home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egy pápa nem csinál nyarat?
Dr. HARMATH Károly OFM
2013.08.14.
LXVIII. évf. 33. szám
Egy pápa nem csinál nyarat?

A szokásosnál jóval gyakrabban szegezik nekem a kérdést, hogy mi a véleményem az új pápáról. Számomra kényelmetlenek is ezek a kérdések. Meggyőződésem ugyanis, hogy igen nehéz véleményt mondani egy emberről, bárkiről is legyen szó. A másikról hozott ítélet egyfajta beskatulyázása az embernek.

Úgy érzem, erre nincs jogunk, hiszen minden ember a Teremtő egyedi, csodálatos teremtménye. Még akkor is, ha sokszor hasonlatosságokat vélünk felfedezni az emberek között. Ilyenkor is marad a tény, hogy minden ember sajátos lény, és minden emberi helyzet a maga mélységében másmilyen és egyedi.
Az őszinteség pillanataiban a bölcs ember rendszerint rádöbben arra, hogy a másikról mondott ítélete és véleménye mennyire felületes és sértő, hiszen igazából a saját lelki és emberi mélységeinket sem ismerjük. A külső emberi megnyilvánulások kapcsán pedig, bármennyire is feltételezzük, hogy igazak, azaz összhang van a belső világ és a megnyilvánulások között, mégsem mondhatjuk, hogy az ember mentes a kétszínűségről, a megfelelni vágyástól, a farizeizmustól. Attól az általános jelenségtől, hogy másoknak udvaroljon. Az emberi beteljesülési vágy sokszor ezeken a mellékutakon kalandozik, abban a reményben, hogy ez előnyt és karriert biztosít számára. Ezen tévutak egyike tagadhatatlanul az a meggyőződés, hogy akkora vagyok, amekkorának saját szememben látom magam és amekkorának az emberek látnak.
Úgy érzem, hogy a jelenlegi katolikus egyházfővel kapcsolatban is a kérdések mögött meghúzódik egyfajta kétely. Valóban úgy gondolja, ahogy mutatja?
Csakis a saját meglátásomról tudok beszélni kerülve mindenféle ítéletet.
Tagadhatatlan tény, hogy Ferenc pápával új szelek kezdtek fújni az egyházban és sok területen azon kívül is. Hogy ezeknek a szeleknek az ereje és hatása mekkora lesz, és hogy meddig tart, azt nem tudhatjuk. Kétségkívül látjuk, hogy újfajta viszonyulásról és újfajta gondolkodásról van szó. Vagy még helyesebben: a krisztusi tanítás másfajta értelmezéséről és alkalmazásáról. A krisztusi lelkülethez való visszatérésről. Hiszen mára már a hívek sokasága belátta, hogy az intézmény elfojthatja a lelkületet. Tapasztaljuk ezt társadalmi téren is. A törvények, az akták, a bürokrácia, a technokrácia — és sorolhatnánk még tovább — nem a kisember szolgálatában áll. Az ember számmá vált, vagy pedig „eset”, „ügy”, „beteg”, „kliens”... A jézusi lelkület legfontosabb alapvonása, hogy az embert helyezi a középpontba. Minden az ember körül forog, és mindennek az ember boldogulását és üdvösségét kell szolgálnia. Isten Betlehemben nem azért vált emberré, hogy megmutassa az uralkodás, a másik fölötti hatalom megszerzésének a fondorlatait. Arra sem tanított bennünket, hogy milyen gazdasági modelleket kell alkalmaznunk, és arra sem, hogy milyen evilági értékek elérése az óhajtandó. Minden figyelmét a konkrét emberre irányította.
A jelenlegi pápa esetében is ezt tapasztalatom. Újra a középpontba akarja hozni az embert, különösen az elesettet, a társadalom peremén vagy a rajta kívül élő embert, hiszen Isten mindenkit név szerint ismer, és teljes szívével szeret. Természetesen még azt is, akit mi számba sem veszünk. Nem romantikus és szentimentális szeretetről van itt szó, hanem valódi szeretetről, ami azt jelenti: a másik javát keresem és akarom. Róma jelenlegi püspöke (eddig sohasem nevezte magát pápának, ami szintén külön jelentőségű) az egész egyházat arra akarná rávezetni, hogy forduljon az ember felé, megszabadulva a karrierizmustól, az öntetszelgéstől, a saját nagyságáról és erejéről alkotott elképzelésektől.
Személy szerint úgy észlelem, hogy az ő megnyilvánulásaira az őszinteség jellemző: amit tesz, az egyéni életfelfogásának és meggyőződésének a megnyilvánulása. Életrajzírói is megerősítenek ebben, amikor minduntalan kiemelik, hogy neki egyszerűen ilyen az életstílusa. Meggyőződésből él így. Nem valamiféle érdekek vezetik. És az sem, hogy minél több szimpátiát nyerjen saját maga számára. Nagy igazságokat egyszerűen és közérthetően fogalmaz meg. Kerüli a vérszegény teológizálást. Bölcs emberről beszélhetünk, aki az ember életjelenségeit mélyen átszűri önmagán, és a tiszta forrást tárja elénk. És ide kívánkozik egy kis pontosítás is. Meglátásom szerint az életbölcsességet csak az tudja igazán közvetíteni, aki a bölcsesség forrásából, az Örök Bölcsességből merít. Ferenc pápa mint mélyen lelki ember idős kora ellenére is innen nyeri az igehirdetés fiatalos lendületét.
Róma és a részegyházak között nagy a távolság. Hogy mikor érnek el az új vatikáni szelek a részegyházakba, azt képtelenség megjósolni. A felfrissült vatikáni szellemiségnek az ereje sok akadályba ütközik. A berögződéseknek nagy a hatalmuk az emberi fejekben és szívekben. Habár tudjuk, hogy az egyház (ma úgy tűnik, hogy csak elvileg) folyamatosan vallja: Ecclesia semper reformanda — az Egyháznak folyamatos megújulásra van szüksége, mégis azt kell látnunk, hogy ebbe sokan belefáradtak, hogy akadnak olyanok is, akiknek a kényelmük fontosabb... Továbbra sem hiányoznak az olyan karrieristák, akik többre becsülik az e világi tekintélyektől kapott jutalmakat, kitüntetéseket vagy előreléptetéseket, mint azokat a javakat, amelyeket Jézus Krisztus ígért az őt követőknek. Továbbra is szembe kell majd néznünk azzal, hogy nem kevés egyháztag (értsd: egyházi elöljáró és egyszerű hívő) számára sokat számít a külső megnyilvánulás, a külső pompa. És továbbra is fel kell majd tennünk azt a kérdést, hogy a külső (a „púder” meg a „rúzs”) nem annak a jele-e, hogy valami nincs rendben a bensőben, és szebbé kell tenni a látszatot...
Mindenestre imádkozom és szurkolok azért, hogy itt, a mi tájunkon is erősödjenek az új vatikáni szelek, és hogy minden törvényt, szokást, önmegvalósítási törekvést megelőzzön a Krisztusban formált szív odahajolása a konkrét emberhez.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..