home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Csökkenő létszám
Tóth Tibor
2023.11.03.
LXXVIII. évf. 44. szám
Csökkenő létszám

Szabadka környékének utcáit járva gyakran találkozhatunk kék-fehér mezbe öltözött kerékpárosokkal, amint róják a kilométereket az aszfalton. Ők a Spartacus kerékpározói, akik gyakran Csókáig, Oromhegyesig vagy Topolyáig is elkerekeznek, így készülve a rájuk váró megméretésekre.

A kis létszámú csapat eredményes évet zárt, hiszen Perčić Dejan tanítványai a legtöbb futamról érmekkel tértek haza. Az egyesület legeredményesebb versenyzőjének a 26 futamon összesen tíz érmet nyert Perčić Nikolina bizonyult, aki saját korosztályában megnyerte az országos és a tartományi időfutam-bajnokságot, a vajdasági országúti bajnokságon sem talált legyőzőre, a szerb kupában összesítettben a 2. helyen végzett, a válogatott színeiben pedig a görögországi Balkán-bajnokságon a 14. helyet szerezte meg. A 27 futamon rajthoz állt Vuk Trišić öt ezüstéremmel gazdagította gyűjteményét: a vajdasági és az országos időfutam-bajnokságon 2. lett, a tartományi országútin szintén ezüstöt nyert, ahogy a szerb kupában és a Balkán-bajnokság országúti futamán is épphogy lemaradt az 1. helyről. Perčić Iván 27 futamon 4 érmet nyert, a többi közt a vajdasági országúti bajnokságon állhatott a dobogó harmadik fokára, a szerb kupában pedig nem sokkal maradt le a 3. helyezett kerékpáros mögött. A 15 éven aluli együttes (Nikola Vujković Lamić, Vuk Trišić, Perčić Iván) csapatban megnyerte a szerb kupát és az országos bajnokságot, Mihajlo Bolić pedig a 23 éven aluliak között szerzett tartományi országúti bajnoki címet. A több év után újra versenyző, Ausztriában élő, de a megméretésekre hazalátogató Kőrösi Miklós a veteránok között az országúti országos bajnokságon a 2., az időfutam-bajnokságon a 3. helyen végzett, emellett tartományi bajnokságot nyert, a zágrábi nemzetközi versenyen pedig 4.-ként ért célba. Az említettek mellett Miskolci Bálint, Nikola Mandić és Uroš Bašić Palković is tagjai a csapatnak, ők azonban 2023-ban nem szereztek érmet. A Spartacusból ketten (Perčić Nikolina és Vuk Trišić) állandó tagjai az U17-es válogatottnak. Perčić Dejan, a klub edzője elégedettségének adott hangot az eredményeket illetően, viszont a jövővel kapcsolatban jócskán borúlátó, az elmúlt két évben ugyanis többen abbahagyták a versenysportot, új fiatalok pedig nem jelentkeztek.


A Spartacus Kerékpárklub tagjai (fotók: Facebook)

— Lassan már ott tartunk, hogy a fiatalokat alig érdekli a sport. Néhány hete a Harcosok sorakozója lakótelepen futóversenyt szerveztek, melyen két általános iskola nyolcadik osztályosai vettek részt. A fiúk mezőnyében a két iskola végzősei közül mindössze 12-en álltak rajthoz, és közülük néhányan nem voltak képesek lefutni a 400 méteres távot, inkább sétáltak. A lányom 32 fős osztályában a diákok több mint fele fel van mentve tornából. Nagyon el kellene gondolkodni, mindez hova vezet… A legtöbb fiatal az általános iskola befejezése után búcsút int a sportnak. Több országban akadémiák léteznek nemcsak a csapat-, hanem az egyéni sportágak részére is. Az akadémia össze van kötve az iskolával, és innen kerülnek ki a bajnokok. A Mariborban megtartott Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) a volt Jugoszlávia egykori tagköztársaságaiból, elsősorban Észak-Macedóniából, Montenegróból és Bosznia-Hercegovinából, nagyon kevés versenyző vett részt. Az ottani edzők és csapatvezetők elmondták, hogy náluk is lecsökkent a gyerekek száma, nehéz őket rávenni a sportra, nem látják a célt maguk előtt, és úgy vélik, a sportból úgysem tudnának megélni. Kerékpározásban a legkritikusabb a nyolcadik osztálytól a középiskola második osztályáig terjedő időszak, aki ezt a néhány évet a sportban tölti, az hosszú ideig ott is marad — mondta Dejan.


Egy vasárnapi edzésen

Rengetegen kerékpároznak a városban, szinte minden családban van egy vagy több kerékpár, a versenyzők száma mégis csökken. A létszám növelését az edző a sportág népszerűsítésében és a toborzásban látja, olyan helyeken szeretné bemutatni a sportágat, ahol sok gyerek megfordul.

— Járni kell az iskolákat, és a felmérést szolgáló különféle eszközök segítségével érdekessé és vonzóvá kell tenni a sportágat. Például a számítógéphez kapcsolt görgők alkalmazásával a gyerekek különféle adatokhoz jutnak, versenyezhetnek egymással, hogy melyikük tud nagyobb sebességgel haladni, ki éri el a magasabb fordulatszámot. Budapesten úgynevezett pump track pályák (hullámpályák) épültek, melyeket a kerékpárosok mellett görkorisok és gördeszkások is használnak. A mintegy 200 méter hosszú, kanyarokban, lejtőkben és emelkedőkben bővelkedő pályán a gyerekek egyebek között a technikát és a gyorsaságot is fejleszthetik. Látogatásom alkalmával a budapesti edző közölte velem, hogy toborzásra nem is gondolnak, a plakátot kiragasztják a játszóterekhez, óvodákhoz, iskolákhoz, és a gyerekek maguktól jönnek. Ott-tartózkodásomkor legalább 150 gyerek sportolt, az egyórás edzés végén a szülők alig tudták rávenni őket arra, hogy jöjjenek le a pályáról. Ők öt-, mi hétéves kortól fogadjuk a kerékpározás iránt érdeklődőket. Természetesen idősebbek is jöhetnek, és belőlük is lehet kiváló versenyző. Erre nagyon jó példa a többszörös országos bajnok Kasza Gábor, aki tizenöt évesen kezdett kerékpározni, és kijutott a 2012. évi londoni nyári olimpiára — mondta, hozzátéve, hogy Szerbiában 15 ifjúsági korú kerékpározóról van tudomása, Szlovéniában ez a szám 60 (ebből 34-en Tadej Pogačar csapatának, az összesen 180 igazolt versenyzővel bíró Pogi Teamnek a tagjai), míg Belgiumban 1500 ifi kerékpározik versenyszerűen.


Az országos bajnok serdülőcsapat a dobogó legfelső fokán

Az ifjúsági versenyeken külföldön legalább 200-an indulnak, nálunk ez a létszám csak akkor érhető el, ha az összes korosztály számára hirdetik meg a versenyt. A körpályát le kell rövidíteni, különben a megadott időn belül nem minden korosztály fejezné be a megméretést, a rövidebb pályán való versenyzéssel pedig kerékpározóink nem tudják felvenni a harcot azokkal a külföldi kerékpározókkal, akik megfelelő hosszúságú pályán készülnek. Első alkalommal fordulhat elő, hogy Szerbiának egy-egy férfi és női versenyzője lesz az ötkarikás játékokon. A kraljevói Jelena Erić kiharcolta a párizsi olimpián való részvétel jogát, a szintén kraljevói Dušan Rajovićnak mindez még nem sikerült, de neki is nagy esélye van erre.

Beszélgetésünk során szót ejtettünk a Spartacus korábbi tagjáról, az elsőéves felnőttek között versenyző Perčić Márkról, aki a 2023-as idényt a pécsi Lotus Cycling Teamnél töltötte.

— Márk nagyon hosszú idényen van túl, hiszen csapatával Törökországban három hetet, a horvátországi Porečban másfél hónapot edzőtáborozott, majd szinte hetente versenyzett szerte Európában. Az országos országúti bajnokságon 2., az időfutamon 3. helyezést ért el, de főleg az idény második felében ment igazán, és a bolgár körversenyen nagyon szépen teljesített. A bukások sajnos az idén sem kerülték el, egyik esés után kórházba került. Összességében viszont jó idényt zárt, állandó tagja a felnőttválogatottnak. Nem tudom, jövőre hol folytatja a kerékpározást, most ugyanis Szegedre jár egyetemre. A rövidebb edzések mellett heti egy alkalommal 5-6 órás edzésen is részt kellene vennie. Meglátjuk, a tanulást mennyire tudja összeegyeztetni az edzésekkel — mondta Perčić Dejan, és megköszönte Szabadka Önkormányzatának, a versenyzők szüleinek és a klub elnökének az egész éves támogatását.

Az egyesület versenyzői mától megérdemelt pihenőjüket töltik, a következő idényre való felkészülést, a létszámtól és a korosztályoktól függően, november 15-én vagy december 1-jén kezdik, a 2024-es szezon március elején indul

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..