home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Beoltatja-e magát?
(T.T., tv.)
2009.11.18.
LXIV. évf. 46. szám

A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Nevében a ,,H'' a hemagglutinin proteinre, az ,,N'' a neuraminidáz proteinre utal. 2009 áprilisában a H1N1 egy változata - amely az ,,új influenza A(H1N1) vírus'' nevet kapta - halálos...

A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Nevében a ,,H'' a hemagglutinin proteinre, az ,,N'' a neuraminidáz proteinre utal. 2009 áprilisában a H1N1 egy változata - amely az ,,új influenza A(H1N1) vírus'' nevet kapta - halálos áldozatokkal járó megbetegedéseket okozott Mexikóban. Az első jelentések száznál több áldozatról szóltak, a számok azonban később változtak. A kór átterjedt az Egyesült Államokra, majd más kontinensekre, köztük Európára is. Szerbiában lapzártánkig 283 beteget tartottak nyilván, nyolcan meghaltak a betegség következtében. Vajdaságban 78 beteget kezelnek influenzaszerű megbetegedéssel, illetve igazoltan H1N1 vírus okozta fertőzéssel. A múlt szerdán Tomica Milosavljević egészségügyi miniszter járvány sújtotta területté nyilvánította Szerbia egész területét, és elrendelte a H1N1 vírus terjedésének megakadályozását szolgáló intézkedések bevezetését. A Köztársasági Egészségbiztosítási Alap bejelentette, hogy az illetékesek valószínűleg a svájci Novartis gyógyszergyártól szerzik be a védőoltást, az első adagok érkezése december közepére várható. Az állami közigazgatás és a helyi önkormányzatok szervei úgy tervezik, hogy a 3. és 14. életévük közötti egészséges gyermekeket, a 15. és 49. életévük közötti fiatal felnőtteket, az 50 és 64 életév közöttieket, valamint a 65 évnél idősebbeket külön ütemterv szerint oltják majd be. A lakosság véleménye természetesen megoszlik a sertésinfluenzával kapcsolatban. Míg egyesek nem vesznek róla tudomást és csak felesleges pánikkeltésnek tartják az egészet, addig mások komolyan elgondolkodnak rajta, hogy éljenek-e a szükséges védőoltással. Beoltatja-e magát? - kérdeztük a héten olvasóinktól.
GALAI Kornélia királyhalmi varrónő:
- Nem szívesen oltatnám be sem a családomat, sem pedig magamat a sertésinfluenza elleni védőoltással. Nem vagyok meggyőződve a hatékonyságáról. Sokat hallani arról, hogy több káros mellékhatása van, hosszabb távon rongálja az emberi szervezetet, a hatékonysága sincs teljesen bizonyítva. Mindenképpen fontosnak tartom a megelőzést, amit először is természetes úton szeretnék elérni. Gondolok itt a higiéniára, a gyakori és alapos kézmosásra, amire most fokozottabban felhívom a családom figyelmét. Az immunrendszer erősítésére sok vitamint, rengeteg gyümölcsöt fogyasztunk. Nagyon fontos a friss levegőn való tartózkodás, illetve a mozgás, gondolok itt minden olyan dologra, amivel jobb kondícióban tarthatjuk a szervezetünket, tehát az immunrendszerünket is.
LåRINCZ Gábor hajdújárási földműves, magántermelő:
- Nem oltatom be magam az új influenza ellen. Jól érzem magam a bőrömben, s úgy érzem, nincs szükségem a védőoltásra. Véleményem szerint túlságosan nagy port kavartak fel ezzel a H1N1 históriával, egyedül a gyógyszertárak profitálnak belőle, hiszen nagyobb haszonra tesznek szert. A madárinfluenzát is világméretű járvánnyá kiáltották ki, azzal is sokan jól jártak. Nem olyan fekete a helyzet, mint ahogy egyesek lefestették. Ilyenkor az emberek mindent mesélnek, s én már olyan véleményt is hallottam, hogy a sertésinfluenzát a közönséges influenza elleni védőoltás is gyógyítja. A családommal különösebb óvintézkedéseket nem foganatosítunk, eddig is sok C-vitamint és gyümölcsöt fogyasztottunk, egyedül talán a kézmosásra figyelünk oda jobban. Fontosnak tartom, hogy a média által az emberek tájékozódjanak a legújabb influenzáról, s az ismeretek megszerzése után mindenki saját maga eldöntheti, miként cselekszik.
BÉRES Imre szabadkai nyugdíjas:
- Nem igazán hiszek ebben a H1N1-hisztériában. Először kitalálták a madárinfluenzát, majd jött a kergemarhakór, most pedig állítólag nyakunkon a sertésinfluenza. Jövőre mit találnak ki? A ,,macskagripp'-et? Aztán pedig a ,,kutyainfluenzá'-t? Úgy vettem észre, hogy ezzel az influenzával kapcsolatban sok a mellébeszélés, amin nem is kell annyira csodálkoznunk, hiszen abban első helyen állunk. Egyes sajtóorgánumokban azt lehetett hallani, hogy a kórházban tízen fekszenek a sertésinfluenza gyanújával, majd később azt állították, hogy mindössze egy 17 éves gyermek fekszik bent erős megfázással. Nem kellene feleslegesen pánikot kelteni, először meg kell győződni arról, hogy valóban sertésinfluenzáról van-e szó. Arról is hallottam, hogy az első védőoltás után egy hétre fel kell venni a másodikat is, különben az első sem ér semmit. Mindig is sok vitamint, rengeteg gyümölcsöt fogyasztottam, ezt a szintet ezentúl is tartom, nem növelem a vitaminbevitelt az influenza miatt. Immár tizenhét éve az utcán árulom az újságokat, s nem tudom, mi az a megfázás, mi az influenza. Hamarosan betöltöm a 63. életévemet, s ha félnék valamitől, akkor egyedül az asszonytól félnék, habár lassacskán 39 éve együtt vagyunk.
SEBESTYÉN Gáspár királyhalmi földműves:
- åszintén szólva teljesen tanácstalan vagyok ezzel kapcsolatban. Lehet, hogy felesleges pánikkeltés is van a dologban, de kétségtelen, hogy a vírus megjelent, s szerte a világon szedi áldozatait. Biztos vagyok benne, hogy az egésznek nagyobb a füstje, mint a lángja, s néhány gyógyszergyár óriási profitra tesz szert a vírusnak köszönhetőleg. A híradásokból arról értesültünk, hogy Szerbia több óvintézkedést is tett a vírus megelőzése érdekében. Indokoltnak tartom az iskolák bezárását is, de az egész mit sem ér, ha a tömegrendezvényeket mégis megtartják. Azt sem értem, hogy ha már akkora a pánik, akkor miért kell majd fizetni a védőoltásért? A világon mindez úgy működik, hogy kritikus esetben a lakosság számára ingyen osztogatják a védőoltást. Néhány dolog nem világos az új influenzával kapcsolatban, talán ezért is hezitálok ennyire, hogy beoltassam-e magam, vagy sem?
ÖRDÖG Árpád szabadkai főiskolai hallgató:
- Mint tudjuk, a gyógyszeriparban hatalmas pénz van, és erős az érdekszférák lobbytevékenysége is. Tény, hogy van járvány, de úgy gondolom, nem olyan nagy a veszély, mint sokan gondolják. A gyógyszergyáraknak az érdeke az, hogy minél több oltóanyagot eladjanak, ezért számos fenntartásom van a védőoltással kapcsolatban. Számomra még mindig nem világos, hogy milyen mellékhatásai vannak. Azt gondolom, hogy egyelőre maradok a C-vitamin és az aszpirin mellett. Egy patikus ismerősöm mondta egyszer, hogy ők a gyógyszereket eladják, de ha egy mód van rá, akkor eszük ágában sincs beszedni, hiszen tudják, hogy azoknak milyen káros mellékhatásaik vannak. Nemrég az egyik ismeretterjesztő csatornán bemutattak egy olyan mikrochipet, amelyet ha a bőr alá ültetnek, akkor az naprakész információkat küld az illető fizikai állapotáról a háziorvosának. Ha a média által gerjesztett tömeghisztéria folytatódik, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy hamarosan a tömegek sorban állnak ezekért a chipekért. Az már teljesen mellékes, hogy a műholdak segítségével mindenki bemérhető lesz, és talán még az emberek döntéseit is - például, hogy mit vásároljanak -befolyásolni lehet majd a chipek által.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..