home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
„Délvidéki pávák” — Három vajdasági továbbjutó a szarvasi válogatón
Csermák Zoltán
2015.09.11.
LXX. évf. 36. szám
„Délvidéki pávák” — Három vajdasági továbbjutó a szarvasi válogatón

Lezárult a Fölszállott a páva területi válogatósorozatának második felvonása. A szarvasi megmérettetésen újvidéki, adai és kupuszinai versenyzők is továbbjutottak.

Szeptember 4-étől sugározza a közmédia a Fölszállott a páva területi válogatóversenyeit. Szeptember 11-én a nézők a szarvasi rendezvény tehetséges gyermekeit ismerhették meg. A pénteki versenyből három délvidéki formáció is továbbjutott.

Ivánovics Viktor a szlovákok, szerbek és magyarok lakta Újvidékről érkezett. A többnemzetiségű családban született, s 11 éves kora ellenére 5 nyelven beszélő fiatalember a szarvasi selejtezőn két kategóriában is a zsűri elé állt: hangszeres szólistaként prímtamburán játszott, de végül szlavóniai dalcsokrával énekes szólistaként ért el nagyobb sikert.

Az adai Bognár Odett vonzódása a népdalokhoz a kereskedelmi médiához köthető: családi körben tévézett, amikor a tehetségkutató versenyen egy bátor fiatalember népdallal lépett a zsűri elé. A vajdasági ifjú hölgy ekkor szeretett bele a népi énekbe, 2012-ben pedig a Duna Televízió Pávája pecsételte meg további sorsát.

A Bukrok Énekegyüttes tagjai, Koleszár Judit és Csernai Panna a délvidéki Kupuszinából érkeztek a műsorba. Nagyon büszkék rá, hogy — a Pávának is köszönhetően —, egyre többen ismerik kis falujuk nevét, arra pedig még büszkébbek, hogy a találkozóra Csizmadia Anna készítette fel őket. Anna 2012-ben rajzolta fel a térképre a vajdasági kis települést, népdalkincsét pedig azóta már tanítja is.

Az MTVA és a Hagyományok Háza által — ezúttal 6 és 14 év közötti fiatalok számára — meghirdetett a népzene- és néptánc vetélkedőt nagy várakozás előzte meg. A versenyre 550 produkció nevezett be, a válogatókon 365 formáció, 1626 fő szerepelt.

Úgy tűnik, a nézők is szívükbe zárták az új sorozatot: első válogatón 585 ezer néző kapcsolódott be a műsorba.

Adás: 2015. szeptember 11., péntek (Duna 20.30)

Ismétlés: 2015. szeptember 12., szombat (Duna World 4.00)

A Fölszállott a páva szeptember 18-án a salgótarjáni válogatóval jelentkezik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..