home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
El a kezekkel a városi parktól!
ILIN László
2010.10.13.
LXV. évf. 41. szám
El a kezekkel a városi parktól!

Másfél millióan tüntetnek Stuttgartban az új földalatti kiépítése ellen
A németországi Stuttgart városában 2010. szeptember 30-án szabadult el a pokol a város 100 hektárnyi területén fekvő parkjának, a Stadtgartennek a felszámolása miatt. A városatyák ugyanis a közlekedési és városf...

Másfél millióan tüntetnek Stuttgartban az új földalatti kiépítése ellen

A németországi Stuttgart városában 2010. szeptember 30-án szabadult el a pokol a város 100 hektárnyi területén fekvő parkjának, a Stadtgartennek a felszámolása miatt. A városatyák ugyanis a közlekedési és városfejlesztési projektum keretében ide tervezték a stuttgarti vasúti csomópontot. A terv értelmében a budapesti Városliget nagyságú parkot teljes egészében megsemmisítik, több száz éves fáit kiirtják csak azért, egy új metróállomás épülhessen a helyén irodaházakkal és lakásokkal körülvéve. Ez ellen lázadtak fel elsőként a környezetvédő civil szervezetek, majd egyre több polgár is. Másfél millió ember tüntet éjjel-nappal az építkezés megkezdése és a barbarizmus ellen.
A rohamrendőrség vízágyúkkal és könnygáz bevetésével igyekszik feloszlatni a tömeget, de sikertelenül. Az emberek odaláncolják magukat a hatalmas fákhoz, így próbálják - a saját testükkel és az életükkel - megóvni a természetnek ezt a gyöngyszemét Stuttgart szívében. Az eddigi összetűzések során több százan sebesültek meg.
Ahogyan elkezdődött...
''A munkálatokat el kellett végezni - akár a rendőrség bevonásával is” - jelentette ki a Baden Würtemberg-i belügyminiszter az események hallatán. A ,,munkálatok'' kifejezésen minden bizonnyal annak a 25, több mint százéves fának a kivágását értette, amelyet az éj leple alatt távolítottak el kegyetlenül a parkból. Joggal merül fel hát a kérdés: miért éjjel? Másnap már tömegek tüntettek a park tönkretétele ellen.
A Stuttgart 21 elnevezésű közlekedés- és városfejlesztési projektum a vasúti csomópont teljes átszervezését és modernizálását foglalja magában. A tervek szerint a Stuttgarti vasúti csomópontot teljes egészében átépítik és korszerűsítik, beleértve a wendlingen-ulmi gyorspálya-vonalat is.
Az első lépés a jelenlegi központi pályaudvar földalatti pályaudvarrá való átépítése. Az átépítés során mintegy 100 hektárnyi területről kerülnének a föld alá a jelenleg felszínen futó sínpárok. E ,,szabaddá'' váló területre üzleti negyedet, irodákat, lakóházakat terveznek. A városatyák már 15 évvel ezelőtt határoztak e beruházásról, de most jött el az ideje, hogy meg is valósítsák. A földalatti pályaudvar kiépítésén kívül a tervek között szerepel a wendlingen-ulmi nagy sebességű gyorsvonal kiépítése is, amely jelentősen lerövidítené a városok közötti utazási időt, mivel a vonatok 250 kilométeres sebességgel közlekednének. Így a Stuttgart-Tübingen távot 41 perc helyett 21 perc alatt, a Stuttgart-Ulm utat pedig 54 perc helyett 28 perc alatt lehetne megtenni vonattal.
Az ellenállás folytatódik
A tüntetés egyik vezetője, Walter Sattler színész felszólalásában arra utal, hogy a projektum nem más, mint nagyzási mánia, a város számára pedig pénzügyi katasztrófa. Szerinte itt már nem csupán egy vasútállomást, hanem egy demokráciát rombolnak le a döntéshozók.
A tüntetők jól szervezettek, és a legkorszerűbb kommunikációs eszközöket használják Európa és a világ közvéleményének a tájékoztatására. Néhány percen belül már kijutnak az éterbe a történésekről szóló legfrissebb hírek, a helyszínen készült fotók pedig önmagukért beszélnek. A sebesültek száma sajnos napról napra nő, a rohamrendőrség nem tágít, mint ahogy a tüntetők sem. Továbbra is az építkezések azonnali beszüntetését, valamint a terv felülbírálását követelik.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..