home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Egy családi ház felújítása
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2023.02.08.
LXXVIII. évf. 6. szám
Egy családi ház felújítása

Az ezúttal bemutatott ingatlan egy topolyai, 130 négyzetméteres ház, melyet egy négytagú család otthonává kellett alakítani.

A házat már legalább tíz éve nem lakták, így igazán megérett a ráncfelvarrásra. A helyszíni felmérés idején még a régi bútorok fogadtak, melyek mindegyike később természetesen kikerült onnan. Az üres lakás is tartogatott némi meglepetést, de menet közben korrigáltuk őket.

Az egyik szobában egy szekrénnyi könyv pihent, melyhez a tulajdonosok ragaszkodtak, ami meglátásom szerint mostanában ritkaságszámba megy. A könyvrengetegnek tehát méltó helyet kellett találni a tervezés során. Végül egy olvasósarkot hoztunk létre nagy könyvesszekrénnyel, mely a nappali végében kapott helyet. A ház urának — aki az otthon többi részének kialakításába nem szólt bele — egyetlen kívánsága az volt, hogy a nappali szoba főként régi bútorokkal legyen berendezve. Ezért ebben a térben egy kicsit ötvöztük a klasszikus stílust a modernebbel, hogy a ház többi részéhez is illeszkedjen.

A régi konyha egészen pici volt, és külön állt az étkezőtől. Ezt a két helyiséget egybenyitottuk, így lett egy egyterű konyha-étkező. A konyha rész L alakú, és szigetben fejeződik be. A szigethez oda lehet ülni reggelizni, kávézni. Az étkező rész pedig egy szép, nagy, egyedi asztallal gazdagodott. Az étkezőnek a nappalival közös falában eredetileg egy vakablak is volt. Elméláztunk rajta, hogy talán a nappalit is kapcsolhatnánk a közösségi térhez, de végül a különálló mellett döntöttünk. A vakablak spotlámpákkal és festménnyel gazdagodott. A konyhából egy kisebb folyosó vezet ki, ahonnan nyílik egy hátsó kijárat az udvar felé. Ez egy mellékkijárat, és ehhez a minifolyosóhoz tartozik egy kisebb, tuskabinnal felszerelt fürdőszoba is, mely a régi beosztásnál igazából a fő fürdő volt. Az új elrendezésnek hála még egy fürdőszoba létrejöhetett, mely a hálószobák felé található.

A ház asszonyának a mályvaszín a kedvence, így értelemszerűen ezt vontuk be a fehér és a barna mellé a ház dekorációjába. A konyha-étkező az ablakhoz tartozó drapériával lett mályvaszínbe öltöztetve.

A közösségi terek után a folyosó L alakban megtörik. A ház e részén három hálószobát találunk, egy fő fürdőszobát és a gardróbot.

A hálószobákból az egyik a szülőké, melyet egy kissé titokzatossá, barna árnyalatúvá dizájnoltunk, barna bőr franciaággyal, barna dizájntapétával.

A lányok szobája teljesen eltérő hangulatú lett, az ő vágyuk szerint kialakítva. Eszteré a már komolyabb kamaszlány szobája, melyben ugyancsak a barna árnyalatokkal játszottunk. Sarokgarnitúra a sarokban, a szemközti, ablak alatti falon a tanulósarok található, a jobb oldali falon pedig egy sminkasztal és egy médiafal kapott helyet. Így lett Eszter minden igénye kielégítve. Enikő, a fiatalabb lányka szöges ellentéte az idősebbnek. Ő a rózsaszín nagy rajongója, így a szobájának is ebben az árnyalatban kell pompáznia. Be is csempésztünk hát mindent, amit csak lehetett, hogy hercegnőnek érezhesse magát. Rózsaszín csíkos tapéta, rózsaszín kárpitos franciaágy, rózsaszín, kis szófa — mindezt fehérrel kombináltuk, hogy azért ne essünk túlzásba. A gardrób mindkét falára beépített szekrény került, ahová a lányok el tudják rakni az összes ruhájukat, kabátjukat, cipőjüket és az ágyneműt.

A fő fürdőszoba is itt található, mely igazán nagynak számít. Mély, nagy méretű kádat terveztünk a sarokba, és dupla mosdó gondoskodik a kényelemről a reggeli tumultusban. A hatalmas tükör előtt mindenki gyorsan sorra jut. 

A felújítás jó néhány hónapig eltartott, ám a sok-sok nehézség ellenére a végeredmény egy nagyon otthonos, praktikus ház lett, melyben a család apraja–nagyja saját kuckóra lelt.

A szerző látványtervei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..