home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Egy kis falu nagy ünnepe
Bíró Tímea
2023.08.03.
LXXVIII. évf. 31. szám
Egy kis falu nagy ünnepe

Kishomok 2013 óta ünnepel falunapot, mely nem maradhatott el az idén sem. Szombaton egész napos mulatság, barátkozás várta nemcsak a helyi lakosokat, hanem az elszármazottakat és azokat is, akik más településen élnek. A falunak ez az egyetlen ünnepe, ahol mindenki a megmaradást és az összetartozást élteti.

A kishomoki közösségi térben felállított sörsátrak már kora délelőtt megteltek emberekkel, akik a mindössze 100-110 lakost számláló falu ünneplésére gyűltek össze. Magyarkanizsa Önkormányzatának támogatása jóvoltából 80 kilogramm húsból 200 személyre főtt a birkapaprikás, melyet Varbai András, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend nagymestere készített el.


Birkapörkölt illata töltötte be a közösségi teret

A Martonos Helyi Közösségéhez tartozó falu megszületésének időpontját nem lehet meghatározni, nem tudni ugyanis, hogy a tanyavilágot alkotó épületek mikor csoportosultak össze településsé. Horváth Gergely, Martonos Helyi Közösségének elnöke elmondta, a település Martonos Helyi Közösségéhez tartozik, egyházilag Kispiac része, viszont a gyerekek Magyarkanizsán járnak óvodába és iskolába.


Horváth Gergely

— A falu lakosai főként tejtermeléssel és állattenyésztéssel foglalkoznak, ez nem változott az évek során. Hatalmas farmok is megtalálhatóak a településen. Az a tapasztalat, hogy a falunapra az emberek megpróbálják összehívni a családot, hogy azok is itt legyenek, akik elköltöztek innen. A koronavírus-járvány óta sajnos nehéz kimozdítani otthonról az embereket, főként az időseket, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél többen legyünk ezen a szép rendezvényen. Az idén volt tombola, a gyerekeknek ugrálóvár, arcfestés, lovaskocsikázás, a martonosi atya áldását adta az ünnepségre, illetve rendhagyó módon nem a martonosiak állították össze a művelődési műsort, hanem a kispiaciak. Véleményem szerint ez egy jó alkalom arra, hogy egy közösségként legyünk együtt, félretegyük a gondokat, és kikapcsolódjunk — emelte ki Horváth Gergely.

Az eseményre kilátogatott Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere is. A rendezvény Savelin Zoltán martonosi plébános áldásával kezdődött, aki hangsúlyozta, a kis településeknek is van lehetőségük a feltámadásra és az újjászületésre, ha a közösség összefog, és egy cél vezéreli.


Savelin Zoltán martonosi plébános

Szabadkáról, Horgosról, Kispiacról és még sok más településről érkeztek Kishomokra, de természetesen a helyiek is kilátogattak a közösségi térre. Pernyész Ferenc Kispiacról nősült Kishomokra, és 1973 óta élnek a feleségével, Malvinkával a faluban.

— A szülők segítségével sikerült felépítenünk a házunkat, és földműveléssel, állattenyésztéssel foglalkozunk a mai napig. Jó lett volna, ha a fiatalokat több munkahely várja a faluban, vagy a földművelésből és az állattenyésztésből egy kicsit nagyobb jövedelemre lehetne szert tenni, mert így sokan elköltöztek innen. Az egyik gyermekünk Kispiacon, a másik Noszán él, és gyakran meglátogatnak bennünket, de fiatal már nem sok él itt. Mivel ez a falu egyetlen ünnepe, fontosnak tartjuk, hogy eljöjjünk, és egy kicsit kikapcsolódjunk a barátokkal, ismerősökkel — mesélte Ferenc.


Pernyész Ferenc és Malvinka

Császár Anikó ezúttal a művelődési műsor egyik szervezőjeként és felkészítőjeként vett részt a falunapi ünnepségen.

— A lányom, Vivien az idén kezdett el néptáncolni, és egyelőre ő az egyetlen, aki átjár Kispiacra, a Jókai Mór Művelődési Egyesületbe. Ez nekünk egyáltalán nem okoz nehézséget, hiszen a két település közel van egymáshoz. Úgy gondolom, hogy fontos megőrizni ezt a tízéves hagyományt, melyre nagyon büszkék vagyunk. 2013 óta minden évben megtisztel bennünket valamelyik település atyája, hogy eljön ide szentmisét tartani.


Vivien és Anikó

Szebenyi Nóra kispiaciként rendszeresen részt vesz a falunapi ünnepségen, ezúttal fellépőként volt jelen.

— A Jókai Mór Művelődési Egyesületben néptáncolok, ahol jelenleg három tánccsoport működik. Körülbelül harminc néptáncosunk van, és ezúttal szatmári táncokat hoztunk a közönségnek. Szerintem a falunap mindenkinek egy közösségi élmény, és fontos, hogy egy teljes napot eltöltsünk egymással.


A kispiaci néptáncosok legkisebbjei

Kaszás Klaudia Magyarkanizsán él a családjával, hat éve költözött el Kishomokról, de minden évben ellátogat a falunapi programsorozatra.

— Fontos esemény ez, hiszen egy kicsit mindenki félreteszi a munkát, és együtt vannak, találkoznak a régi ismerősök. Rendszeresen hazajárok látogatóba, mert a szüleim itt élnek Kishomokon, a lányom pedig félig falusi, félig városi gyerek, amit nagyon imád. Jó érzés ide visszatérni, és találkozni a falubeliekkel.

Az aprócska település fennmaradását méltóképp ünnepelték meg, hiszen a mulatság estig tartott.

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..