home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Elűzték a telet Tóthfaluban
Tóth Tibor
2024.02.14.
LXXIX. évf. 7. szám
Elűzték a telet Tóthfaluban

Látványos, a múlt és a jelen elemeit ötvöző lovas farsangot szervezett a tóthfalui Almás-Vasderes Hagyományápoló Egyesület a régi iskola udvarán. A rendezvénynek jótékonysági jellege is volt, az eseményen részt vevők ugyanis forralt bor, tea, fánk és lángos vásárlásával az oromi Kávai Hanna gyógykezeléséhez járulhattak hozzá.

A farsang a vízkereszttől húshagyókedd éjfélig, a hamvazószerdával kezdődő nagyböjtig tartó időszak elnevezése. Jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapjában a gazdag néphagyományokra épül. A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén a farsang farka. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, mely nagy mulatságok közepette télbúcsúztató is.

Ötletes jelmezbe öltözött gyerekek és felnőttek gyülekeztek az egyesület székhelyének udvarán, majd a Pókemberből, Supermanből, tankból, tigrisből, légyből, juhászból, különféle film- és rajzfilmhősökből, tündérekből, hercegnőkből álló menet a helyi és a környékbeli lovasokkal, fogatokkal együtt muzsikaszó kíséretében végigvonult a falu utcáin, így űzve el a telet. A bogarasi Losonc Éva Anna hercegnőnek öltözött az egyik ismert filmből.

— Két kislányunk van, és úgy éreztük, hogy a mai lovas farsang érdekes program lehet számunkra. Szép az idő, mindenki élvezi, hogy jelmezbe bújhat, emellett természetesen hagyományaink őrzését és gyermekeinknek való átadását is fontosnak tartjuk. Otthon fánkot sütünk, jelmezeket készítünk, beöltözünk, és igyekszünk minél több hasonló jellegű mulatságon részt venni.


Iskolások és cserkészek jelmezekben

Az óvodában és az iskolában is nagy népszerűségnek örvend a farsang, Dukai Tímea óvónő tigrisnek öltözve vezette a kicsik népes csoportját.

— Néhány napja az óvodában a Juhász zenekarral együtt mi is tartottunk farsangi ünnepséget, és elűztük a telet, akkor Mini egérnek öltöztem. Korábban a Fehér Akác Művelődési Egyesülethez fűződött a farsangi ünnepség, majd a szervezést az Almás-Vasderes Hagyományápoló Egyesület vette át. Nagyon örülök, hogy ilyen nagyszerű rendezvényt hoznak létre évről évre, a lovak és a lovas felvonulás rendkívül látványos és népszerű a helyiek, valamint a környékbeliek körében. Az óvodások szülei egyszerűen imádják ezt az eseményt, nem kell őket noszogatni, ők is, és a gyerekek is örömmel vesznek részt benne. Egyébként kiváló szülői közösségünk van, mindenben számíthatok rájuk, társasjátékokat készítenek nekünk, kellékeket küldenek, egyszóval emelem kalapom előttük. Nagyon jó együttműködést valósítunk meg a művelődési és a hagyományápoló egyesülettel is.

A rendezvényen a szervezők, az oromi Zengő Tájházzal és a magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesülettel együtt, adományt gyűjtöttek a hatéves, oromi Kávai Hanna gyógykezelésére.

— Nagyon nemes kezdeményezésnek tartom, és rendkívül jólesik, hogy kislányunk számára gyűjtés folyik. Hanna az idén ősszel kezdene óvodába járni, és nagyon fontos lenne, ha minél hamarabb járni tudna. Gyógykezelése Szekszárdon történne, ahol egy hét tartózkodás mintegy 70-80 000 dinárba kerül. Pszichomotorikus fejlődésének intenzív fejlesztése elengedhetetlen annak érdekében, hogy utolérje kortársait. Nem tudjuk, mennyi kezelésre lenne szüksége. A szakemberek szerint Hanna nagyon ügyes, úgy gondolják, elég gyorsan lehet javítani az állapotán, és a kislány hamarosan járhat — mondta Kávai Antal, Hanna édesapja.


Elsiratták a lovat, elűzték a telet

Hála a sok jólelkű embernek, az adománydobozban 31 550 dinár gyűlt össze.

A régi iskola udvarában a gyerekek farsangi fánkot és lángost kaptak, majd lovaskocsikázhattak a tavaszias időben. A művelődési műsorban a helybeli iskolások és cserkészek farsanggal kapcsolatos műsort adtak elő Rózsa Antoanetta vezetésével, az oromi Zengő Tájház Ropogtató gyermek-néptáncegyüttese dél-alföldi táncokkal lépett közönség elé, a Zergeboglár kiscsoport pedig Lánc, lánc, eszterlánci cérna című műsorával késztette tapsra a közönséget. A legkreatívabb farsangi maszk megválasztása után lovas ügyességi játékok következtek, a Hanák család karikásostor-bemutatót tartott, melyet Dér Zsolt hegedűjátéka követett. A tűzgyújtásra való ráhangolódásként a magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület Sulyom tamburazenekara, majd a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület tamburazenekara lépett fel. A nap vége felé közeledve a farsangi lovas paródia keretében elsiratták a lovat, elégették a kiszebábút, ezzel jelképesen eltemették a telet.

— Nagyon örülök, hogy ilyen sokan összejöttünk, hogy a gyerekek mellett több mint negyven lovas is megjelent a mai eseményen. Célunk hagyományaink éltetése, a lovaglás népszerűsítése. A faluban nagyon kevesen tartanak lovat, de az irántuk való érdeklődés egyre nő, és többen lovagolni is elkezdtek — mondta Kálmán Jenő fő szervező, az Almás-Vasderes Hagyományápoló Egyesület elnöke, hozzátéve, hogy a rendezvény a Kárpát-medencei Lovas Programnak köszönhetően valósult meg.

Az egyesület az idén még több, nagy érdeklődésre számot tartó eseményt szervez: nagypénteken gyerekfoglalkozásokat, húsvéthétfőn lovas kocsis locsolkodást tartanak, a családi napot május 18-án rendezik meg, a Lovas Élménytábornak július 4-e és 7-e, illetve augusztus 1-je és 4-e között adnak otthont, a Dömötör-napi behajtási ünnepet pedig október 26-án rendezik meg.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..