home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egyre ismertebb a vajdasági magyar képregény
Németh Ernő
2022.12.11.
LXXVII. évf. 49. szám
Egyre ismertebb a vajdasági magyar képregény

Negyvenhét évvel a III. világháború kitörése után, 2080-ban a földi civilizáció már nyomokban sem hasonlít régi önmagára. Csupán a jó származás számít, anélkül semmit sem ér az ember. A gazdagok és a szegények közötti ellentét még jobban kiéleződött. Négy ember áll minden felett, kezükben az irányítás és több millió élet. Ebben az apokaliptikus világban játszódik a Black Village Comics alkotócsapatának képregénysorozata, mely a 2080 sorozatcímet viseli. Eddig három folytatás látott napvilágot: A négyek szövetsége, Hanyatlás, A múlt árnyai címmel. 

A Black Village Comics gárdáját három kishegyesi fiatalember alkotja: Linka Csaba, Linka Szabolcs és Patyerek Csaba. Visszatérő résztvevői a Szegedi Képregényfesztiválnak és Vásárnak, így a legutóbbi rendezvényen is megjelentek a Somogyi-könyvtárban, hogy bemutassák rajongóiknak a sorozat harmadik részét. Itt találkoztunk és beszélgettünk az alkotócsapat két tagjával. 

Linka Szabolcs színezőt kérdeztem elsőként, hogy miként került ebbe a világba. 

— Fiatal koromban olvastam a Talpraesett Tomot, utána a képregények kimaradtak az életemből. Később Patyerek Csaba felkeresett, hogy tervez egy képregényt, és vállalnám-e a kiszínezését digitális formában. Így kezdődött az egész. Ekkor kezdtem el kiszélesíteni a képregényirodalmi ismereteimet, és ez a mai napig tart.  

* Hogyan lesz egy néptáncosból képregényrajzoló? — kérdeztem Patyerek Csabát

— Az egyik nem zárja ki a másikat. Számomra a képregény is, mint a néptánc, egy gyerekkori, első, meghatározó találkozás volt, s azóta tart a szerelem. Nyilván voltak kihagyások, volt, amikor a képregény parkolópályára került, de ha visszafogottan is, mindig jelen volt az életemben. Évekig előfizettem kiadványokra, tehát nem egy új keletű dolog ez nálam. 

* Vajdaságban csak néhány kiadvány jelent meg magyar nyelven külföldi szerzőktől, és néhány kisebb próbálkozástól eltekintve talán a 2080 sorozattal születhet meg a vajdasági magyar képregény. Jól gondolom?

P. Cs.: — Magyar nyelvű kiadványok a Forum kiadásában az Asterix és a Talpraesett Tom voltak, de nálunk is van hagyománya a képregénynek, csak szerb nyelven. Az olasz Bonelli jelentős mértékben van jelen Szerbiában is. A mi célunk, hogy népszerűsítsük a magyar nyelven megjelenő képregényeket, illetve általában véve a képregénykultúrát. 

* Amikor eldöntötted, hogy képregényt fogsz rajzolni, milyen ötletek voltak? Régen, ugye, még a vadnyugati történetek hódítottak, de azóta sokat változott a világ.  

P. Cs.: — A mi képregényes történetünk kilenc évre nyúlik vissza. Akkor filmek és különböző könyvek hatására a cyberpunk csapásvonalon indultunk el. Úgy éreztük, ez jó irány lehet. Leírtuk a történetet, a forgatókönyv is kialakult, felvázoltuk a paneleket, s akkor megrekedt a munka. Közben elmúlt kilenc év, megjelent a COVID, s egy csapásra sok időnk lett. Előkapirgáltuk a fiókokból ezeket a vázlatokat, és nekiálltunk a munkának. Úgy belelendültünk, hogy pluszkedvet is kaptunk hozzá, emellett annyira szórakoztatott is bennünket, hogy éreztünk magunkban kitartást az elképzeléseink megvalósításához. 

L. Sz.: — Négyrészes minisorozatot terveztünk, ebből három rész készült el eddig, és meg is jelentek. A negyedik számot csak most kezdjük el csinálni. A képregénynek több főszereplője van, a jó oldalról és a rossz oldalról is, azaz nincs egyetlen személy a középpontban. A jövőben játszódik, 2080-ban. Ez is a sorozat címe. Egy vizionált III. világháború után történik cyberpunk stílusban. A hatalmi harcokat s a kisemberek mindennapjait mutatja be.

* A négy rész befejezése után terveztek-e újabb történeteket? 

L. Sz.: — A sorozat sztorija már elkészült, ezt ebben a formában nem fogjuk bővíteni. Ötleteltünk, hogy mit lehetne utána csinálni, ha elkészült a negyedik rész. Az is szóba került, hogy ehhez a történethez írunk egy előzményt vagy kidolgozunk egy mellékszálat. Felvetődött, hogy összefogunk más alkotókkal, és ha valaki ír egy történetet, akkor mi azt megvalósítjuk. 

P. Cs.: — Nekünk is vannak további ötleteink, de megkeresés is volt már bőven. Jelentkeztek barátok, ismerősök és ismeretlenek is, akiknek egészen sajátos történeteik vannak, és szeretnék, ha mi rajzolnánk meg őket. Túl sok is az ötlet. Be kell fejezni még a negyedik részt, és majd idővel eldöntjük, hogyan tovább.

* Érdekelne, miként készülnek ma a modern képregények.

L. Sz.: — Csaba ceruzával megrajzolja a figurákat, majd kihúzza őket tussal. Ezt beszkenneljük, s így, digitális formában jut el hozzám, majd egy képszerkesztő programmal elkezdem a színezést.  

* Egy-egy füzet elkészítése mennyire hosszú idő?

P. Cs.: — Sajnos hosszú! Legalább öt-hat hónap kell a munka elkezdésétől a nyomdáig. Mindketten munka s egyéb tevékenységek mellett csináljuk ezt. Nyilván nem tudunk egy megfeszített tempót tartani. Igyekszünk az elvárt minőségben dolgozni, s ennyi időre van szükségünk hozzá.  

* A Szegedi Képregényfesztiválon milyen sikerük volt ezeknek a füzeteknek?

L. Sz.: — Többen kerestek bennünket, mert megvolt nekik az első két része a történetnek, és jöttek a folytatásért, de szerencsére új olvasók is vannak.  

* A szakmával sikerült-e kapcsolatot kialakítani?

P. Cs.: — Ezen a fesztiválon indítottuk bemutatkozásunkat két évvel ezelőtt, de azóta Nyíregyházától Budapestig sikerült megismerni a szakma kiemelkedő szereplőit. Többekkel baráti viszonyt tudtunk kialakítani, de egészen szoros együttműködéseket is. Többek között Kertész Sándor képregénykutató Nyíregyházáról több ízben is volt már nálunk Vajdaságban, Kishegyesen. 2023-ban is nagy terveink vannak több alkotóval, rajzolóval és színezővel is. 

* A 2080 sorozatnak Vajdaságban van több rajongója, vagy Magyarországon is szaporodnak már? 

P. Cs.: — Ezt nehéz felmérni, de azt hiszem, hogy Magyarországon sokkal több eladott példány volt eddig, miközben otthon is egyre több a rajongó vagy érdeklődő, nevezzük őket így. 

A 2080 képregénysorozat negyedik, befejező részének a címe Felemelkedés lesz. A jövő év közepe felé várható a megjelenése, ugyancsak a Forum Könyvkiadó gondozásában. Reméljük, hogy a képregénysorozat a csapatnak igazi felemelkedést és maradandó nevet szerez a magyar képregénypiacon.

Fényképezte: Németh Ernő

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..