home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Emlékek Csernobilból
Talpai Lóránt
2021.03.23.
LXXVI. évf. 10. szám
Emlékek Csernobilból

Egy magyar főmérnök különös története az atomrobbanás közvetlen közeléből

Hamarosan, pontosabban ez év április végén lesz harmincöt esztendeje, hogy Csernobilban megtörtént minden idők legnagyobb atomkatasztrófája. Nincs olyan ember a Földön, akit nem rázott meg akkortájt a tragikus baleset híre, azt azonban kevesebben tudhatják, hogy egy magyar mezőgazdasági mérnök pontosan a robbanás idején közvetlenül a helyszínen tartózkodott. Dr. Horváth Zoltán egyetemi tanár, a Bácsalmási Állami Gazdaság egykori vezérigazgatója mesélt nekem csernobili útjáról.


Dr. Horváth Zoltán

 

Az újvidékiekkel együttműködve

— Abban az időben, tehát a ’80-as évek derekán a Bácsalmási Állami Gazdaságban dolgoztam főmérnökként. Nagyon jó viszonyt ápoltunk az újvidéki Növénynemesítő Intézettel, és egy jugoszláv mérnöki csoporttal karöltve kerültem ki Csernobil közvetlen közelébe. Dr. Dragan Škorić neves akadémikus is a csoport tagja volt, ő egykor majdnem Nobel-díjat kapott a napraforgóhibridek fejlesztéséért. A történethez hozzátartozik, hogy Bácsalmás még 1973-ban létrehozott egy napraforgótermelési rendszert francia licenc alapján. Ezt követte a Jugoszláviával való együttműködés, Škorić professzor remek napraforgóhibrideket fejlesztett ki, és ezek a növények uralták egészen a ’80-as évek végéig a magyar termőföldet. Gyönyörű termésű, magas olajtartalmú növények voltak, melyeknek híre egészen Moszkváig jutott. Az oroszok pedig azt szerették volna, ha az ő területeiken is kísérletezünk ezekkel a hibridekkel. Egyébként a szovjet fajták sem voltak rosszak, de egyenetlenek voltak, tehát különböző méretűek, ezért kellett lecserélni őket az általunk kifejlesztett növényekre.

 

Meghívás érkezett Moszkvából

— Mint már említettem, az oroszoknak nagyon megtetszett a munkánk, és meghívást kaptunk, hogy ott is honosítsuk meg a napraforgóhibridjeinket. Nagy kihívás volt ez számunkra, és természetesen elfogadtuk a meghívást. A Szovjetunióban mintegy 5 millió hektár vetésterület állt rendelkezésünkre. Az első kísérletünk Csernobil mellett 1986. április 26-án volt. A magyar hibrideken kívül a kiváló NSH-27 jugoszláv hibridet is alkalmaztuk. A lényeg, hogy pontosan az atomkatasztrófa napján vetettük el az első napraforgókat. Egy furcsa éjszaka után másnap különös dolgokra ébredtünk.


 

Kékes fátyol Csernobil körül

— Tőlünk néhány kilométerre volt a kijevi víztározó, egy 40 km hosszú duzzasztógáttal elárasztott terület. Ez látta el Kijevet vízzel, a szemközt levő parton feküdt Csernobil. Aznap reggel ködös, párás idő volt, és rendkívül furcsa, kékes fátyol vette körül az erőmű környékét. Csernobil olyan volt, mintha valamilyen kékes üvegből lett volna, és az erőmű teteje is megváltozott, nem olyan volt, mint az előtte levő napon. Akkor még semmit sem sejtettem, csak napok múlva tudtam meg, hogy mi történt. Monori István kijevi főkonzul meghívására a kijevi követségre utaztunk tolmácsunkkal, Hruscsov mezőgazdasági attaséjával. Onnan Odesszába mentünk, hogy végrehajtsuk a második kísérletünket. Odessza egyébként szubmediterrán övezetben fekszik, pálmafák is vannak a városban, de akkor, április végén olyan hóvihar volt, hogy alig lehetett utat találni a vetőgépnek. Nagyon nehezen fedeztük fel a városba visszavezető utat, úgy érzem, hogy ha nem akadok rá egy ösvényre, akkor talán még mindig ott tekeregnénk.

 

Úton hazafelé

— Ezután a moszkvai repülőtérről utaztam haza Magyarországra. A repülőgépen egyébként a híres sportriporter, idősebb Knézy Jenő ült mellettem. Már régóta ismertük egymást, mivel ő egykor a Kiskunhalasi Állami Gazdaságban volt főgépész. Vélhetően sportrendezvényen járt Kijevben. Akkor tartottak egy nemzetközi hírű kerékpárversenyt, melyen a jugoszláv csapat is részt vett, annak tagjai is a repülőgépen utaztak velünk. Amint leszálltunk a budapesti reptéren, a jugoszláv csapatot már orvosok várták, és elkezdték vizsgálni. Sugármérő eszközökkel világítottak át mindenkit. Nekünk, magyaroknak, akik a gépen utaztunk, pedig csak hazudoztak az illetékesek. Nem felejtem el, hogy amikor hazaértem, az éjszaka közepén szegény édesapám kopogott: — Fiam, mi van veled? — kérdezte. — Mi volna, papa, semmi bajom — válaszoltam. — Az egész világ az atomrobbanástól visszhangzik — folytatta az édesapám. — Én csak annyit tudok, hogy valamilyen reaktorbaleset történt — feleltem.

 

Tizenhárom évnyi várakozás az orvosi eredményekre

— Nem sokkal később berendeltek Budapestre a Sugárbiológiai Intézetbe. Ott kétszer is megvizsgáltak, de eredményt nem kaptam. Tizenhárom évet vártam, és semmi sem történt. A Bácsalmási Állami Gazdaság vezérigazgatója voltam, amikor újra kapcsolatba léptem az intézettel, és megkértem az ott dolgozó professzort, hogy küldje már el nekem az eredményeimet. Arról tájékoztattak, hogy mindkét vizsgálat negatív lett, és bár a robbanás után a közelben tartózkodtam, nem mutattak ki sugárdózist a szervezetemben. Mivel a papírokat nem láttam, azt sem tudom biztosan, hogy valóban az én eredményeimet közölték-e. Rendkívül furcsának találom azonban, hogy a magyar kutatóprofesszorokat ennyire nem érdekelte akkor egy atomrobbanás helyszínéről hazatérő mérnökember. Pedig kiváló kísérleti alany lehettem volna.

 

Még Gorbacsov is büszke volt

— Abban az időben mintegy 700 kilónyi többlethozammal vertük meg az akkor futó szovjet napraforgófajtákat, és ez a hír magához Gorbacsovhoz is eljutott, aki meg is hívta a magyar társaságot a pártközpontba. A találkozó azonban elmaradt, mert a moszkvai városi közlekedés miatt nagyon elkéstünk, és végül csak a vezető helyettesével találkoztunk. Nagyon megdicsértek bennünket, és elégedettek voltak azzal, hogy munkánkkal segítettük a szovjet piacot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..