home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Előttünk és utánunk az özönvíz
NAGY Nándor
2006.04.19.
LXI. évf. 16. szám

Talán furcsán is hangzik, de az történt, hogy az idén, március végén, a víz világnapján - szidtuk a vizet! Mert volt belőle mindenhol: a szántóföldeken udvarokban, virágoskertekben, városi utcákon. Még a tizedik emeleten lakó szomszédom is morgott, hogy ennyi a víz mindenfelé, ő pedig kénytelen 10...

Talán furcsán is hangzik, de az történt, hogy az idén, március végén, a víz világnapján - szidtuk a vizet! Mert volt belőle mindenhol: a szántóföldeken udvarokban, virágoskertekben, városi utcákon. Még a tizedik emeleten lakó szomszédom is morgott, hogy ennyi a víz mindenfelé, ő pedig kénytelen 10 dinárért venni literjét a boltban, mert a csapvizet nem meri meginni. Különben sejthettük, hogy ez lesz a vége, ha a képviselők és a politikusok továbbra is állandóan vizet prédikálnak és bort isznak. És végül azt is jó lenne tudni, hogy miért ástuk, építettük a Duna-Tisza-Duna csatornahálózatot negyven éven át. Kiderült ugyanis, hogy a csatornákat tisztítani is kell és karbantartani, amit az elmúlt 10-15 évben, az autonómiát megzabolázó központi hatalom elmulasztott megtenni. A kormány és a miniszterek valószínűleg kiszámították, hogy sokkal célszerűbb új házakat építeni közköltségen, nem beszélve az alapkő ünnepélyes elhelyezéséről, melyet a miniszter tesz meg és a tévé is közvetít.
A sajtó is bajban volt az utóbbi időben, mert egyik téma izgalmasabb volt, mint a másik: árvíz, belvíz, madárinfluenza, Kosovo, Montenegró! Kosovo és Montenegró megy, a belvíz marad jelszóval a tévékamerák az összeomló házakra és elárasztott falvakra, városokra, szántóföldekre összpontosítottak, mégpedig olyan nagy hévvel, hogy a vizet nemcsak a borivókkal utáltatták meg. Gyakran nemcsak a víz látványától lettünk rosszul, hanem a helyszínen pózoló riporterektől is. Amikor gumicsizmában, friss frizurával odaálltak az összeomló ház mellé, ami sajnos, számukra úgy látszik, nem tűnt eléggé drámainak és vérfagyasztónak. Ezért a kamera elé állították a romba dőlt ház tulajdonosát, aki zokogva válaszolt az olyan visszatetsző, sőt pimasz kérdésekre is, mint: hogyan érzi magát, sokkos állapotban van-e? Persze nyilatkoztak a kormánytagok és a miniszterek is. Csak ők nem sírtak és zokogtak, hanem ígérgettek.
Sajnos, szomorú tény, hogy a víz világnapjára az idén nem egy napon, hanem hetekig emlékeztünk. Az illetékesek és a politikusok azzal érvelnek, hogy ilyesmi száz éve nem volt, és hogy a felelősség elsősorban a polgárokat terheli, akik betemetik az utcai árkokat és csatornákat, és nem tartják karban azt a csatorna- és öntözőhálózatot, amire a pénzt az ő adójukból biztosítják. A végén pedig lenne egy javaslatom is: okulva a mind gyakoribb árvizeken és belvizeken, esetleg be kellene vezetni a - vízfejűek világnapját is.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..