home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Beruházások és innovációs verseny Magyarkanizsa községben
Tóth Tibor
2024.04.18.
LXXIX. évf. 16. szám
Beruházások és innovációs verseny Magyarkanizsa községben

Aszfaltozás Kishomokon

A Martonos Helyi Közösségéhez tartozó, 110 lakost számláló Kishomokon folyamatban van a Dózsa György utca aszfaltozása. Az útra, mely a Köztársaság és a Petőfi Sándor utcát köti össze, 709 méter hosszan és 3 méter szélesen kerül aszfaltburkolat. A munkálatokat az elmúlt héten Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere is megtekintette.

A Dózsa György utca aszfaltozását (balról jobbra) Sors Endre, Fejsztámer Róbert és Horvát Gergely, Martonos Helyi Közössége Tanácsának elnöke is megtekintette 

Sors Endre, Martonos Helyi Közösségének kishomoki tanácstagja örömének adott hangot az utca aszfaltozását illetően, melyre a főleg földművelésből és állattenyésztésből élő kishomokiak hosszú ideje vártak.

— A falu nevében köszönöm a polgármesternek és az önkormányzatnak, hogy a költségvetésből jelentős összeget szántak erre a beruházásra. Annak ellenére, hogy kevesen vagyunk, nagyon sok élelmiszert megtermelünk. A településen öt-hat, tejtermeléssel foglalkozó farm található, az egyik vállalkozó pedig 30 000 csibét tart — mondta Sors.

Koncz István, a Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat munkatársa elmondta, hogy a beruházás értéke 13,2 millió dinár.

Az önkormányzat már öt éve elkészítette az utca aszfaltozására vonatkozó terveket, minden évben pályázott is, de az illetékesek a pályázatokat azzal az indokkal utasították el, hogy a beruházás értéke túl nagy a lakosság számához képest.

— Mivel a község mind a tizenhárom településén hasonló életminőséget próbálunk biztosítani az ott élőknek, így úgy döntöttünk, hogy a tervek érvényességének lejárta előtt, az önkormányzat költségvetéséből a teljes összeget idén biztosítjuk az egyik utcára, jövőre pedig szintén önkormányzati eszközökből a másik utcát is felújítjuk. Nagy örömmel tölt el, hogy a beruházást saját költségvetésből, külső segítség és pályázati eszközök nélkül is meg tudtuk valósítani. A helyi közösség vezetőivel arról egyeztettünk, hogy a szintén hosszú évek óta húzódó buszmegálló kérdését is megoldjuk — mondta Fejsztámer Róbert.

 

Nyílászárók cseréje Magyarkanizsa egyetlen középiskolájában

Fejsztámer Róbert polgármester és Bagány Ágnes, a községi tanács oktatással megbízott tagja a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontba látogatott, mely intézményben a nyílászárók cseréje valósult meg a főépület udvarra néző részén.

— Intézményünk a tavalyi évben a Tartományi Oktatási Titkárságnál nyílászárók cseréjére pályázott, amit meg is nyertünk, így a főépületen 4,1 millió dinár értékben kicseréltük a régi, elavult faablakokat. A titkárság 3,4 millió dinárt biztosított a cserére, a fennmaradt 700 000 dinárt pedig az iskola önerőből pótolta. A felújítás következő fázisára is pályáztunk a titkárságnál, ami a főépület külső szigetelésére, az ablakok és falak újrafestésére vonatkozik. A Tartományi Mezőgazdasági Titkárságnál is nyújtottunk be egy pályázatot, ugyanis szükségünk van egy erőgépre — mondta Sterbik Ildikó, a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont igazgatója.


Új nyílászárók a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban 

Az önkormányzat minden évben úgy alakítja a költségvetését, hogy az oktatási intézményeket, az óvodáktól kezdve az általános iskolákon át a középiskoláig, minél magasabb szintre emelje. Az oktatás minősége, az infrastruktúra fejlettsége és a megfelelő felszerelés kiváló alapot nyújt az oktatási intézményekbe járó diákoknak a továbbtanuláshoz vagy a munkájukhoz.

— Az oktatási intézmény mérőszáma az, hogy hány tanuló jár az iskolaközpontba. Nagyon örülök annak, hogy az intézmény vezetősége, igazgatónővel az élen, igyekszik minden pályázati lehetőséget megragadni, legyen szó tartományi, köztársasági vagy épp nemzetközi szintű pályázatról, és hogy az iskolaközpontot, melyhez egy tangazdaság is tartozik, versenyképes szinten tartja a környékbeli és a határon túli középiskolákkal szemben — mondta Fejsztámer.

 

Innovációk és új ötletek

A Magyarkanizsai Természetjáró Egyesület egy Erasmus+-pályázat részeként (melynek elnevezése 4 for future — Jövő időbe lépünk) innovációs ötletpályázat-versenyt hirdetett a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tanulói számára. A felhívásra nyolc háromfős csapat jelentkezett, melynek tagjai a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban mutatták be saját munkáikat.

Ágoston Viktória, a középiskola 3. osztályos gépésztechnikus-tanulója és csapata munkája a víztakarékosságra és a megújuló erőforrásokra helyezte a hangsúlyt egy szélkerékkel meghajtott vaditató képében.

— A vaditatót járásokra terveztük, hiszen legeltetéskor gyakran előfordul, hogy nincs mit innia a jószágnak, amit ezzel a projektummal kiküszöbölhetünk. Január óta dolgozunk a munkán, kihasználtuk az internet nyújtotta lehetőségeket, és mentorunktól, tanárunktól, Tóth Bélától is kaptunk forrást — mondta Viktória.

A Királyhalmon élő, mezőgazdasági technikusnak tanuló 2. osztályos Papdi István és csapata a mezőgazdasági termelést és árusítást gondolták újra, mivel szerintük a jelenleg használt technika régimódi.

— Elsősorban az eladáson szeretnénk változtatni. Nem a piacra járnánk a terményekkel, hanem házhoz szállítanánk a megrendelt árut. A megrendelők szerződést kötnének velünk, és mi ez alapján hetente, előre megbeszélt időpontban, egész éven át házhoz szállítanánk a kért árut, ők pedig havonta átutalnák nekünk a megbeszélt összeget — vázolta a projektum lényegét István.

Berec Sándor, a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tanára, a rendezvény fő szervezője elmondta, hogy a versenyt kétéves projektum és tematikus napok előzték meg, ahol a tanulókkal az energiaválság, a globális felmelegedés, a fenntartható fogyasztási szokások témaköreit dolgozták fel, illetve kutatómunkát is végeztek.

— Két csapat ökológiai társasjátékot fejlesztett, szintén két csapat a komposztálással foglalkozott, egy a fóliasátor automatizációját oldotta meg egy makett segítségével, de voltak társaságok, melyek a farmeranyag, illetve az üveg újrahasznosításán dolgoztak. A legjobb két csapat továbbjut Miskolcra, a nemzetközi versenyre. A diákok emléklapot, szövet hátitáskát és bögrét kaptak, az első két helyezett csapat tagjai pedig értékes tárgynyereményekben részesültek, és egy 5 napos miskolci táborban is részt vehetnek — mondta Berec.


Az innovációs ötletpályázat-versenyen a csapatok tíz percben mutatták be munkáikat 

A zsűri (melynek tagjai dr. Gligor Gellért, a biotechnikai tudományok doktora, a Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. igazgatója, Jerasz Anikó, a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ igazgatója és Sáfrány Attila, a Községi Közigazgatási Hivatal munkatársa, környezetvédelmi felügyelő) döntése értelmében az első helyen a Kenyeres Imre, Kenyeres Máté és Krizsán Ádám alkotta csapat végzett, mely a mezőgazdaságban alkalmazott fóliasátor automatizációját mutatta be, így ők és a második helyen végzett OrganicHome (Papdi István, Fejős Szabolcs, Molnár Rózsa) jutottak be a miskolci döntőbe.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..