Cirkusz az ingyenrészvények körül

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Cirkusz az ingyenrészvények körül

Nemrégiben olyan információk láttak napvilágot, hogy az ingyenrészvények igénylői közül több száz ezer polgár kapott értesítést: nem felelnek meg a feltételeknek, mert nem tudják bizonyítani szerb állampolgárságukat. A híresztelések Szabadkán és környékén is igaznak bizonyultak. Neve elhallgatását k...

Nemrégiben olyan információk láttak napvilágot, hogy az ingyenrészvények igénylői közül több száz ezer polgár kapott értesítést: nem felelnek meg a feltételeknek, mert nem tudják bizonyítani szerb állampolgárságukat. A híresztelések Szabadkán és környékén is igaznak bizonyultak. Neve elhallgatását kérő, nyolcvankét éves beszélgetőtársunk elmondta, hogy annak idején rendben és idejében beadta a kérelmét. Körülbelül egy év elteltével kapott értesítést arról, hogy kérelmét elutasították, mert nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani az állampolgárságát. ''Mivel elég szabadidőm van, összeszedtem a papírjaimat és a fénymásolatukat postán eljuttattam az illetékeseknek. Nemsokára kiküldték még egyszer ugyanazt a levelet, miszerint nem tudom hitelt érdemlően igazolni az állampolgárságomat. Nem értem én ezt az egészet. Hogyan lehetséges az, hogy nem vagyok állampolgár? Hiszen, a választásokon idejében megkapom az értesítést a szavazásra, igazolványom is van, az egész életemet itt éltem le” - mondja nyugdíjas riportalanyunk.
A Politikában megjelent tájékoztató füzet alapján időközben az is kiderült, hogy nem egyedül van - az elutasítottak között nagy számban szerepelnek magyar nemzetiségű személyek is. Ez ügyben kerestük meg Pásztor Bálintot, a Szerb Köztársaság VMSZ-es parlamenti képviselőjét.
,,Az állam nem károsíthatja meg a polgárait'
Pásztor Bálint elmondta, hogy a fentihez hasonló levelet több százezren kaptak Szerbia-szerte. Ennek oka elsősorban az, hogy nem szerepelnek az állampolgárok jegyzékében. A képviselő hangsúlyozza: ,,Habár kétségtelenül sok magyar nemzetiségű polgár is érintett ebben az ügyben, a rendelkezésünkre álló információk alapján egyértelműen kijelenthető, hogy nem a magyar kisebbség elleni akcióról van szó. Az általános érvényű, az ország minden területére kiterjed, etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül.' Pásztor azonban hozzátette, hogy ettől függetlenül az is tény, hogy az utóbbi időben több ezer vajdasági magyar polgár kapott ilyen tartalmú értesítést. Az is tény, hogy a Privatizációs Ügynökség által a Politikában közzétett névsoron is sok magyar nemzetiségű polgár szerepel. ''Néhány nappal ezelőtt telefonon megkerestem a gazdasági miniszter segédjét - Mišel Nikolić asszonyt, aki a gazdasági minisztérium azon osztályának a vezetője, amely az ingyenrészvényekről szóló törvény végrehajtásával foglalkozik. Jeleztem neki, hogy nem tartjuk természetesnek azt, hogy olyanokat utasítanak el, akik rendelkeznek érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel, szavazati joggal, sőt a katonaságot is leszolgálták. Elfogadhatatlannak tartjuk az arra való hivatkozást, hogy ezek az emberek nem rendelkeznek állampolgársággal. Teljesen biztosak vagyunk abban, hogy nagy részüknek igenis megvan a szerb állampolgársága. Természetesen az elképzelhető, hogy az állami nyilvántartásban nem szerepelnek állampolgárként. Erről viszont nem ők tehetnek. Időközben az is egyértelművé lett, hogy többnyire idős emberekről van szó, akik még akkor kaptak személyi igazolványt, amikor ehhez a kérelemhez nem kellett az állampolgársági igazolást mellékelni. A minisztérium tisztségviselőjével folytatott beszélgetés során arra is rávilágítottam, hogy meglátásunk szerint az államnak kell meghoznia azokat az intézkedéseket, amelyek révén ezek a hibák kiküszöbölhetőek lesznek.”
Beszélgetésünk során Pásztor Bálint azt is elmondta, hogy a VMSZ meglátása szerint a történet mögött az áll, hogy több, mint ötmilliónyian igényeltek ingyenrészvényt. A mostani gazdasági helyzetben a gazdasági minisztérium mindent elkövet annak érdekében, hogy csökkentse a jogosultak számát. Ezen túlmenően az is kérdéses, hogy a privatizációs folyamat mikor indul meg, illetve zárul le, ahogyan a részvények értéke sem tisztázott. ''Tisztelettel arra kérem azokat az olvasókat, akik érintettek az ügyben, akik olyan értesítést kaptak, hogy harminc napon belül pótolják az állampolgársági bizonylatot, ezt minden esetben tegyék meg. Ha ez megtörtént, s ismételten elutasító levelet kapnak, akkor sajnos ez annak a gyanúnak a beigazolódását bizonyítja, amely az igénylők számának mindenáron való csökkentéséről szól. Amennyiben a kérdést záros határidőn belül nem sikerül rendezni, akkor mi a parlamentben szóba fogjuk hozni ezt a kérdéskört, nyilvánosan megkérdezzük a gazdasági minisztertől, mit kíván tenni annak érdekében, hogy az állam ne károsítsa meg az állampolgárait. Tesszük ezt abból a célból, hogy a minisztérium és az állam hozzáállása megváltozzon, hogy az állami hivatalok jogkövető magatartást tanúsítsanak - mondta a VMSZ parlamenti képviselője.
Éppen a vajdaságiakat hagyják ki?
Adminisztrációs hiba következménye?
SZECSEI Mihály közgazdász is értetlenül áll a történések előtt. Véleménye szerint az ingyenrészvényekre nem jogosultak között sok a magyar, akik bizonyíthatóan eljuttatták a Privatizációs Ügynökséghez az utólag kért állampolgársági bizonylatot, mégsem jogosultak az ingyenrészvényekre.
- Szerintem adminisztrációs hiba következménye az előállt helyzet. Jómagam több biztos forrásból tudom, hogy akik megkapták az értesítést, miszerint nem jogosultak az ingyenrészvényekre, mert nem szerb állampolgárok, az erről szóló bizonylatot idejekorán eljuttatták az illetékesekhez. Ez az indok a Privatizációs Ügynökség részéről tehát teljes mértékben elvetendő. Nem hiszem, hogy politikai vagy egyéb megfontolásból történne mindez, de annál inkább fájó, mert a privatizációból befolyt pénzösszeg java része a vajdasági vállalatok eladásából származik, most pedig éppen a vajdaságiakat hagyják ki az ingyenrészvények szétosztásából - nyilatkozta lapunknak Szecsei Mihály.
A Privatizációs Ügynökség hibázott
Zlatok Marosiuk szabadkai községi ombudsman napilapunknak nyilatkozva a témával kapcsolatban elmondta, hogy találomra ellenőrizték tizenhat olyan polgárnak a státusát, akik megkapták az elutasító végzést. Kiderült, hogy az állampolgárságukkal nincs semmilyen gond.
Egyértelmű tehát, hogy a Privatizációs Ügynökség hibázott.
Az ombudsman egyúttal felhívta a polgárok figyelmét, jelezzék, amennyiben ilyen levelet kapnak, s állampolgársági bizonylatukkal együtt jelenjenek meg az ombudsman irodájában.
Írásunk elkészítése közben érkezett a hír, hogy Vesna Džinić, a Privatizációs Ügynökség igazgatója személyes okokra hivatkozva lemondott tisztségéről.
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink