home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Az Új Magyar Képes Újság novellapályázata
2024.07.18.
LXXIX. évf. 29. szám
Az Új Magyar Képes Újság novellapályázata

Döntött a bírálóbizottság, megvannak a nyertesek

A lapunk folyamatos megjelenésének 25. évfordulója alkalmából meghirdetett novellapályázatunkra beérkezett írásművek értékelése folyamatos volt, a napokban pedig megszületett a végeredmény.

A felhívás szövegét az ÚMKÚ (Új Magyar Képes Újság) mellett a Kárpát-medence több magyar lapjában is megjelentettük. Huszon-egynéhány írásmű érkezett be. Felkérésünknek mind Erős Kinga, a Magyar Írószövetség (Budapest) elnöke, mind pedig Tóth Lívia, a szabadkai Hét Nap főszerkesztője eleget tett, a zsűri harmadik tagja lapunk lektora/korrektora, Pasza Árpád volt. Az egyeztetések e-mailek és telefonbeszélgetések útján történtek, nemrégiben viszont egy személyes találkozásra is volt alkalom. Az írásművek elolvasása után előbb mindegyikük ötre szűkítette le a díjazás szempontjából esélyes novellák számát. A zsűritagoknál voltak egyezések, de az irodalmi ízlés és az elbírálás szempontjainak a különbözősége következtében természetesen eltérő vélemények is. Ezért úgy határoztak, a három nyertes novella mindegyikének három „szavazatot” kell kapnia.


Tóth Lívia és Pasza Árpád  (Fotó: Molnár Mónika)

Első helyezett lett az Almazöld jeligéjű Vajdasági blues című novella, a második díjat a Terézváros jeligével beküldött A mi házunk című novella érdemelte ki, harmadik az Emili Watson jeligét viselő A fütty című novella.

— Érdekes volt úgy olvasni a pályázatra beérkezett novellákat, hogy tudtam, nem csak szórakozásból teszem. Mert a pályaművek közül jó néhány nyári olvasmányként is megállja a helyét. Így azonban az általam felállított mércéknek és követelményeknek is meg kellett felelniük. Az egyik a szöveg tisztasága volt, melyen a nyelvhelyességet, a mondatszerkesztést, a helyesírást, a mondatok gördülékenységét értem — az utóbbi akkor működik, ha nincsenek túlbonyolítva, túlfogalmazva. Kíváncsian vizsgáltam a szerző szókincsének gazdagságát is, de ami a leginkább érdekelt, az a témaválasztás volt. Szerelem, gyermekkor, háborús évek, családi titkok… Voltak, akik a múltba nyúltak vissza, mások a jelenből merítettek. Miután egy-egy téma felkeltette az érdeklődésemet, a történetszövést figyeltem — én azt szeretem, amikor nem tudom előre kitalálni egy-egy regény, elbeszélés, novella végét. Ha az írónak sikerül meghökkentenie, felkavarnia, gondolkodásra késztetnie. Ez történt az általam (is) legjobbnak ítélt, Vajdasági blues című írásban, mely egyébként a többi felsorolt kritériumnak is megfelelt. A második helyezett, A mi házunk című szövegben a mesélés módja ragadott meg, ahogyan a szerző elénk varázsolta egy tömbház közösségének az életét. A harmadik díjas, A fütty címet viselő mű esetében azt hisszük, értjük, miért akarja a tulajdonos eladni a régi házat, de a váratlanul kiderülő családi titok mélyebben rejtőző okokat is felszínre hoz — fejtette ki lapunknak Tóth Lívia, aki hozzátette, gratulál a nyerteseknek, és köszöni nekik az élményt, mellyel megajándékozták.

Micheli Tünde, Új Magyar Képes Újság, 2024. július 18.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..