home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Derengés az „alagút” végén
Martinek Imre
2015.09.27.
LXX. évf. 38. szám
Derengés az „alagút” végén

Összhangban a „hagyományokkal”, az idei tanév kezdete sem volt izgalmakban szűkölködő. Eltekintve a közismert motívumok körülírásától, torontáli jegyzetünk inkább egy szülői akciót igyekszik méltatni, mely legfőképpen attól lett rendhagyó, hogy még az állami tévécsatorna reggeli műsorában is beszámoltak róla.

Mottó: „Ha az élet citrommal kínál, csinálj belőle limonádét!”

Szinte észrevétlenül vált bevett szokássá a torontálvásárhelyi általános iskolában, hogy a vakáció idején valamelyik tantermet felújítják. Teljes jogkörű szülői szerepvállalással, mely nemcsak az anyagiak előteremtésében nyilvánul(t) meg, de a kétkezi munkában is. Persze voltak, vannak és a továbbiak során is lesznek személyek, kik az efféle megmozdulások idején az ingyenes iskoláztatás alapeszme zászlócskáját lobogtatják szívesen és főképpen fanyar szájízzel, de ez már a közösségi élet velejárója. Mégis biztató, hogy egyelőre a tudatos jövőépítés eszméjét vallók hangja a mérvadó. Szép, rendezett és barátságosan új köntösbe öltöztetett tantermekben mégiscsak jobban esik a napi többórás tartózkodás és a tantárgyak ízlelgetése.

A legújabb felújítás — (mozzanatairól az antalfalvi községi televízió helyszíni képsorain felbátorodva az RTS1 forgatócsoportja, az övén pedig az Újvidéki Rádió tudósítója készített átfogó jelentést! — a szerz. megj.) — Antal Ferenc tanító bácsi tantermét karolta fel. A frissen meszelt falakra a vidámságot sugárzó oktatási életképek, továbbá a kabátmegőrző fogasok mellett egy széles pannó is felkerült. Ez utóbbi a rajzórákon készülő, leendő alkotások számára. Mivel a tantermet a felsősök váltásában a „németesek” használják, a munkából az iskola magyar tannyelvű hatodikosainak osztályfőnöke, az iskola egyik német szakos tanárnője is derekasan kivette részét. Mindnyájan szabályos versenyt futva az idővel, a szeptember 1-jei becsöngetés előtti napon ugyanis a tantermek még nem voltak megfelelő állapotban.

Mint megtudtuk, a huszonnégy fős, magyar tannyelvű harmadikosok osztályközösségének szülei a délkeleti fekvésű tanterembe a közeljövőben klímaberendezést is be szeretnék szereltetni, továbbá átcsiszoltatni és lakkoztatni a terem parkettáját. A tervezett építkezés további folyamataiban a székelykevei származású osztálytanító a két település — Torontálvásárhely és Székelykeve — azonos korosztályú diákjainak összerázódását is kilátásba helyezte. Találkozások, barátkozások, közös vetélkedők és kirándulások formájában. Ezáltal is erősítve és biztonságosabbra fonva a dél-bánsági (al)régió(k) közötti együttműködés ugyan meglévő, de helyenként már nagyon kirojtosodott fonalának szálait.

Reálisan nézve, afféle alagút végi derengésnek tetszik eme vállalkozás is. Az állapot, melyben a mindenkori derűlátók ezúttal is a napfényt, a borúlátók pedig a szembejövő vonat fényszóróját vélik felismerni. Ja, és hogy az alagút sínjein mászkálókról a mindenkori mozdonyvezetőknek milyen véleményük van, volt és lesz? Nos, arról inkább most mégse nyissunk vitát!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..