home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
B. Szabó György és a diákok
Kónya-Kovács Otília
2008.12.24.
LXIII. évf. 52. szám
B. Szabó György és a diákok

TárlatmegnyitóA nagybecskereki Petőfi Művelődési Egyesület szervezésében tartották meg a XIX. B. Szabó György Emléknapokat. Az első napon megkoszorúzták B. Szabó György síremlékét az újvidéki Futaki úti temetőben, majd a nagybecskereki Petőfi udvarán levő emléktáblánál elhelyezték a kegyele...

Tárlatmegnyitó

A nagybecskereki Petőfi Művelődési Egyesület szervezésében tartották meg a XIX. B. Szabó György Emléknapokat. Az első napon megkoszorúzták B. Szabó György síremlékét az újvidéki Futaki úti temetőben, majd a nagybecskereki Petőfi udvarán levő emléktáblánál elhelyezték a kegyelet virágait, Szőke Árpád, az egyesület elnöke pedig méltatta B. Szabó György munkásságát:
''Egyesületünk már 19 éve emlékezik B. Szabó Györgyre, Nagybecskerek szülöttjére, a Petőfi ME egyik alapítójára. A vajdasági magyar irodalom is úgy emlegeti, mint az akkori magyar kulturális élet kulcsemberét, aki nélkül a tanügyben, az irodalompolitikában, publicisztikában, képzőművészeti kritikában, művelődésügyben aligha történhetett valami is. Lapalapítás, káderügy, magyarságképviselet elképzelhetetlen volt a jelenléte nélkül. Alkotásai, kezdeményezései maradandóak: a könyv- és a tankönyvkiadás intézményesítése, a Hungarológiai Intézet megalakítása, a szótárak elképzelése és eszmei tervezése. Rövid élete alatt gyorsan befutotta életpályájának fontos állomásait, mintha csak érezte volna, hogy kevés idő adatott meg neki.”
Ezt követően megnyílt Berkeszel Gabriella, Berkeszel Ildikó és Milijana Tadin amatőr alkotók közös tárlata. Bevezetőt mondott Stanko Šajtinac, az Amatőrszövetség elnöke, valamint fellépett a nagybecskereki Josif Marinković zenede három fiatal tanulója.
A rendezvény második napján a Toša Jovanović Népszínházban folytatódott a műsor: B. Szabó György és a diákok címmel. A környező iskolák tanulói részére irodalomból és képzőművészetből meghívásos pályázatot hirdettek, melyre mintegy 80 képzőművészeti alkotás és 40 fogalmazás érkezett a nagybecskereki Petőfi ME címére. Értékelést Olivera Topalov akadémiai festő és Prokin Eleonóra magyar szakos tanár mondott. A legjobb alkotások szerzőit könyvjutalomban részesítették. Elismerést kapott: Tumo Eleonóra, Jenei Angéla, Tóth Edvin, Jovánovics Dávid és Szekula Veronika a nagybecskereki iskolából, Váci Nándor a muzslyai, Ördög Enikő a tóbai, Babinszki Leontina és Vlasta Hanjik az erzsébetlaki, Lódi Dániel és Buka Boglárka a magyarittabéi, és Bokor Bernadetta a magyarcsernyei általános iskolából. Az idei B. Szabó György-díjat Fejes Barbarának adományozta az Emlékbizottság az egyesületben kifejtett másfél évtizedes tevékenységéért.
A 2007. évre szóló Petőfi-díjat Petrovics Éva óvónő, az egyesületben működő játszóház vezetője érdemelte ki, aki már régóta odaadóan foglalkozik a gyerekekkel. Az est keretében fellépett a Petőfi valamennyi szakcsoportja, és néhány vendégelőadó is bemutatkozott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..