home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Egyenlő esélyeket a diákoknak
Tóth Lívia
2004.10.06.
LIX. évf. 40. szám
Egyenlő esélyeket a diákoknak

Zombori Csaba, Bunyik Zoltán és Martonosi Klára a csókai iskola udvaránA tanügyben jelentkező gondokról volt szó Csókán azon a megbeszélésen, amelyen részt vett BUNYIK Zoltán tartományi művelődési és oktatási titkár, MARTONOSI Klára, a csókai Jovan Popoviæ, Antonije CICMIL, a tiszaszentmikl...

Zombori Csaba, Bunyik Zoltán és Martonosi Klára a csókai iskola udvarán

A tanügyben jelentkező gondokról volt szó Csókán azon a megbeszélésen, amelyen részt vett BUNYIK Zoltán tartományi művelődési és oktatási titkár, MARTONOSI Klára, a csókai Jovan Popoviæ, Antonije CICMIL, a tiszaszentmiklósi Thomir Ostojiæ, PALUSEK Endre, a padéi Szervó Mihály Általános Iskola és TÖRÖK Tibor, a Vegyészeti-élemiszer-ipari Szakközépiskola igazgatója, JASZTREBINÁC János tanfelügyelő, valamint BERKOVITS György, ZOMBORI Csaba és MARGIT Zoltán az önkormányzat képviseletében.
Martonosi Klára elmondta, sok gondjuk van, de jelenleg a legégetőbb a helyszűke. Mivel egy tantermük hiányzik, az egyik alsós tagozat kénytelen a Vöröskereszt közelben lévő objektumába járni. Az iskola udvarában van egy rossz állapotban lévő különálló épület, amelynek a felújításával műhely és szaktanterem volna kialakítható a műszaki nevelés oktatására, az így felszabaduló helyiségbe pedig visszaköltözhetne az az osztály, amely most kiszorult az iskolából. A tervezetet elkészítették, a szükséges munkálatok értéke 330 ezer dinár. Az igazgatónő beszámolt még arról is, hogy állandóan pályáznak, különböző projektumokat juttatnak el az illetékes minisztériumoknak, mert csak így tudnák kicserélni a központi fűtéshez szükséges kazánt, a rosszul záródó ablakokat. Az intézménynek egyébként négy épülete van: a csókai mellett egy-egy Feketetón, Egyházaskéren és Szanádon, a diákok létszáma 600 körül alakul, pedig valamikor 800-an is koptatták a padokat.
Antonije Cicmil megköszönte a tartományi oktatási titkárságnak azt a három és fél millió dináros támogatást, amelyből teljes mértékben sikerült felújítaniuk a hódegyházi iskola épületét. A munkálatok végzésében a kollektíva tagjai mellett a szülők is segédkeztek.
Palusek Endre is köszönetet mondott azért az összegért -- mintegy hárommillió dinár --, amelyből megjavították a padéi iskola tetőszerkezetét, de jelezte, sokkal nagyobb problémát jelent az, hogy az épületük, mivel a falut átszelő vízér fölött van, süllyedni kezdett, repedeznek a falak. Próbálnak megoldást találni, de továbbra is egy helyben topognak, mert nagyon sok pénzre lenne szükség. A diákok most annak örülnek legjobban, hogy szeptembertől bevezették az informatika oktatását, és hamarosan lesz drót nélküli internetjük is.
Török Tibor arra panaszkodott, hogy ésszerűbben kellene megtervezni a környező városokban az új szakok megnyitását, hogy a középiskolák ne szipkázzák el egymástól a tanulókat. Csókán az idén nem nyílhatott meg a vegyészeti szakirány, henteseket, pékeket és molnárokat sem írhatnak már be, pedig van felszerelt laboratóriumuk és megfelelő szakkáder-állományuk. Annak ellenére, hogy csak 300-350 diákjuk van, nagyon jó eredményeket érnek el az országos szakmai megmérettetéseken.
Bunyik Zoltán elmondta, az illetékes tartományi titkárságnak az a célja, hogy megközelítőleg egyenrangú helyzetet és egyenlő feltételeket teremtsen valamennyi gyermeknek. Kiemelt jelentőséget tulajdonítanak azoknak a kis régióknak, amelyek saját erőből nem tudják előteremteni az oktatás működtetési költségeit. Segítenek az iskolaépületek javításában, habár ez a községek feladata volna. Erre a célra a tartományi kasszában éves szinten mintegy 200 millió dinárt irányoztak elő. Szerbiában nem járulnak hozzá a diákok utazási költségének a fedezéséhez, de a Vajdaságban igen. A tartomány ennek az összegnek a 20-25 százalékát tudja átvállalni, ha a községek is besegítenek, akkor esetenként ennek a tehernek a 30-50 százalékát is le tudják venni a szülők válláról. A megnyitandó középiskolai tagozatokat a szerbiai minisztérium állítja össze a munkaerőpiacon uralkodó helyzet alapján, és a fővárosban határozzák meg azt is, hogy mely szakokat nem pénzelik tovább. Az osztályok létszáma nem jelenthet gondot, mert az a tartomány hatáskörébe tartozik. Bunyik Zoltán hangsúlyozta, már megjelent a 2005. évre vonatkozó pályázat, át lehet adni a projektumokat. Az oktatási titkár végül ellátogatott a csókai általános és középiskolába.
(A szerző felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..