home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
„Az igazi jazz sorszene”
Bíró Tímea
2019.02.17.
LXXIV. évf. 7. szám
„Az igazi jazz sorszene”

Bicskei Zoltán filmrendező és grafikusművész nemcsak Magyarkanizsa kulturális életében tölt be fontos szerepet, hanem íróként, zenekritikusként is tevékenykedik.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában tavaly megjelent A szív sorsa című esszékötet hatvan zenei esszével gazdagítja a vajdasági magyar irodalmat.


Dormán László felvételei

* Bicskei Zoltánról elsősorban a grafikus és a filmrendező jut eszünkbe. A fiatalok között vannak olyanok, akik nem tudják, hogy ön az egykori Új Symposionban publikált. Hogyan kezdődött el önnél az írás? 

— Általános délvidéki jelenség, hogy ha valaki alkotó ember, akkor szinte majdnem mindegyik műfajjal egyszerre foglalkozik. Ezt már Csáth Gézánál is láthattuk, hiszen a szépirodalmi munkássága mellett zenekritikus, zeneszerző volt, és mozgásszínházzal is foglalkozott, de a képzőművészeink közül megemlíthetném például Sáfrány Imrét, Maurits Ferencet is. Mindannyian több formában ugyanazt próbáljuk feltárni. Ez valójában a harmadik könyvem, de én elsősorban szervezőként éltem, és az alkotásaimat mindig a háttérbe szorítottam. Ez csak most kezd más arányt kapni. Mindenről, ami kamaszkoromban foglalkoztatott, arról gondolkodni is kezdtem. Legelőször filmkritikákat írtam, méghozzá a Symposion akkori főszerkesztője és szerkesztője, Danyi Magdolna és Bognár Antal felkérésére. Tizenkilenc évesen kezdtem el a zenéről írni, de úgy, hogy közben fesztiválokat és koncerteket szerveztünk, kisfilmeket készítettünk, a zene pedig bűvöletben tartott minket. Próbáltam megfogni, hogy mi is az, ami ennyire felerősödik bennünk a zene által. Ezek a leírások ma már dokumentumok is, melyek arról mesélnek, hogy mit éltünk meg. Délvidék egy peremrésze Európának, és itt a világ kortárs zenéjének fontos vonulata — mely a mai napig sem elismert, nincs a kánonban — párhuzamosan nőtt velünk. Miközben hoztuk, vittük, rajzoltuk, fotóztuk, írtuk ezt a muzsikát, nemcsak mi értünk meg általa, de itthon is kinevelődtek zeneszerzők — gondolok itt Kovács Tickmayer Istvánra vagy Mezei Szilárdra, illetve a körülöttük levő zenészekre. Ez fontos, mert nem minden térség tud együtt lélegezni a korral. Földrészektől függetlenül ezek a művészek érezték, hogy a zenékben rejtőző lényeget keressük, azok kapcsán beszélgettünk, vitatkoztunk. Sok közös alkotás is született. Valami azonos ment végbe mindannyiunkban, és ez az együtt rezgés, illetve együtt hallás segített a különféle művészi barátságok kialakulásában. Utólag döbbentem rá, hogy az 1970-es évektől mekkora harcot vívtunk a médiával, a szerkesztőkkel, az emberek tudatlanságával és előítéleteivel. Egy igazi harc folyt és folyik a valódi művészetért. S vele a teljesebb lélekért, életért.

* Miért érzi szükségét annak, hogy kiálljon a jazzért?

— Gyökeres, hagyományelvű zenékről van szó, melyek egy átmeneti korban szinte megváltó erejű dolgokat teremtettek. Ma már látszik, hogy ha nem érvényesülnek a zenei kánonok, akkor mindig megjelenik az improvizativitás, az ember pedig elkezd mélyebbről és magából építkezni. Akkor a lényegében készen meglevő belső, kozmikus (isteni) „énünkből” és szellemiségünkből újraszületik a világ. Kínokból, véres szüléssel, mint mindenkor. Ebből később újraformálódnak kánonok, és akkor ismét kevesebb lesz az improvizáció, hiszen megvannak az új boltozatok és oszlopok, csupán a mindennapi éltetéshez van szükség (kevesebb) rögtönzésre. Egy civilizációs kultúrharcot vívtunk a zene szeretete, ápolása és megvédése által, s ez azóta is tart. Véleményem szerint a jazzből kifejlődött úgynevezett improvizatív zenét az amerikai feketék és Európában a magyarok tudták igazán előremutatóan megformálni. Utóbbiak esetében elsősorban Szabados György életművére gondolok. Ezek a harcok nem értek véget, folyamatosan kiújulnak, hiszen örök kérdéseket boncolgatnak. Ez volt az oka annak, hogy ezt a könyvet kiadásra érdemesnek találtam. Ha ma még kevesen mondják is ki, de a XX. század komoly kortárs zenéjéről beszélünk. A jazz az eredeti néger népzenei formájában meghalt, de kiáramlott, és több jelenséget táplál. Óriási szerepe volt például abban is, hogy Európában megszületett az úgynevezett régizene-mozgalom, mely nem taktust számol, hanem a szív élteti, erősen rögtönzött formában. A jazz hatására a fehér ember rádöbbent arra, hogy mindent a szív lüktetésével kell újraéleszteni, nem pedig az ész szűkösségével. A jazz az a zene, amelyet egyáltalán nem lehet hűvösen művelni, hiszen akkor nincs is. Azért is fontos ez a műfaj, mert közvetlenségével a művészetek eredendően beavató jellegét hozza vissza. Ehhez persze arra is szükség van, hogy a közönség befogadó legyen. Mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert volt egy ember, aki szívként működött az egészben, és ezáltal mindenkit feltüzelt. Jovica Fitzgeraldról van szó, akinek a portréja látható a könyv borítóján. A ’90-es években mindig szabadkozott, mert szégyellte, hogy Milošević a vezetékneve. Valójában azért nevezték el Fitzgeraldnak, mert volt egy története Ella Fitzgeralddal, melyet el is meséltem a könyv mellékleteként szereplő hangjátékban. Visszanézve csak hálás lehetek azért, hogy hozzá hasonló emberekkel és valódi művészekkel élhettük le életünk nagy részét.

* Ön szerint az emberek többsége miért nem tudja meghallani vagy élvezni a jazz általi szabadság érzését?

— Mert ma a sorstól való szökdösés a jellemző. Márpedig az igazi jazz sorszene, hiszen mindennek a megszenvedettség a záloga. Az önmagamon való teljes áteresztés, átélés. A délvidéki közösség azt a zenét szerette és áhítozta, amely az életigenlést hirdette, de a jelenünkre ez sajnos már nem annyira jellemző. A négerek azért tudták olyan mélyen közvetíteni az életerőt, mert ennek a másik arca a legmélyebb szenvedés. Az életerő tudja, hogy mi a halál, és magasra tud ugrani. Az improvizatív zenészek feladata és küldetése is ugyanaz, mint a többi alkotóé: hogy művészetükkel ne sebet ejtsenek, hanem gyógyulni segítsenek.

* Beszéljünk egy kicsit a könyvillusztrációkról.

— Ebben a kiadványban egyrészt a saját, zenéhez fűződő rajzaim, másrészt pedig Dormán László fotói szerepelnek. Azért fontos őt kiemelni, mert végignézve a világ jazzfotóművészeit, látni kell, hogy Dormán munkái világszínvonalúak. Szívből és hihetetlen jó ízléssel műveli a fotózást. Olyan észrevétlenül tud mászkálni a fellépők között, hogy mindenki felengedi őt a pódiumra. Azok közé a kivételes fotóművészek közé tartozik, akik együtt lélegeznek a zenével. Érthetetlen módon eddig még nem volt fotóalbuma, majd a közeljövőben fog megjelenni a Forum Könyvkiadónál.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..