home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
„Előre hozott”
Talpai Lóránt
2017.03.31.
LXXII. évf. 13. szám
„Előre hozott”

Politikai alaptétel, hogy egy ország stabilitását jelentős mértékben jelképezi vagy jellemzi a különféle választások és szavazások minősége, mennyisége.

Egyértelmű, hogy azok az országok, amelyekben számtalan politikai megmérettetésre, kampányra, előre hozott és kényszerű választásra kerül sor, egy cseppet sem nevezhetőek kiegyensúlyozottnak.

Szerbiában az elmúlt huszonhat esztendőben csaknem harminc fontos vagy kevésbé fontos választásra került sor. Szinte minden évben egyik voksolás követte a másikat. Klasszikus, négy vagy öt évente sorra kerülő szavazásra alig volt példa, kivéve a vajdasági tartományi parlamenti választásokat, melyek többé-kevésbé a demokratikus megmérettetések megszokott ütemében folytak. Szerbiai parlamenti szinten, illetve az államfőválasztások kapcsán azonban egyetlen jelző volt eddig — és úgy tűnik, a jövőben is — meghatározó, az pedig az „előre hozott”.

Olykor teljesen irracionális, nagyon ritkán racionális érvek mentén, ad hoc politikai döntések alapján és különféle erőltetett ambíciók miatt a szavazópolgárok döntésre kényszerültek. Nem csoda, hogy még a legkitartóbb, illetve legtörvénytisztelőbb polgárok is elveszítették szavazókedvüket. A politikai elit egy részét persze mindez nem biztos, hogy zavarja, hiszen a tartósan alacsony részvételi arány, kiegészülve egy biztos szavazói réteggel, egy második politikai alaptézist tár elénk, mely nem más, mint a viszonylag kockázatmentes biztos győzelem.

Mindezek kapcsán ha valamit kívánhatnék, akkor az az volna, hogy ha már máshogyan nem megy, akkor esetleg egy nyúlfarknyi törvényben le kellene fektetni a közeljövőben — felelősségtudatból vagy az ország és főként a lakosság érdekében — egy tisztességes mandátumidőszak konzerválásának alapfeltételeit. Tömören fogalmazva: jóval kevesebb választást és jóval több felelősséget kívánok!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..