home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Együtt lesz-e a család?
(re)
2009.12.23.
LXIV. évf. 51. szám
Együtt lesz-e a család?

A kúlai Szent György-templom betlehemje (Szabó Attila felvétele)A karácsony a katolikus egyház egyik legszebb és legfontosabb ünnepe, amelyen Jézus születésére emlékezünk. Ez egyúttal a szeretet és a család ünnepe is. Az Advent időszaka várakozással teli, az ünnepre való készülődés varázsa k...

A kúlai Szent György-templom betlehemje (Szabó Attila felvétele)

A karácsony a katolikus egyház egyik legszebb és legfontosabb ünnepe, amelyen Jézus születésére emlékezünk. Ez egyúttal a szeretet és a család ünnepe is. Az Advent időszaka várakozással teli, az ünnepre való készülődés varázsa közelebb hozza egymáshoz a családtagokat és a meghitt hangulatban eltűnni látszik minden, a lelkek között húzódó rés vagy szakadék...
A fenyőfa díszei, a terített asztal és a gyertyafény mind a szeretet üzenetét hordozzák. A szeretetét, amely ott él minden emberben, és amely határtalan, mindent elsöprő, világot megváltó tud lenni, ha hagyják, hogy kibontakozzék. Ilyen szeretet lakott Jézus szívében is, a Megváltóéban, aki magára vállalta az emberek bűnét...
Karácsonykor, a szeretet ünnepén félretesszük a mindennapok bosszúságait, és megbocsátjuk szeretteinknek mindazt, amivel szomorúságot vagy fájdalmat okoztak. Megpróbáljuk igaz tartalmában átélni az adventet és igyekszünk megszabadulni azoktól a belénk rögzült formaságoktól, szokásoktól, amelyek a karácsony lényegét elnyomják. Ez pedig abban áll, hogy megajándékozottak vagyunk önmagunk, a szeretteink és az ünnep által.
Együtt lesz-e a család? - kérdeztük olvasóinktól.
TÓTH Ágnes magyarkanizsai néptáncoktató:
- Nagyon bízunk benne, hogy a szentestén mind együtt leszünk. A fiunk Szegeden tanul, a lányunk Szabadkán él. Mivel karácsonykor az iskolában is szünet van, remélhetőleg a fiunk is haza tud jönni az ünnepekben. Néptáncoktatóként én is elfoglalt vagyok, különösképpen most, hogy a karácsonyi műsorunkat készítjük, de szenteste igyekszünk mindannyian szabadok lenni, és csak egymással törődni. Mint ahogy a hagyomány szerint ezen az estén az almát annyi szeletre kell felvágni, ahányan az asztalnál ülünk, hogy a következő karácsonyon is együtt legyünk, úgy igyekszem én is minden évben összehozni a családomat erre az estére.
GYETVAI Franciska bajmoki háztartásbeli:
- Remélem, hogy együtt lesz a család karácsonykor. Mi a férjemmel és az egyéves lányunkkal még 1956-ban települtünk át ide Magyarországról, de azóta már visszatértünk a szülőhazánkba. Immár tíz éve, hogy ingázunk Magyarország és Bajmok között, ahol a fiunk él. A lányunk Szabadkán lakik a családjával, de a szentestét mindannyian együtt töltjük. Öt unokám van, így népes család veszi majd körül az ünnepi asztalt.
SZEMERÉDI Szilvia szabadkai kereskedő:
- Sajnos az idén sem lesz együtt a család. Elváltunk a férjemmel, az idősebbik fiunkat ő neveli Zentán, a fiatalabbikat én itt, Szabadkán. Mivel magáncégnél dolgozom, az ünnepekre sem kapok szabadnapot, így a szentesére sem érek haza nyolc óránál korábban. Ettől függetlenül mindent megteszek azért, hogy meghitt ünnepi légkört teremtsek a fiam számára. Nagyon szerettem volna mindkét gyermekemmel együtt karácsonyozni, de sajnos ez az idén sem sikerül. Ettől függetlenül a karácsonyfa alá mindkettejük számára kerül ajándék, ami megvárja az idősebbik fiamat, aki azt ígérte, hogy velünk szilveszterezik majd. Nagyon nehéz egy édesanyának elfogadni ezt a helyzetet, de sajnos a dolgok sokszor akaratunktól függetlenül történnek. Karácsonykor gondolatban mindhárman együtt leszünk.
PESTI Aranka törökkanizsai vegyésztechnikus:
- Együtt lesz a család apraja-nagyja. Nálunk a karácsony a család ünnepe, éppen ezért különösen nagy hangsúlyt helyezünk az ünnepi előkészületekre. A karácsonyfa díszítésétől kezdve a vacsora elkészítésén keresztül az ajándékok csomagolásáig mindannyian kivesszük a részünket a nemes feladatból. Emlékszem, kislánykoromban alig tudtam kivárni a karácsonyestét, olyan izgatott voltam. Amióta gyermekeim vannak, hasonlóan varázslatos számomra ez az ünnep. A legnagyobb öröm számomra mégis az, hogy mindannyian együtt lehetünk: szülők, gyerekek és unokák.
NAGY Magdolna szabadkai nyugdíjas:
- Sajnos nem lesz együtt a család az idén sem, mert a fiunk Kanadában él, és nem tud hazajönni az ünnepekre. å még 14 évvel ezelőtt költözött át Magyarországra, mert nem volt hajlandó részt venni többé az itt zajló háborús borzalmakban. Három hónapot töltött a fronton tartalékosként, és amikor hazajött, eldöntötte, hogy inkább elmegy innen, mintsem hogy újra át kelljen élnie a háború szörnyűségeit. Megpróbáltam lebeszélni, de hajthatatlan volt. Nagyon hiányzik, de belátom, jól döntött. Az akkori barátnőjével áttelepültek Magyarországra, onnan pedig Kanadába. Azóta már össze is házasodtak, mindkettőjüknek jó állása van, de haza csak évente egyszer, általában nyáron jönnek. Karácsonykor kettesben ünnepelünk a férjemmel, és megpróbáljuk elképzelni, milyen lenne az életünk, ha a fiunk itthon marad mellettünk. å az egyetlen gyermekünk, és nélküle olyanok vagyunk, mint az árvák. Nagyon hiányzik a fiunk, különösen az ünnepek idején, de tudjuk, hogy jobb neki ott, a távolban. Kanadában legalább nyugodt az élete, nem bántja senki.
CSESZÁK Zsombor óbecsei tanuló:
- Az idén először nem lesz együtt a család karácsonykor. Hárman vagyunk testvérek a bátyámmal és a nővéremmel, aki Olaszországban él a családjával. Ezért lesz az idei karácsony egy kicsit más, mint az eddigiek. Hiányozni fog a nővérünk, de a család többi tagja együtt ünnepel majd, sőt a bátyám barátnője is velünk lesz a szentestén. Mint eddig minden évben, az idén is hagyományos ételek kerülnek az ünnepi asztalra, a karácsonyfa alatt pedig mindenki számára lesz ajándék.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..