home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az őszi rajt előtt
(—)
2014.08.27.
LXIX. évf. 35. szám

Hogy közeledik a nyári uborkaszezon vége, azt a múlt heti felgyorsult események tették egyértelművé. Az ország gazdasági nehézségein és az Oroszországgal kapcsolatos külpolitikai kihívásokon kívül Bojan Pajtić tartományi kormányfő és a DP elnöke került a fókuszba.

Szerbia maga dönt

Peter Stano, Štefan File bővítési biztos szóvivője a múlt héten úgy értékelte, jól haladnak a Szerbia és az EU közötti tárgyalások a délszláv ország uniós csatlakozásával kapcsolatban. A harmincöt fejezetből eddig tizennyolc esetében történt meg az analitikus áttekintés. A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy az EU semmire sem kényszerít, Szerbia önként vállalta a feladatokat, amikor úgy döntött, csatlakozni kíván. Mindez természetesen kötelezettségekkel is jár, a többi közt az értékek, a joguralom és az emberi jogok tekintetében, melyeket nem lehet megkerülni a kiélezett ukrán—orosz viszony esetében sem. (Tanjug, Večernje novosti)

Szerbia helyzete különösen kényes

A Tanjug hírügynökség ismertette a mérvadó svájci napilap, a Neue Zürcher Zeitung balkáni tényfeltáró elemzését, mely elsősorban az ukrajnai helyzet és a kiéleződött kelet—nyugati feszültség miatt fókuszál a Balkánra. A lap szerint az ukrajnai konfliktus arra kényszeríti a balkáni államokat, hogy politikailag és gazdaságilag is újrapozícionálják magukat. Szerbia esetében ez különösen nagy kockázattal jár, a balkáni állam ugyanis igencsak függ az EU-tól, de Oroszországtól is. Mindez akkor lett egyértelmű, amikor az unió figyelmeztette az országot, hogy ne használja ki azt az űrt, amelyet az Oroszország ellen bevezetett EU-szankciók eredményeztek. Vagyis Szerbia a gazdasági termékeit ne exportálja Oroszországba. Az orosz kérdés egyszersmind Szerbiában nemcsak gazdasági, hanem jelentős érzelmi töltetet is hordoz magában. (Tanjug)

Vučić megértette

A fent említett brüsszeli intéssel kapcsolatban tartott rendkívüli sajtótájékoztatót Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök. A kormányfő többször kiemelte, országa tiszteletben fogja tartani az EU ajánlásait, és a szerb állam semmilyen formában sem kívánja ösztönözni az oroszországi exportot. A miniszterelnök azt is kijelentette, hogy Szerbia nem vezet be szankciót Oroszország ellen. Mindezzel kapcsolatban a következőket is hozzátette: „Az üzenetben egy mondatot nem értettem meg, mégpedig azt, amelyik arra céloz, hogy szolidárisnak kell lennünk az EU-val. Kérem tisztelettel, minket senki sem kérdezett meg, amikor szankciót vezettek be Oroszország ellen, ahogyan az orosz ellenakciók kapcsán sem kérték ki a véleményünket. Ebben a helyzetben hogyan lehetséges, hogy végül mi — akiket senki sem kérdezett meg — legyünk mindkét fél esetében a hibásak?” (B92)

Kapituláció előtt?

A Politika napilap Bojan Pajtić tartományi kormányfő lehetséges sorsát elemezte. A mérvadó belgrádi sajtóorgánum szerint az, hogy Pásztor István, a tartományi parlament elnöke és Aleksandar Vučić miniszterelnök megállapodtak abban, hogy Újvidéken egységkormányt kell létrehozni, továbbkomplikálja az egyébként is bonyolult vajdasági politikai helyzetet. Aleksandar Popov, a Regionalizmusért Központ igazgatója úgy véli, hogy ebben a kontextusban kell értelmezni Pajtićnak a Politikában nemrég megjelent publicisztikáját is. A tartományi kormányfő szerint eljött az ideje annak, hogy mindazok, akik az elmúlt két évtizedben részesei voltak a politikának, visszavonuljanak. Popov szerint a közelmúltban a bizonyos tartományi intézmények ellen megindult rendőrségi nyomozás is azt támasztja alá, hogy a DP kompromittálása újabb szakaszába érkezett. (Politika)

Pajtić távozzon

Ezt már egykori párttársa, Zoran Živković volt miniszterelnök jelentette ki Pajtić cikkére válaszolva. Živković, aki időközben az Új Pártban kezdett el politizálni a tartományi kormányfővel kapcsolatos véleményét sommásan így fogalmazta meg: „Jó volna, ha a politikusok arról beszélnének többet, hogy mit tettek eddig, és nem arról, hogy mit fognak majd ezután tenni. Ha Pajtić úgy véli, hogy nekünk, öregeknek távoznunk kell a politika színpadáról, akkor mondja azt, hogy »elmentem«, s menjen is el.” (Nedeljnik)

Nehézkesen halad

Csigalassúsággal halad Nebojša Stefanović belügyminiszter doktori disszertációjának átvilágítása. Mint ismeretes, Szerbiából elszármazott nyugati szakemberek azzal vádolták meg a főrendőrt, hogy a doktori értekezése plágium. Hasonlóképpen elakadni látszik Aleksandar Šapić DP-funkcionárius plágiumügye is. A Danas napilap egyetemi szakembereket és vezetőket kérdezett meg mindennek okáról, s mint kiderült, az a legnagyobb gond, hogy sokan saját karrierjüket féltve egyszerűen nem vállalják a vizsgálóbizottság(ok)ban való részvételt. (Danas)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..