home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
BÁCSORSZÁG 2020/1 (90. sz.)
N. F.
2020.07.30.
LXXV. évf. 30. szám
BÁCSORSZÁG 2020/1 (90. sz.)

A Bácsország idei első számával lépett be megjelenésének 25. évébe. Az idei tehát jubileumi esztendő, melyről a szerkesztőség a folyóirat őszre megjelenő 3. számában emlékezik meg.

A jelen szám sokszínű és változatos témájú, összességében 21 írást közöl.

Baráth Katalin tanulmányban foglalkozik a XX. század első felében Budapesten élő magyarkanizsaiakkal; Margittai Linda írása a bánáti zsidók sorsát követi nyomon a II. világháború idején; Mihájlovity Anikó Mementó egy asszonyért, egy népért, a világért címmel Lea Vidaković holokauszttal kapcsolatos kiállítását méltatja, melynek a Szabadkai Városi Múzeum adott otthont. Csúszó Dezső dr. Barta (Buchwald) Antal szabadkai orvos I. világháború előtti életpályáját tárja fel írásában. Németh Ferenc a száz évvel ezelőtt Nagybecskereken elhunyt Peteki Kovács Vilmos festőművész pályafutását foglalja össze, akinek nevéhez az I. világháború utáni első nagybecskereki képkiállítás megszervezése kötődik; Káich Katalin figyelemfelkeltő írásában Juhász Gyula múzsájának, Sárvári Annának, az Anna-versek ihletőjének, a „könnyűcsókú színésznőnek” fellépéseit veszi számba a Délvidék színpadjain; Marton Szabolcs a szerémi, Szlávics Károly a versec—fehértemplomi borvidék múltjával foglakozik; Fábián Borbála egy XIX. század eleji bácskai végrendelet tanulságait tárja fel az olvasónak; Tari László Zenta és környéke gyógyvizeit veszi számba; Szőke Anna írásában megcsillogtatja az élénk színhasználatú, tetszetős kishegyesi kelimhímzéseket; Bada Zoltán pedig Velimir Juga magyar nyelvű munkái nyomán a magyarországi szerbek néprajzi reprezentálásáról értekezik.

Mindemellett, egy fotókiállítás apropójából, írást olvashatnak az al-dunai székely telepek társadalomtudományi vizsgálatáról, melyet a szabadkai MTTK néhány tanára és hallgatója folytat már több éve.

A Természeti Örökségünk rovatban Schneider Viktor a löszpuszták egyik unikális növényét, a szennyes ínfüvet mutatja be, Czékus Géza pedig a bánáti bazsarózsával ismertet meg bennünket. A Kulturális Örökségünk rovatban Szilágyi Mária az újvidéki Mária neve római katolikus templom történetét vázolja.

Ezúttal sem maradt el a Könyvespolc rovat, mely az új kiadványokról ad hírt.

Fogadják és olvassák szeretettel a Bácsországot!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..