Dinoszaurusz-kiállítás nyílik a szegedi Móra-múzeumban

Dinoszaurusz-kiállítás nyílik a szegedi Móra-múzeumban

Eredeti fosszíliákat, valós méretű csontváz- és állatrekonstrukciókat mutatnak be a szegedi Móra Ferenc Múzeumban szombaton nyíló dinoszaurusz-kiállításon.


Dinoszauroszakat ábrázoló, eredeti méretű állatrekonstrukciók a szegedi Móra Ferenc Múzeum előtt (MTI-fotó: Rosta Tibor)

Fogas Ottó igazgató a tárlatról rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy a látványos, interaktív, gyerekbarát kiállítás látogatói megtudhatják, miként alakultak ki a hatalmas dinoszauruszok, milyen események vezettek az állatcsoport kihalásához és megismerhetik a fosszíliaképződés folyamatát is.

A Kultúrpalota épülete előtt három eredeti méretű állatrekonstrukció fogadja az érdeklődőket. Ezek közül a legnagyobb a jura időszakban, 145-155 millió évvel ezelőtt élt Mamenchisaurusé. Ezek a növényevő dinoszauruszok 22-30 méteresre nőttek meg, testhosszuk felét 19 csigolyából álló nyakuk tette ki, tömegük 20 tonna körüli volt. A múzeum dísztermében látható egy Mamenchisaurus csontvázának — Kínában talált fosszíliák alapján készült — rekonstrukciója is.


Az Évmilliók urai – Élethű dinók Amerikából címmel nyíló kiállítás anyagát rendezik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban (MTI-fotó: Rosta Tibor)

A múzeum kupolatermében egy Tyrannosaurus rex csontváz-rekonstrukcióját mutatják be, az egyik földszinti teremben pedig egy a fajt ábrázoló szobor fogadja a vendégeket, ez egy veliocraptorral egyetemben látható volt a Jurassic Park-filmekben.

A tárlaton szereplő fosszíliák közül az egyik legérdekesebb egy megkövült, mintegy 65 millió éves hadroszaurusz-tojás. Löffler Zsuzsanna régész elmondta, ezekből a nyomfosszíliákból számos következtetést le tudtak vonni a kutatók. Az egyik legszembetűnőbb, hogy a kifejlett állatokhoz képest mennyire aprók voltak a dinoszauruszok tojásai, a hadroszauruszé például kicsit kisebb, mint egy mai struccé. Valószínűsíthető, hogy az állatok hosszú idő — egyes fajok akár több tíz év — alatt érték el felnőttkori méretüket, és szükség lehetett valamiféle utódgondozásra is.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Színes rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Dinoszaurusz-kiállítás nyílik a szegedi Móra-múzeumban
Színes
  • Csermák Zoltán
  • 2019.04.10.
  • LXXIV. évfolyam 14. szám
Dinoszaurusz-kiállítás nyílik a szegedi Móra-múzeumban
Színes
  • Csermák Zoltán
  • 2019.04.10.
  • LXXIV. évfolyam 14. szám
Facebook

Támogatóink