home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Egyik ámulatból a másikba
Orosz Ibolya
2007.06.28.
LXII. évf. 26. szám
Egyik ámulatból a másikba

Szabó Attila illusztrációja,,Olvastam a vezércikkét, s azért hívom, mert az újvidéki iparművészeti középiskola magyar tagozata körül új fejlemények vannak - mondta a telefonba a zentai önkormányzat tisztségviselője, Kovács Nándor. Még meg sem száradt a nyomdafesték a papíron - mármint a K...

Szabó Attila illusztrációja

,,Olvastam a vezércikkét, s azért hívom, mert az újvidéki iparművészeti középiskola magyar tagozata körül új fejlemények vannak - mondta a telefonba a zentai önkormányzat tisztségviselője, Kovács Nándor. Még meg sem száradt a nyomdafesték a papíron - mármint a Karrierutak vagy parkolópályák? című vezércikken (június 13.) -, a régi zentai ismerős egy aggodalomra okot adó információt közölt velem. Azzal kapcsolatban, hogy Újvidéken, a Bogdan Šuput Iparművészeti Középiskolában - az intézmény fennállása óta először - ősztől magyar tagozat is nyílik. A meghirdetett 20 helyre csak 14 magyar nyolcadikos jelentkezett. ,,Kár. A kevés jelentkező ellenére mégis megnyílik a magyar tagozat a Vajdaság 10 elitiskolája közé tartozó intézményben. És ez a legfontosabb - állt a vezércikkben. Az újság megjelenésének napján Kovács Nándor arról számolt be: megeshet, hogy mégsem nyílik meg. Beszélt egy nagyon tehetséges kislány édesanyjával - a gyerek az újvidéki formatervezői középiskolába készül -, aki elmondta: az intézmény igazgatója arra igyekszik rábeszélni a magyar szülőket, hogy írassák inkább szerb tagozatra a gyereküket. Az esetről tájékoztatja dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkárt - hívta már, de a vajdasági oktatási miniszter éppen ülésen volt, fél óra múlva visszahívja, addig úgy gondolta, nekem is szól. Meghökkentem. Úgy tudtam, hogy az iskola vezetősége nyitott a kezdeményezés iránt, és készséggel fogadta a magyar tagozat megnyitásának tervét. Mást nem mondhattam: haladéktalanul beszéljen dr. Jegessel, ő az, aki Újvidéken azonnal utánajárhat a dolognak és intézkedni tud. Mint utóbb kiderült: a tartományi oktatási titkárt többen is hívták ez ügyben. Dr. Jeges Zoltán pedig megígérte, hogy kivizsgálják, történt-e mulasztás, visszaélés a beiratkozással kapcsolatban, és megteszik a szükséges lépéseket.
Mi történt? Az újvidéki Szülők Fórumának elnöke, Pázsin Farkas Julianna szerint már a jelentkezéssel probléma volt. A minisztérium által előírt beiratkozási menetrend szerint az iparművészeti iskolába május 21-étől 27-éig lehetett jelentkezni, csakhogy május 26-án (szombaton) és 27-én (vasárnap) az intézmény kapuja zárva volt. Pedig néhány vidéki szülő csak hétvégén tudott eljutni Újvidékre átadni a jelentkezési lapot - hiába. Ha az iskola ezen a két napon is nyitva tart, akkor 14-nél biztosan több lett volna a jelentkezők száma. A Szülők Fóruma szerint a magyar tagozatra 10 diák iratkozott be. A diákok szülei együtt mentek el beíratni gyermeküket a rájuk nehezedő nyomás miatt. ,,E szülőket az iskola vezetősége részéről történt eltérítési szándék, dezinformáció ellenére sem sikerült rábírni arra, hogy elálljanak attól a szándékuktól: gyermeküket a magyar képzőművészeti tagozaton taníttassák tovább - nyilatkozta napilapunknak a civil szervezet elnöke. Az iskola titkárságán két hete azt állították, hogy ebből a 10-ből 5 gyerek át szeretne iratkozni a szerb tagozatra, a múlt hét derekán pedig azt, hogy végérvényesen 9 diák iratkozott a magyar tagozatra. A tartományi oktatási titkárság adatai szerint 12 magyar diák tett sikeres felvételi vizsgát, ebből 10 a magyar, 2 a szerb tagozatra iratkozott. ,,Arról nincs tudomásom, hogy még 5 tanuló át szeretne iratkozni a szerb tagozatra. A törvény szerint a titkárság hagyja jóvá a tagozat megnyitását abban az esetben, ha a tanulók száma 15-nél kevesebb. Amennyiben a szülők nem állnak el attól a szándékuktól, hogy gyerekeiket a magyar tagozatra írassák be, a titkárság jóváhagyja az osztály megnyitását - nyilatkozta dr. Jeges a probléma kipattanásának hetében. Azóta még egyszer megerősítette: a titkárság támogatni fogja a magyar osztály megnyitását. Támogatja azért is, mert az idén iratkozó gyerekek az úttörők, jövőre már a diákok bátrabban és nagyobb számban jelentkeznek majd a művészeti középiskola magyar tagozatára. A titkárság támogatja a Szülők Fórumának kezdeményezését is, hogy az idén kivételesen pótjelentkezést szervezzen az iskola. Hiszen a magyar tagozaton még 10 szabad hely van.
Az újvidéki középiskola magyar tagozatának megnyitása körüli bonyodalom rendeződni látszik. Van okunk az optimizmusra. Nekem, személy szerint semmi kétségem afelől, hogy szeptemberben - akár 9, akár 10 diákkal is - lesz magyar osztály a Bogdan Šuputban. Átérzem az érintett szülők és diákok aggodalmát, s tudom, hogy nem hiányzott nekik ez a nem várt bonyodalom, ez az idegeskedés. Utólag mégis azt kell mondanom: ez egy pozitív történet, ez egy biztató közösségi sztori. Valaki megint megpróbált keresztbe tenni, gáncsot vetni, elbizonytalanítani, nyomást gyakorolni... Vagy egyszerűen csak a szerb tagozatra akartak több diákot ,,szerezni, mer ott kevés már a gyerek? Ebben a történetben az a jó, hogy a szülők nem hátráltak meg. Nem adták be a derekukat, hogy aztán utólag panaszkodjanak, elsírják, milyen sérelmek érték őket. Mi vajdasági magyarok pedig együtt búsuljunk: ,,na tessék, itt van, már megint ezt művelik velünk! A Szülők Fóruma tette a dolgát, civil szervezetként a helyzet magaslatán állt, és példát mutatott: hogyan kell egy adott helyzetben felnőttként viselkedni. Jó érzés ezt látni, tapasztalni. Mert valahol itt, a civil kurázsinál kezdődik a jövőépítés. Az egyéni, és a közösségi is.
A jövőépítés arról szól, hogy merni kell, hogy élni kell az adott jogokkal és lehetőségekkel. Sajnos, ebben a témában az elmúlt hét - a középiskolai felvételi vizsgák hete - egy végtelenül szomorú példával is szolgált. Mit szomorú? Tragikus. Szerintem egyenesen katasztrófa az, ami Szabadkán történt: az összesen 467 magyar nyolcadikos közül mindössze 247 gyerek ment el felvételizni. Csak 247 diák választotta a későbbi továbbtanulás lehetőségét is biztosító négyéves középiskolát. 220 gyerek, majdnem az 50% a hároméves szakmunkásképzőt célozza meg, pedig a nemzedék több mint a 80%-a tanulhatna a szabadkai gimnáziumok, technikumok valamelyikében. Miért nem? Mi történt? Vajdaságban a 2006/2007-es tanévben a magyar tagozatra járó 6648 magyar középiskolás közül 4923 a négyéves középiskolát választotta, 1725 pedig a hároméves szakmunkásképzőt. Egy évvel ezelőtt négyéves középiskolába iratkozott a magyar gyerekeknek majdnem a háromnegyede. Most meg Szabadkán alig több mint a nemzedék fele? Nézem az adatokat, és nem értem. Biztosan azért nem, mert ez már nem statisztikai adathalmaz. Hanem lelet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..