home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Csak úgy, öregesen, motyogva
KÁNTOR Oszkár
2006.08.09.
LXI. évf. 32. szám
Csak úgy, öregesen, motyogva

Szalai Attila karikatúrájaMert motyogok immár minden apróságon, de még azon túl is. S megrögzött újságolvasó lévén gyakran szembenézek a félrenyomtatás ördögével. Napilapunkban ugyanis a nemtörődömség ördöge nézett velem farkasszemet. Az alulfizetett, csikó újságíró egy, az újvidéki utcában...

Szalai Attila karikatúrája

Mert motyogok immár minden apróságon, de még azon túl is. S megrögzött újságolvasó lévén gyakran szembenézek a félrenyomtatás ördögével. Napilapunkban ugyanis a nemtörődömség ördöge nézett velem farkasszemet. Az alulfizetett, csikó újságíró egy, az újvidéki utcában történteket a táltosköltő - úgy írták, hat újjal született! - nevét leírva Adi Endrének tüntette fel. Ady Endre helyett. S ekkor hirtelen eszembe jutott egy magyar politikus évekkel ezelőtti fölszólalása, s a nagy költőt idézve valamiért Adu Endrének ,,titulálta'.
*
S már másodszor szúrta a szemem az ismerés szálkája, már ami a híres karlócai fűszeres bort illeti, az ürmöst. Mind a két újságíró - különben helyénvaló írásában - Bermetnek írta. Még véletlenül sem téve mellé, hogy az ürmös. Hogy annak a csemegebornak van szép magyar neve.
*
Motyogok, valójában inkább zsörtölődöm, amikor a fővárosi napilap Vajdaság című mellékletét böngészem, a székvárosból induló autóbuszjáratok fölsorolását. A szélrózsa minden irányába induló járatokét. Csakhogy mintha nem eme ,,tartomány"-hoz tartozna Óbecse, Zenta, Magyarkanizsa. Arra ez utóbbinak is van járata a csönd városába, de nincs föltüntetve, holott a gyógyfürdőről híres városba délről is sokan utaznak, főleg beutaltak, mint Milan szomszédom végtagjainak gyógyítására.
*
Kicsinyes vagyok? Meglehet, de pl. a Duna Tv híradójának mozgó térképéről hiányzik Újvidék... Persze, már nem fért volna bele. Tán így van ez, amikor ,,szűkek' a keretek. Valaki a minap nagyon keserű szájízzel mondta - 1941 júliusában született makacs református -, hogy minket leírtak. Igaz, nem férhetett volna bele abba a tévés földgömbizébe sem Piros, sem Tiszakálmánfalva, de Maradék sem. Majd tán más módon. S én ezt megértve fogadom, mert...
*
Más, de a nagyobb méretekben kihagyatottak.
A jeles újságíró kollégám, ha annak merem nevezni, akit sajnos személyesen nem ismerek, de örömmel nyugtázom minden írását elolvasva. A belevaló, a túl a tiszáni fiú. Örömmel nyugtázta, hogy csak - már ami a fizetését illeti - másodállásban firkász. Mert regénye és novellái, versei, szívemhez súrlódtak. Szóval a vele készített interjúban kimondta, hogy b á n á t. Vagyis a Bánság helyett jobban szereti a Bánátot. És a Torontálságot?
*
S ha már itt tartok, akkor említsek meg egy interjút, ami a fiatal színésznővel készült. Ő kibökte, hogy a Tanyaszínházzal szívesen tájolna Bánátban... De az idén oda se ,,kocsikáznak' el a tanyasi színjátszók... Látható volt az újságban a lelkes csapat - színészek, rendezők, színfaltologatók - falu-város látogatási műsora. Még véletlenül sem lépték át a Tiszát. Minden út Bácskába vezet! Még véletlenül sem lépnék át a Tiszát Zentánál Csókára, Adánál Padéra. De ne soroljam. Hiszen tudom, hogy nem ők, a színpadi deszkák szerelmesei a ludasak, hanem a pénzhiány. És sanyarúan megállapítva ismét többször: a leírtság?
*
Morgolódva el kell mondanom, hogy fél évszázaddal ezelőtt Versecen járva, a magyar művelődési egyesületben, lelkes amatőr színtársulatról szereztem adatokat. Szerettem volna szót váltani a rendezővel, de mondták, bizony ő a környékén dolgozik, kőműves... Tán Ürményházán, s csak késő este tér haza, kerékpárján. Igen, kerékpáron tette meg az utat, hogy odaérjen estefelé a trupphoz.
*
Motyogok. A Tanyaszínház tájolásáról eszembe jutott még Fejértelep - Šušara -, a kicsi delibláti homokpuszta csücskében lévő falu. Annak tágas iskolaudvarában van bőviben hely, könnyen fölállítható lenne a színpad. De meglehet, a még kisebb Udvarszálláson is, de még inkább Székelykevén, ahol a Bánság egyetlen magyar nyolcosztályos iskolája van, helyi újságot is kiadnak. Ám ide sorolhatnám a többit: Sándoregyházát, Nezsényt, Ürményházát, Szajánt, Kisoroszt, Tóbát, Magyarcsernyét, Magyarittabét.
*
Motyogásaimmal idáig eljutva történt valami. A messzi Kanadában kiadott Nyugati Magyarság havilap júniusi száma. S abban egy vers. Trianon himnusza a címe. A költő emlegeti Csaba királyfit, a szép Felvidéket, Kárpátalját, s egy verssorban Szabadkát, Zombort, Újvidéket és a Bácskát! Az Alvidék - Bánát, Szerémség, a Drávaszög vagy Szlavónia ősi magyar települései - Kórógy, Szentlászló, Haraszti - nincsenek említve. Költői szabadság, s nem is várhatjuk el - a költői szabadság nevében sem -, hogy mindent fölsoroljon. Már ami a Trianont illeti. A költőnek ez nem róható föl. Mert ő talán a fentiekben fölsoroltakról nem is tud, nincs tudomása. Mint ahogyan az anyaországunkban sem tudhattak erről sokáig. Sőt! Az itteni újságok sem foglakozhattak annak idején a szerémségi magyarokkal.
*
Hosszúra nyújtottam motyogásaim. De valamit azért ide kell írnom. Történt, hogy Versecre annak idején, amikor kettévált az itteni magyar politikai irányzat, oda gyorsan-frissen leutaztak az illetékesek, s ha jól emlékszem - bizonyára a voksok ügyében is -, színes tévét vittek az ottani Petőfi Sándor ME-nek.
*
És nagy meglepetésemre, de barátaim meglepetésére is, ismét egy vers. A Pro Minoritate folyóiratban jelent meg. Nos, a vers egy tanulmányban közöltetett. S a tanulmányíró megjegyzi, hogy ez már a vajdasági magyarok himnusza. Hát... erről ez idáig sosem hallottunk - süket fülekre talált? Író barátom csóválta fejét, akivel nemegyszer jártuk a végvidékeket. Mert abban a ,,himnusz"-ban csak Zenta és szép Magyarkanizsa, a zombori rózsák illata van. Hogy megy-e út Becskerekére, arról nincs szó. Holott arrafelé is vezetnek utak.
S elnézést minden olvasótól, hogy motyogva, némiképpen zsörtölődve írtam ezekről. De öreg újságíró motyogásai tán azért megbocsáthatók.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..