home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Bibliai Nap Nagykikindán
Szilágyi Edit
2023.09.27.
LXXVIII. évf. 39. szám
Bibliai Nap Nagykikindán

A Keresztény Értelmiségi Kör Bibliai Napot szervezett Nagykikindán, az Egység Művelődési Egyesületben. A Köznyelvű Biblia — A Biblia-fordítás problémái címmel dr. Benyik György a szegedi Gál Ferenc Egyetem Biblikus Tudományok Tanszékének professzora, valamint a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia igazgatója tartott igen tartalmas előadást.

Magasra tette a lécet, szavaiban érezni lehetett a professzori előadásmódot, de érthető volt. A hallgatóság Vajdaság tizenkét településéről érkezett.  

A Biblia a világon a legtöbbször és legtöbb nyelvre lefordított, a legtöbb kiadásban és a legnagyobb példányszámban kiadott könyv. Egy fordítás akkor jó, ha az eredeti szöveg gondolatsora hiánytalanul megjelenik benne. Az egyik fő szempont tehát a szöveghűség. Kérdés azonban, hogy a nyelvtani formahűség vagy az értelmi hűség fontosabb? A másik fő szempont a nyelvezet. Itt a kérdés az, hogy a fordítás régies vagy modern legyen? Ezek mellett a fordítóknak más szempontokat is figyelembe kell venniük, például egyes héber és görög szavaknak nincs magyar megfelelőjük, csak körülírni lehet őket. Évszázadok alatt a sok másolás során az eredeti szövegbe több elírás jutott, ezért került sor a régi kéziratok összehasonlítására és az ősi fordításokkal való egybevetésre.

Erről beszélt az előadó, kiemelve, hogy a vallási élményeket szóban adták át, aztán könyvbe rendezték. A vallás fontos volt, az élmény megosztása szükségesnek bizonyult. A nehézségekről szólva kiemelte, hogy a régi héber írásban csak a mássalhangzókat jelezték, a magánhangzókat az élő nyelv szerint belegondolták. Később pontozással kezdték rögzíteni a magánhangzókat, amikor a héber nyelv már régen holt nyelv volt.

Értekezésében kitért a Biblia, a nyomda, az újságok, az internet, a rádió szerepére is mint a köznyelv alkotóira. Ahhoz, hogy eljusson a fiatalokhoz, közelíteni kell a szentírás nyelvét ahhoz, amelyeket használnak. A mondatok legyenek rövidek, a szókincs limitált, viszont a Biblia nyelvét közelíthetjük az emberekhez, de ha nem nyílik ki a lelkük, hogy megértsék, ez nem fog menni.

Befejezésül a Psalmus Hungaricust és Kodályt említette, illetve a zsoltár egy részletét: De barátimnak az kit vélek volt, / nagy nyájasságom kivel együtt volt, / jó hírem-nevem tisztességem volt, / fő ellenségem most látom, hogy az volt.

Majd folytatta az ima fontosságára utalva: Én pedig Uram hozzád kiáltok, / reggel és délben, estve könyörgök, / megszabadulást tetőled várok, / az ellenségtől mert én igen tartok. Békét nem a fegyverek megvonásával, hanem a szívek összetalálkozásával érünk el — mondta.

A megjelenteket az Úr imádságára kérte fel, de ehhez azt a feltételt kötötte, hogy amikor az imában ahhoz a részhez érünk: Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsátsd meg vétkeinket, álljunk meg. Maradjunk csendben, gondoljunk azokra, akik megbántottak minket, bocsássunk meg nekik, és csak utána mondjuk: miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek.

Visszatérve a Bibliára, arra biztatta a megjelenteket, beszéljenek a Szentírásról, hogy az eljusson lélektől a lélekig.

Az előadást szentmise követte a nagykikindai Assisi Szent Ferenc-templomban, majd az ebéd utáni kötetlen beszélgetés.

A megjelenteket Borbély Béla, a KÉK irodavezetője és Dömösi Mária, a KÉK elnökségi tagja köszöntötte.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..