknapon, mely alkalomból átadták az irodalmárról elnevezett publicisztikai pályázat nyertes pályázóinak idei díjait is.

A Podolszki József-emléknapot 1996-ban rendezték meg első ízben Szabadkán, a Szabad Líceum szervezésében és a Csáth Géza Művészetbaráti Kör tagjainak közreműködésével. 1998 óta tartják meg Podolszki szülőhelyén, Bácsfeketehegyen. Az idei program, mely a bácsfeketehegyi Kozma Lajos Könyvtár, valamint a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület szervezésében valósult meg, március 30-án, 15 órakor kezdődött a bácsfeketehegyi temetőben. Az egybegyűltek megemlékeztek Podolszki Józsefről, dr. Vajda Gáborról, dr. Bányai Jánosról, Szilády Jánosról, Sárközi Ferencről és dr. Juhász Gézáról, valamint megkoszorúzták sírjukat, majd a Kultúrotthon udvarában Nagy Erzsébet, a Kozma Lajos Könyvtár igazgatónője, és Németh Ferenc művelődéstörténész emlékezett meg Bácsfeketehegy híres szülöttéről, Podolszkiról, s ahogy minden évben, megkoszorúzták a Podolszki-emléktáblát. Ezután lapunk újságírójának, Szerda Zsófiának fotóiból nyílt kiállítás, Jelek az út mentén címmel. Miroslav Jovančić festő, a Szabadkai Kortárs Galéria kurátora nyitotta meg néhány kedves dallammal, és ezt követte egy könyvbemutató. Kórizs József Szilády János, a feketehegyi prédikátor című kötetét a szerző és Orosz Attila esperes, a könyv recenzense mutatták be. Ennek köszönhetően egy picit betekinthettünk a református lelkész életébe, a könyvet pedig ajándékul vihette haza a közönség. 

A publicisztikai pályázat ünnepélyes díjátadója előtt még egy programszámmal készültek a szervezők, a Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub előadásában Keck Zsigmondról, azaz írói nevén Kossa Jánosról, a Szabad Vajdaság, később a Magyar Szó főszerkesztőjéről, utóbb lektoráról mesélt Stanyó Tóth Gizella, Törőcsik Rozália és Farkas Zsuzsanna. Utóbbi a közös munkaévekből szemezgetett. Megosztott a közönséggel néhány anekdotát, és kiemelte, milyen sokat tanult ő maga is Zsiga bácsitól a nyelvről, az egy-egy szöveg lektorálásakor felmerülő nehézségekről abban a korban, amikor még nem volt világháló, csak szótárak, lexikonok s az ember tudása. Stanyó Tóth Gizella az író színes életének főbb állomásait szemléltette, Törőcsik Rozália pedig Kecknek a magyar nyelvre vonatkozó írásaiból olvasott fel. Izgalmas volt megtekinteni a Kossáról készült kis dokumentumfilmet is, melyben Kossa mellett kortársai is beszélnek az éppen induló Szabad Vajdaság napilapról.

A délutáni program utolsó pontja az idei, azaz a XXII. Podolszki József publicisztikai pályázat díjátadója volt. Az első díjas Matijevics Anikó magyar nyelv és irodalom szakos tanárnő, a második Kállai Göblös Nikoletta, a Pannon RTV zentai tudósítója, a harmadik pedig Gazsó Orsolya szabadúszó újságíró lett. A háromtagú zsűri (Máriás Endre, Sinkovits Norbert, Csordás Katalin) publikálásra javasolta még Madár Anikó írását is. Máriás Endre, a zsűri elnöke elmondta, az idén a szokásostól eltérően nem a közhelyesnek számító, mégis mindig elhangzó, a zsűrinek nagyon nehéz dolga volt mondattal indítana, hiszen egymástól függetlenül szavazták meg ugyanazt a három írást nyertesnek, és mindhárom díjazott fontos témákat dolgozott fel.

Egy rövid szünet után az ünneplő vendégsereg átvonult a színházterembe, hogy megtekintse a bácsfeketehegyi Soma Színtársulat bemutatóját, Niccolò Machiavelli és Háy János Mandragóra című, helyzetkomikumokra épülő komédiáját, melyet Ralbovszki Csaba, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának színművésze rendezett. A színpadra egy igazi vadnyugati történetet varázsoltak, annak jellegzetes szereplőivel, szerelemmel és cselszövéssel, egy erkölcstelen világgal, pappal és anyával, majd a végén egy érdekes és meglepő — vadnyugathoz nem is illő — fordulattal.

A terem csurig telt színházra éhes nézőkkel, akik biztosan nem csalódtak, hiszen a lelkes feketicsi csapattól a jól megszokott energia- és nevetésadagot kapták.

Hogy a messziről érkezett vendégek se induljanak el étlen-szomjan hazafelé, a szervezők közös vacsorára invitálták őket, és a sikeres emléknap végén a híres feketicsi meggypálinkával is koccinthattak.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..