home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Elektromos autók
Lábadi Loránd
2022.05.25.
LXXVII. évf. 19. szám
Elektromos autók

Az elektromos személyautók eladási indexe szinte minden országban évről évre emelkedő tendenciát mutat. Az érdeklődők száma is folyamatosan növekszik, az autókkal valamilyen formában foglalkozók tábora pedig, akik olvasnak vagy beszélnek róluk, elképesztően népes. Minderre nincs logikus magyarázat, viszont a hamarosan bekövetkező kőolaj- és földgázválság, melyről naponta hallhatunk és olvashatunk, valószínűleg közrejátszik ebben a nagy fordulatban.

Mint tudjuk, az elektromos meghajtás már 1881-ben debütált, amikor a világ első elektromos biciklije, majd 1888-ban az első teljesen elektromos autója megjelent. 1910-ben például az Egyesült Államokban az eladott autók több mint fele ilyen meghajtású volt, és a nyilvános töltés is teljesen normális volt. Hogy a teljes leállást, majd a dízel- és a benzinüzemű járművek népszerűsítését mi okozta, azt majd valamikor megtudhatjuk, mindenesetre a kiesés a műszaki fejlődés terén nagy űrt hagyott, melyet nagyon nehéz lesz betölteni. A tisztán elektromos meghajtású járművek minden évben valamivel tökéletesebbek, megbízhatóbbak, sőt külföldről behozott, régebbi évjáratú használt autók is megvásárolhatóak, amelyek tökéletes állapotban vannak.

Az új négykerekűek eladási listájának élén a Tesla található, de szorosan követi a VW e-up, mely a kis méretei ellenére meglepően keresett. A Dacia Spring tisztán elektromos modellje a legolcsóbb, de nem a legtöbbet eladott autó, ami egy kicsit furcsának tűnik, de hát nem mindenki Dacia-rajongó. A 230 kilométeres WLTP-hatótáv, a 44 lóerő (32 kW), a megbízhatóság és az egyszerűség, valamint a külső és ezek a jellemzők egyben kitűnő osztályzatot kapnak bármilyen megmérettetésben.

A következő alacsonyabb árfekvésű a Fiat 500e, melynek WLTP-hatótávja 180 km, a maximális motorteljesítménye 95 lóerő (70 kW). A nagyobb hatótávra képes változat 42 kWh teljesítményű akkumulátorral akár 320 kilométert is megtehet. Az 500-as szinte minden karakterisztikáját kapásból tudja mindenki, de ennek ellenére az értékesítési száma csak a középmezőny elejére sorolja. A Smart Fortwo-e modellt a jutányos árával és a legújabb fejlesztésekkel sikerült ismertebbé tenni, mint korábban volt. A WLTP-hatótáv tekintetében a 159 kilométer gyengébb teljesítménynek mondható, a 82 lóerő (61 kW) viszont egy valódi harcos városi kisautót takar.

A Mazda MX—30 200 kilométeres WLTP-hatótávval, 145 lóerő (108 kW) motorteljesítménnyel és 35,5 kWh teljesítményű akkumulátorral kemény ellenfele a többi olcsóbb autónak. A gyár meglepően alacsony árral szándékozik vevőket találni, ami jó eséllyel sikerül is, és ha a műszaki kínálatot is figyelembe vesszük, akkor reális a szándék. Ha már verseny, akkor a Honda is szerepel, a kiváló minőség ugyanis itt is garantált. Az elektromos változat 219 kilométeres WLTP-hatótávja és 136 lóerős (101 kW) motorteljesítménye, melyhez 35,5 kWh kapacitású akkumulátor társul, több mint egy városi autó. Nem mondhatjuk, hogy népszerű, viszont a főbb szempontoknak maradéktalanul eleget tesz, és még jutányos áron is kapható.

Az elfogadható árkategóriás csoport egy másik márkája, mely akár a kiváló minőség címet is birtokolhatná, az Opel, pontosabban a Corsa-e, melynek WLTP-hatótávja 352 kilométer. A motorteljesítmény ennél a kisautónál 136 lóerő (100 kW), és a töltési idő 80%-ra csupán 30 perc. Az utastér kidolgozása a precíz német technológia és a kiváló minőség kombinációja, mely egyébként is jellemzi az Opeleket, de itt talán még egy kicsit rátettek, és ezzel a Corsa az év döntőse is lehet — igaz, ez majd jövőre lesz látható az összegzéskor. A jelenlegi érdeklődés az autó iránt bizalomgerjesztő, ami a következő modellek gyártását is meghatározza majd. Ugyanez mondható el az Opel Mokkáról is, melynek WLTP-hatótávja eléri a 338 kilométert, az akkumulátor 50 kWh teljesítményű, és ezzel az autó maximális teljesítménye 136 lóerő (100 kW). Villámtöltésnél a 80% eléréséhez itt is 30 percre van szükség.

A felsorolásból nem hiányozhat a Peugeot sem, mely a tisztán elektromos autók csoportjában rendszerint a vezető helyen áll, és ez most az új 208-assal biztosan így van. A WLTP-hatótáv akár 340 kilométer is lehet, az akkumulátor kapacitása 50 kWh, és a töltési idő itt is, ugyanúgy, mint az Opeleknél, csupán 30 perc. A külső sportos, de elegáns is, ez a jármű akár egy üzletember autója is lehet, de főleg a fiatalos vezetést kedvelőknek szánták. Gyorsulása jó, a sebességet akár hosszabb távon is tartani tudja, és így a hatótáv is a vezetési technikától függ, a motorteljesítmény eléri a 136 lóerőt (100 kW). A francia autógyártás alapjaiban más lett, mint amilyen korábban volt, de ezt bármelyik márkáról és modellről is elmondhatjuk. A külső mellett a belső kidolgozás is gyökeres változáson ment át, aminek eredménye valamennyi új autónál megtapasztalható. Így van ez a Citroën-e esetében is, mely jármű a Peugeot-hoz hasonlóan fiatalos, sportos. A WLTP-hatótávja akár 375 kilométer is lehet, a motorteljesítménye 136 lóerő (100 kW), az akkumulátor kapacitása 50 kWh.

A Nissan legújabb modellje a LEAF e+, melynek WLTP-hatótávja akár a 385 kilométert is elérheti, az akkumulátor kapacitása 59 kWh. A töltési idő 50 kW-os villámtöltővel 20—80%-ra 90 perc, a villanymotor teljesítménye 217 lóerő (160 kW). A bő modellkínálat közül mindenki kiválaszthatja a neki legmegfelelőbbet, és aki még nem szeretne elektromos autóra váltani, az a benzinmotoros változat egyike mellett dönthet. A Nissan LEAF a nagyobb gépkocsik közé tartozik, ezért kiváló családi autónak is megfelel. Az utastér a legmodernebb felszerelést tartalmazza, mely nélkül nem lenne Nissan az ilyen autó, ez a név ugyanis kötelezően a minőséget és a legújabb fejlesztéseket kínálja a vásárlóknak.

A 2022. év elektromosautó-kínálata meglepően gazdag, ami arra enged következtetni, hogy hamarosan csak ezeket a járműveket fogjuk látni az utakon, ami természetesen jó. Ezzel a nagy kínálattal talán az árak is mérséklődnek, mert az emberek állami támogatás nélkül jelenleg még nehezen tudnak új elektromos autót vásárolni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..