home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Diplomahonosítással a boldogulásért
Kartali Róbert
2024.04.05.
LXXIX.. évf. 14. szám
Diplomahonosítással a boldogulásért

A Magyar Nemzeti Tanács évről évre támogatást nyújt a külföldi felsőoktatási intézményekben szerzett oklevelek honosítási költségeihez. A folyamat gyorsítása érdekében háromhavonta hirdetik meg a pályázatot. A legutóbbira összesen 47 kérelem érkezett az MNT Hivatalába, az érdekeltekkel április 5-én írták alá a támogatói szerződéseket.

A Magyar Nemzeti Tanács a külföldi felsőoktatási intézményekben szerzett főiskolai és egyetemi oklevelek, továbbá posztgraduális tudományos fokozatok szerbiai honosításának vagy elismerésének költségeit is támogatja, mindezt Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkárságának köszönhetően, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével.

Fontos a vajdasági magyarság megmaradása szempontjából, hogy az értelmiség itt maradjon, és itt próbáljon meg jövőt építeni, ezért a diplomahonosítási folyamatot kiemelten kezeljük, és a jövőben is ez lesz jellemző — húzta alá az ünnepélyes szerződéskötés alkalmával Fremond Árpád, az MNT elnöke.

Mint mondta, 2015 áprilisáig kizárólag egyetemek végezték a diplomahonosítási folyamatot, és a Szekeres László Alapítvány nyújtott intézményi segítséget, de minden felsőoktatási kar külön-külön döntötte el, milyen lesz a diplomahonosítási folyamat, mennyibe kerül, kell-e különbözeti vizsgát tenni, vagy sem. 2015-től az ENIC/NARIC központ, mely az oktatási minisztérium egyik szerve, felel a diplomahonosítási folyamat koordinálásáért. Tapasztalataik szerint ez jelentősen felgyorsította és megkönnyítette az eljárást.

Ettől az évtől kezdve a Magyar Nemzeti Tanács aktívan részt vesz a programban, rendszeresen megjelenteti a pályázatokat, és az elmúlt időszakban átlagosan évente mintegy 80-85 személy vett részt a diplomahonosítási folyamatban.

Fremond Árpád rámutatott, hogy az egyéves időszak helyett háromhavonkénti turnusokban hirdetik meg a pályázatokat, ezáltal lehetőség nyílik a gyorsabb feldolgozásra és az összegek mielőbbi visszatérítésére.

— Máris kiírjuk a következő kört, és a következő három hónapban várjuk a további jelentkezőket. Ez alkalommal egyébként 47 olyan személy van, aki sikeresen pályázott, és mindegyikük részesült a támogatásban. Örömteli, hogy köztük van két olyan személy, akik doktori tanulmányokat folytatnak majd, és nekik nagyobb összegű lesz a támogatás, hiszen a különbözeteket és különböző vizsgákat is be kell fizetni az adott egyetemeknek, de ezt is vissza tudjuk téríteni. Összességében most több mint 1 millió dinárt fizetünk ki a pályázóknak. Ugyanakkor áprilistól megváltozott az ENIC/NARIC díjszabása, 11 000 dinárt kell befizetni illetékként, de a Magyar Nemzeti Tanács költségvetésében elegendő eszköz van betervezve, hogy ez a program sikeresen folytatódjon.

Fremond Árpád továbbá kifejtette, reméli, egyre többen honosítják majd diplomájukat, és növekszik azoknak a száma, akik visszatérnek, és itthon helyezkednek el a megszerzett végzettségükkel.

— Természetesen ha ebben is tudunk valamilyen módon segíteni, vagy információra van szükség, akkor állunk mindenki rendelkezésére — tette hozzá az MNT elnöke.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..