home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Diplomáciai offenzívában a VMSZ
din
2009.02.05.
LXIV. évf. 5. szám
Diplomáciai offenzívában a VMSZ

Az Európai Bizottság magas rangú tisztségviselőivel, az Európai Parlament vezető beosztású politikusaival találkozott a Pásztor István vezette VMSZ-küldöttség Európa fővárosában. A megbeszélések fókuszában az aktuális szerbiai politikai és gazdasági helyzet volt, azonkívül külön figyelemben...

Az Európai Bizottság magas rangú tisztségviselőivel, az Európai Parlament vezető beosztású politikusaival találkozott a Pásztor István vezette VMSZ-küldöttség Európa fővárosában. A megbeszélések fókuszában az aktuális szerbiai politikai és gazdasági helyzet volt, azonkívül külön figyelemben részesült a Vajdaság statútumának, a magyar kisebbség helyzetének, a nemzeti tanácsokról szóló törvénynek, illetve a pártközi együttműködés különböző formáinak a kérdése. A VMSZ képviselői a CDU meghívására rövidesen Berlinbe utaznak.
Pásztor István elnök vezetésével kétnapos hivatalos látogatáson Brüsszelben tartózkodott a VMSZ küldöttsége. A VMSZ elnökét erre az útjára elkísérte Varga László, a Szerb Parlament Európai Bizottságának elnöke és Dévavári Zoltán, a szervezet alelnöke. A küldöttség az Európai Parlamentben magas rangú szocialista, liberális és néppárti politikusokkal tárgyalt.
A Hannes Swobodával, az európai szocialisták alelnökével, Jan Marinus Wiersma frakcióalelnökkel és Tabajdi Csaba magyar szocialista politikussal folytatott tárgyaláson a magyar--szlovák viszonyt boncolgatták, azonkívül a szerbiai parlamenti munkáról, illetve Vajdaság statútumáról is beszélgettek. A VMSZ elnöke részletesen ismertette a nemzeti tanácsokról szóló törvényt is, mely, megítélése szerint, elfogadása után az egész közép-európai térségben példaértékű lehet, s mely modellt érdemes lenne a szlovákiai kisebbségek esetében is megvizsgálni. Hannes Swoboda és Jan Marinus Wiersma frakcióalelnökök is a támogatásukról biztosították a VMSZ-nek a Vajdaság statútuma mielőbbi elfogadását célzó törekvéseit.
A VMSZ küldöttsége külön találkozott Gaál Kinga és Becsey Zsolt fideszes európai képviselőkkel. A megbeszéléseknek elsősorban az aktuális politikai helyzet volt a témájuk.
A liberális Szent-Iványi István képviselővel folytatott megbeszéléseken Vajdaság statútumáról cseréltek véleményt a VMSZ képviselői. A liberális politikus érthetetlennek nevezte, hogy a szerb köztársasági parlament továbbra sem tűzi napirendre a vajdasági képviselőház által határidőre elfogadott tartományi alaptörvény megerősítését. A magyar képviselő szerint a vajdasági alapszabály becikkelyezése nem egyszerűen decentralizációs vagy regionális kérdés, hanem alkotmányos és jogállami aggályokat is felvet. Szerbia demokratizálódását, illetve az ország európai integrációját alapvetően meghatározza, hogy mikor és milyen döntés születik ebben az ügyben.
A VMSZ küldöttségén kívül Pásztor István és kísérete találkozott még Olajos Péter MDF-es képviselővel, illetve Duka Zólyomi Árpáddal, az MKP-s és Sógor Csaba RMDSZ-es képviselőkkel is.
A VMSZ delegációja felkereste Wilfried Martenset az Európai Néppárt elnökét is. A jó hangulatú, másfél órás találkozón a VMSZ elnöke ecsetelte pártjának választási eredményeit, illetve célkitűzéseit. Pásztor a találkozón hangsúlyozta: a VMSZ legfontosabb törekvése Szerbia európai felzárkózása. A találkozón továbbá a néppárttal kapcsolatos kérdések is felmerültek.
Első alkalommal fogadták a VMSZ képviselőit az Európai Bizottságban, és ott elsőként Pierre Mirellel, a bizottság szerbiai főtárgyalójával, majd több magas rangú tisztségviselőjével is találkozott Pásztor István és kísérete. Az egymást követő, összesen több mint kétórás megbeszéléseken az általános politikai helyzet, a vízumkérdés és a magyar kisebbség jelenlegi helyzetének kérdése is felmerült. A szerb állampolgárok schengeni vízumkötelezettségének az eltörlésével kapcsolatban a bizottság szerbiai vezetője hangsúlyozta: a politikai szándék egyértelműen megvan Brüsszelben, a döntés azonban Belgrád kötelezettségeinek a teljesítésétől függ. A bizottság szerint technikai szempontból a vízummentesség akár 2010-ben is életbe léphet, ehhez azonban további erőfeszítések szükségesek, különösen az adatvédelem és a korrupció elleni küzdelem terén. A VMSZ képviselői szerint a magyar kisebbséggel szemben elszigetelt atrocitások továbbra is tapasztalhatók, de nem tekinthetők tendenciózusnak. A szerb hatóságok fellépése az utóbbi egy--másfél évben gyorsabb és hatékonyabb. Jelentősebb európai támogatást kértek azonban a vajdasági ifjúsági és toleranciaprogramokhoz, melyek az ottani nemzetiségek békés egymás mellett élését hivatottak elősegíteni.
A kétnapos tárgyalások közül talán a legfontosabb az Olli Rehn bővítési biztossal folytatott volt. Olli Rehn elsősorban a szerbiai parlamenti munkáról, a decentralizációról és a regionalizáció jelenlegi állapotáról érdeklődött, majd a VMSZ delegációjával közölte, hogy február 12-én Belgrádba látogat, és párbeszédet kíván folytatni a parlamenti pártok képviselőivel is.
Hasonló témákról folytak a tárgyalások a CDU magas rangú és befolyásos képviselőjével, Dorris Packkal is. A politikai kérdéseken kívül felmerült a VMSZ és a CDU kapcsolatának az szorosabbra fűzése is. Ennek elősegítése érdekében a közeljövőben a VMSZ képviselői Pack asszony meghívására Berlinbe utaznak, hogy a német kormánypárt rangos tisztségviselőivel tárgyaljanak.
A háromtagú küldöttség találkozott még a Magyar Köztársaság Állandó Képviseletének magas rangú diplomatáival is, illetve Roksanda Mičić szerb nagykövet asszonnyal is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..