home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Balkáni fesztivál
NAGY Nándor
2011.04.27.
LXVI. évf. 17. szám

Ha a tavaszi vetés akadozott is egy kicsit, a politikai élet egyszeriben virágba borult: Zágrábban elégették az Európai Unió zászlaját, itt nálunk tüntetnek és előrehozott babérkoszorú-aratást követelnek, a nép kényszerből tart éhségsztrájkot, a politikus meg a választási pontszerzés érdekében. Az i...

Ha a tavaszi vetés akadozott is egy kicsit, a politikai élet egyszeriben virágba borult: Zágrábban elégették az Európai Unió zászlaját, itt nálunk tüntetnek és előrehozott babérkoszorú-aratást követelnek, a nép kényszerből tart éhségsztrájkot, a politikus meg a választási pontszerzés érdekében. Az igazi kikelet pedig akkor köszönt be, ha a nacionalista radikális pártvezért kiengedik a hágai börtönből - állítólag már május folyamán. Szerintem az a legveszélyesebb, amikor a politikusok elégedetlenek önmagukkal, illetve egymással. Ez ugyanis egy hosszan tartó alattomos folyamat, amely mellesleg rengeteg pénzbe kerül. Pénzbe is és idegekbe is. Mert ha a nép elégedetlen, akkor fellázad, felgyújtja a parlamentet. A gyökeres változásokat sürgető politikusok viszont új embereket akarnak az államvezetőségbe. Csak azt szeretném tudni, hogy hol vannak és kik ezek az új emberek, hiszen politikusaink többsége, ott volt és van, az ország vezetőségében, Miloševićtől errefelé egészen napjainkig. Gyermekeink lehetnének az új emberek, az új nemzedék? Sajnos, őket is már megfertőztük és elrontottuk, így rájuk sem számíthatunk. Talán majd az unokáink. Egyelőre nálunk még az a nap címoldali híre, amikor egy furcsa múltú politikus nem iszik és nem eszik semmit, noha lenne rá pénze. å akarja vezetni az országot, de egyelőre nem bízik az állami kórházakban sem, mert legyengült állapotában, egy magánkórházba vitette magát.
Az unióba igyekvő horvátok Zágráb főterén elégették az Európai Unió zászlaját, mert a hágai bíróság 24 év börtönre ítélte azt a tábornokot, akit a horvát honvédő és felszabadító háború hősének tekintettek. Megdöbbentő volt a kép, amikor láttuk, hogy a főtérre vonuló horvátok az ítélethirdetés után sírtak, imádkoztak, átkozódtak, fenyegetőztek, rózsafüzért morzsolgattak. Az kétségtelen, hogy a tábornok biztosan nagy szerepet játszott Horvátország felszabadításában, de a hágai bíróság is csak azt helytelenítette, hogy miért kellett ehhez 20 ezer szerb házat felgyújtani és kirabolni, lakóikat pedig elüldözni? Az viszont biztos, hogy jó tábornoki fizetése lehetett, ha annyit félre tudott tenni, hogy 4-5 évig külföldön rejtőzködjön, és végül a Kanári-szigeteken fogják el. A 24 évre ítélt horvát tábornok biztosan jó ütőkártya lesz a most kezdődő horvátországi választási kampányban elsősorban a hazafias szavazatok megszerzése tekintetében. Ezzel a lehetőséggel már élt is Split városelnöke, akire - amíg hazafias beszédét mondta a főtéren - rátámadt egy huligán külsejű fiatalember. A városelnök azonban nem ijedt meg, noha két fejjel alacsonyabb volt, úgy penderítette le a huligánt az emelvényről, hogy az maga leugrott, és két biztonsági őrnek álcázott fiatalemberrel karöltve távozott. Split városelnökét viszont biztosan újra megválasztják, hiszen mindenki láthatta, milyen bátor.
És ez a tavaszi politikai zsongás kizárólag az igazságért van és történik. Az igazságot akarja. Azért sztárolnak, tüntetnek és zászlót égetnek. Az a kellemetlen, hogy itt a balkáni térségben az igazság keze leggyakrabban - a csipiszt mutatja.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..