home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Elmaradt a tiszaszentmiklósi földek árverése
Tóth Lívia
2012.11.14.
LXVII. évf. 46. szám
Elmaradt a tiszaszentmiklósi földek árverése

November 12-ére írták ki Csókán az állami tulajdonban lévő községi termőföldek árverését, de a tiszaszentmiklósi Tisza menti Gazda elnevezésű földműves-egyesület tiltakozást jelentett be. Megmozdulását azzal indokolta, elégedetlen a saját kataszteri községében a licitációs egységek kialakításával.

Hétfőn reggel jó néhány traktor parkolt a csókai Művelődési Ház közelében, az elkeseredett termelők csoportja pedig az épület előtt várakozott. Milorad Grbin, az egyesület elnöke az újságírók kíváncsiskodására elmondta, eltökélték, senkit sem engednek be a terembe, és meghiúsítják az árverést.

— Már december óta próbálunk hatni a község illetékeseire, hogy a kikiáltásra kerülő állami földeket másként csoportosítsák, mert a kistermelőknek így esélyük sincs az árverében való részvételre. Sajnos, a kérésünkre eddig semmilyen válasz sem érkezett, ezért döntöttünk a helyszín blokádja mellett.
A tiszaszentmiklósi kataszteri községben 750 hektár állami föld van, ebből 560-at írtak ki a mai licitációra. Minket mindössze 250 hektár érdekel, annyit szeretnénk kivenni. A faluban 26 bejegyzett földműves-gazdaság van, az árverésben 13-14 gazda az érdekelt. Az szerettük volna elérni, hogy a parcellák 15-25 hektárosak legyenek, mert ebben a nehéz gazdasági helyzetben az emberek nem tudnak többet felvállalni, megművelni.

Időközben mozgolódás támadt, megérkeztek a licitációt végrehajtó bizottság tagjai, a tiltakozók viszont közelebb húzódtak a bejárathoz. Milorad Grbin közölte, senkit sem engednek be az épületbe. A községi tisztviselők ebbe bele is nyugodtak, békésen félreálltak, és várták a fejleményeket.

Balázs Ferenc, Csóka község polgármestere felvázolta, az állami földek bérbeadása hosszú folyamat, már tavasz óta dolgoznak rajta, de a végkifejletet először a választások hátráltatták, majd meg kellett várni az új községi hatalom felállását. Összesen 4600 hektár állami földet írtak ki licitációra, ami a köztársasági, a tartományi és a községi költségvetésben egyaránt jelentős bevételt jelent. Az árverés semmiképpen sem marad el, de megnézik, mit tehetnek a tiszaszentmiklósiak követelésével.

Ezután az elégedetlen gazdák képviselői a polgármesterrel és munkatársaival bevonultak a Művelődési Ház épületébe, majd nem egészen egy óra múlva közölték a megbeszélésük eredményét.

— A mai árverésből kimarad a tiszaszentmiklósi kataszteri község földterülete. Ezt jegyzőkönyveztük és aláírtuk — közölte Balázs Ferenc. — Mintegy 500 hektárról van szó, amelyet erre a licitációra tíz parcellára osztottunk, ebből öt egység nyolcvan hektár fölötti, a többi harminc hektár alatti. Ez azt jelenti, hogy az egész folyamatot újra kell indítani, és erre a határrészre a minisztériummal együttműködve új programot dolgozunk ki. A bérleti szerződések lejártak, de vannak olyan parcellák is, amelyeket a földművesek szerint valakik jogtalanul művelnek. Hogy ez az állítás helyénvaló-e, azt az illetékes felügyelőségnek kell megállapítania.

Milorad Grbin szerint kompromisszumos megoldás született, amivel a földműves-egyesületük elégedett. Reményét fejezte ki, hogy az új felosztás kidolgozásában ők is részt vesznek. Megerősítette azt az információt is, hogy az árverésen olyan földterület is szerepelt volna, amelyet valaki már bevetett búzával.

— Igen, van ilyen parcella, nem is egy. Az előző bérlő bizonyára úgy gondolta, továbbra is az övé marad. Mi értesítettük a felügyelőséget, a helyszínelést megejtették, a látottakat írásba foglalták, a többi már nem a mi dolgunk — mondta a tiszaszentmiklósi gazdák vezetője, majd felszólította a társait, üljenek be a traktoraikba, és induljanak haza.  
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..