home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Csatorna született
K. R., F. M.
2023.04.27.
LXXVIII. évf. 17. szám
Csatorna született

Izgalmas témát dolgoz fel Bordás Győző legújabb könyve, melyet bátyjával, Bordás Attilával együtt jegyeznek: a Csatorna született című kötet Kiss József életművét és a Ferenc-csatorna történetét dolgozza fel magyarul és szerbül. A kiadványról Búzás Mihály szerkesztő beszélgetett a szerzővel a VM4K csütörtöki rendezvényén.

Magyarország első hajózható csatornája volt a majd 100 kilométer hosszú Ferenc–csatorna (szerbül: Veliki bački kanal), a kor legmonumentálisabb műszaki vívmányainak egyike. 230 éve, hogy a csatorna építését megkezdték: 1793. május 6-án történt az első kapavágás. Tervezője, Kiss József 275 éve született és 210 éve halt meg.


Bordás Győző és Búzás Mihály

Sok év munkája van a könyvben, melyben Bordás Győző a csatornaépítés történetét írta meg, Bordás Attila pedig tárgynéprajzos, építészeti munkáit foglalta egybe — hangzott el a bemutatón, melyen a szerzőt 75. születésnapja alkalmából köszöntötték.

— Kiss József földmérnök és építész még valamikor az 1780-as évek elején kapta a feladatot, hogy parcellázza ki ezeket a területeket a Duna és a Tisza között, a betelepítés miatt. Tudni kell, hogy abban az időben ebben a bácskai részben mindössze 18 000 lakos volt, és 14 000 németet telepítettek be, tehát nekik élettérről kellett gondoskodni. A mocsaras vidéket le kellett csapolni, úgy lehetett termőföldhöz jutni, mely az ide jövők megélhetését tette lehetővé. Árkokat ásott, melyekkel be tudta bizonyítani, hogy a víz leszivárog, majd Szivác és Verbász között egy 3 méteres árkot ásott, amivel már igazolni tudta a bécsi kamarának, hogy van értelme a vízelvezetésnek. 120 000 hektár föld vált ezáltal megművelhetővé. Számításokat végzett, majd megállapította, hogy a Duna és a Tisza között 3,8 méter a szintkülönbség, és a két folyót összekötve a csatornát hajózhatóvá lehet tenni. 1802-ben haladt át az első dereglye — mesélte a szerző, akinek a szülővárosát, Verbászt a szó szoros értelmében kettészeli a csatorna. — Az első, rakománnyal terhelt hajó a feljegyzések szerint a következőket szállította: sót, gabonát, ezüstöt, vörösrezet és egyéb érceket, fát és építőanyagot, továbbá bort, dohányt, olajat, hadi felszerelést, szimbolikusan jelezve mindazt, amit a bécsi udvar a jövőben szállíttatni fog. Nagy forgalom volt, egy feljegyzés szerint a ’30-as években 4000 hajó haladt át.

Bordás Győző azt is elmondta, hogy nagyon jó adatközlője volt, a Közép-bácskai Vízgazdálkodási Vállalat akkori igazgatója, akinek rengeteg dokumentuma volt a csatornáról, és sok adatot bocsátott rendelkezésére, sőt, fotókat, térképeket is a kezébe nyomott.

— Én a magam részéről már két úgynevezett csatornaregényt is megírtam, melyekben természetesen fikció is van, de ebben a könyvben igyekeztem tárcaszerűen írni, csakis ellenőrzött tényekre hivatkozni. Attila bátyám mérnökemberként és néprajzkutatóként kizárólag dokumentált, levéltári anyagot közölt az építész Kiss munkásságáról — a kötet megjelenését ő már sajnos nem érte meg.

A csatornáról több mint száz tanulmány és néhány regény is megjelent magyar nyelven. Bordás Győző kiemelte, elsősorban a szerb nyelvű olvasókat vette célba, mert ők jóval kevesebbet tudnak Kiss József munkásságáról, mint mi. A könyv a Miloš Crnjanski Vajdasági Művelődési Központ és a Tiski cvet Kiadó közös gondozásában jelent meg. A Csatorna született című kétnyelvű kötet Vajdaság-szerte megvásárolható a könyvesboltokban.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..