home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az idő szorításában
(o. i.)
2008.12.24.
LXIII. évf. 52. szám

A BIZALMATLANSÁGI INDÍTVÁNYRÓL. December 31-e annyira közel van, hogy már nem is napokban, hanem órákban mérjük az időt. A szerbiai parlament irdatlan időszűkében van: néhány életbevágóan fontos törvényt, illetve törvénymódosítást muszáj elfogadnia az év végéig. Ilyen például annak a törvénynek a mó...

A BIZALMATLANSÁGI INDÍTVÁNYRÓL. December 31-e annyira közel van, hogy már nem is napokban, hanem órákban mérjük az időt. A szerbiai parlament irdatlan időszűkében van: néhány életbevágóan fontos törvényt, illetve törvénymódosítást muszáj elfogadnia az év végéig. Ilyen például annak a törvénynek a módosítása, amely lehetővé teszi, hogy régi, kék színű útlevelünkkel 2009-ben is átléphessük az országhatárt. A csütörtöki napot mégis egy olyan témára herdálták el a képviselők, mely témában - 14 órát tartó vita után! - egyáltalán nem született döntés, létszámhiány miatt nem is tartottak szavazást! A kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvány szerepelt a napirenden. Azzal az indoklással, hogy a Cvetković-kormány ,,közreműködött az EULEX-misszió létrehozásában Kosovóban, s ezzel hozzájárult a tartomány függetlenségét célzó Martti Ahtisaari-terv valóra váltásához', azaz ,,a hatalom Szerbia EU-tagságáért cserébe eladta területe 15%-át'. A bizalmatlansági indítványt az SZRP, az SZDP és az ÚSZ 84 képviselője írta alá. A november 4-én benyújtott javaslattal kapcsolatban a Tomislav Nikolić vezette Hajrá Szerbia frakció is bejelentette, hogy a kormány menesztésére szavaz, ami összesen 108 szavazatot jelent, a kormány leváltásához viszont 126 kell. Tekintettel arra, hogy az ellenzéki LDP előre megmondta, az EULEX miatt nem fog a kormány leváltására szavazni, nyilvánvaló volt, hogy a csütörtöki vita csak időpazarlás. Az éjszakába nyúló vita után a bizalmatlansági indítványt beterjesztő pártok képviselői a kamerák előtt elismerték: valójában nem is a kormány menesztése volt a szándékuk, hanem az, hogy Kosovo sorsával foglalkozzon a parlament.
SZOMBAT HELYETT HÉTFå A SZAVAZÁS NAPJA? A szerbiai parlament házelnöke szombatra tűzte ki a szavazást azokról a dokumentumokról, melyekről az elmúlt másfél hónapban folyt vita. Elmondta, hogy szavaznak majd: az igazságügyi törvénycsomagról, a közbeszerzésekről szóló törvényről, a betétekről szóló törvényről, az állami hivatalnokokról szóló törvény módosításáról és az úti okmányokról szóló törvényről. Az igazságügyi törvénycsomagról való szavazás kapcsán Pásztor Bálint, a kisebbségi frakció vezetője a múlt héten is elismételte: a Magyar Koalíció 4 képviselője nem fog az elfogadására szavazni, mert nem fogadták a javaslatukat, hogy Zentán, Topolyán és Óbecsén is alakuljon alapbíróság. Az ő 4 szavazatuk nélkül viszont a hatalmi koalíciónak csak 124 szavazat lesz, ami nem elegendő az elfogadáshoz. Pénteken este a házelnök, Slavica Đukić-Dejanović bejelentette, hogy a hatalmi koalíció képviselői közül többen beteget jelentettek, s nem vesznek részt a szombati ülésen, ezért a szavazás napját szombatról hétfőre teszi át. Az ellenzék nyomban ködösítéssel vádolta meg a hatalmi koalíciót, s arra szólította fel a házelnököt, mondja meg a polgároknak az igazságot: a hatalmi koalíció képtelen szavazattöbbséget biztosítani a törvények elfogadásához. A házelnök vasárnap nem az ellenzéknek, hanem a polgároknak üzent: nincs mitől tartaniuk, elfogadják a régi kék útlevelek érvényességének a meghosszabbítását. A B92 megkeresésére Pásztor Bálint elmondta: az MK képviselőit Belgrádból szombaton és vasárnap senki sem kereste meg, így a hétfőre összehívott ülés kapcsán csak két dologra gondolhat. Arra, hogy a hatalmi koalíciónak valahogy sikerült biztosítania a szavazattöbbséget. Vagy az történik, hogy az igazságügyi törvénycsomag elfogadását leveszik a napirendről - ahogy azt az MK képviselői már eleve javasolták.
MÁS MEGOLDÁS IS VAN. A szavazásra bocsátott csomagból Szerbia polgárait legjobban az útlevelekre vonatkozó határozat meghozatala érdekelte. Hiszen a törvény értelmében december 31-e után érvényét vesztik a régi, kék színű útlevek, s januártól már csak az új, piros útlevéllel lehetne utazni. Az új, európai szabványoknak megfelelő útleveleket azonban késve és fennakadásokkal kezdték kiadni: nagyon kevés szerbiai polgárnak van még ilyen úti okmánya, jelenleg 38 000 útlevélkérelem vár elbírálásra, de a hosszú várakozási idő miatt sokan át se adták kérelmüket. Ha tehát a parlament nem dönt a régiek meghosszabbításáról, úgy már az újévi ünnepek idején azzal szembesülhetünk, hogy az országból se ki, se be. Hogy mennyire Szerbia körmére égett az útlevélügy, mi sem bizonyítja jobban, mint a külügyminisztérium múlt csütörtöki közleménye: ,,Szerbia külügyminisztériuma azonnal értesíteni fogja a világ országait az úti okmányok érvényességének a meghosszabbításáról, amint a szerbiai parlament elfogadja az érvényességükről szóló törvényt. A külügyminisztériumnak a követségi feladatokkal megbízott igazgatósága a jövő héten egész napos ügyeletet fog tartani annak érdekében, hogy szükség esetén minél gyorsabban értesíthessék a külföld országainak kormányát, illetve külügyminisztériumát az okmányok érvényességének a meghosszabbításáról.'
A szombatról hétfőre halasztott parlamenti szavazás kapcsán Ivica Dačić kormányalelnök és belügyminiszter vasárnap azt nyilatkozta a B92-nek: amennyiben a parlamentben nem sikerül elfogadtatni a törvénymódosítást, úgy más megoldás is van. A kormány rendeletet fogadhat el, mellyel - a parlament ezzel kapcsolatos döntéséig - meghosszabbítja a régi útlevelek érvényességét. Csak semmi pánik, üzente, Szerbia polgárai január 1-je után is utazhatnak a világ bármelyik országába. Lapzártakor, hétfőn reggel még csak itt tartott az útlevélügy...
VISSZALÉPETT A KIVITELEZå. A Horgos-Požega autóút megépítése körül hercehurca a múlt héten újabb szakaszba érkezett: az Alpina-Porr vállalat felbontotta az autópálya kiépítésére vonatkozó koncessziós szerződést. A szerbiai kormányfő erre úgy reagált: nem lehet felmondani egy olyan szerződést, amelyet meg sem kötöttek: a pénzügyi terv lezárásáig (december 31.) a szerződés nem is léphetett életbe. A kivitelező mediációs eljárást, peren kívüli bírósági igazságtételt kér, azt állítja ugyanis, hogy ,,a szerbiai kormány nem kínált fel mindkét fél számára elfogadható megoldást.'
LEVÁLTOTTÁK AZ IGAZGATÓNåT. A Vajdasági Rádió és Televízió igazgatóbizottsága a múlt csütörtökön leváltotta tisztségéről a VRTV vezérigazgatóját, Dina Kurbatvinski-Vraneševićet, megbízott igazgatónak pedig Blažo Popovićot nevezte ki. A közlemény szerint a leváltásának az az oka, hogy vezetőként nem sikerült nagyobb nézettséget elérnie, a vállalat számára pedig nagyobb jövedelmet biztosítania. A VRTV igazgatóbizottságának és a Köztársasági Műsorszórási Ügynökség együttes ülésén egyébként a bizottság alelnöke kifogásolta, hogy a VRTV szabályellenesen frekvenciát biztosított a Szabadkai Rádió számára. Ha a felvetés nyomán a VRTV felmondja a Szabadkai Rádióval kötött szerződést, úgy megszűnhet a rádió egész napos magyar adása, mert egy hullámhosszon fogják sugározni a magyar, a horvát és a szerb adást - 3 órás váltásokkal.
Az eddigi feltételekkel
Józsa László, az MNT elnöke kedden délután telefonon konzultált Gémesi Ferenccel, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikai ügyekért felelős szakállamtitkárával a Magyarországon tanuló vajdasági magyar középiskolások tandíj- és kollégiumi ellátási díj fizetési kötelezettségeiben beállt változásokról. Egyetértettek abban, hogy a magyar félnek sürgősen felül kell vizsgálnia azokat a jogszabályokat, amelyek a 2009/2010-es tanévtől súlyos anyagi következményekkel terhelték volna a Magyarországon tanuló középiskolásainkat. A Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Nemzeti Tanács, a jogi helyzet pontos kiértékelését követően, együttesen fogja kezdeményezni a magyarországi oktatási kormányzatnál az erre vonatkozó jogszabályok módosítását. ,,Az érintett tanulóknak tehát, remélhetőleg, az eddig érvényes feltételekkel lesz a jövőben is módjuk folytatni tanulmányaikat az anyaországban' - olvasható az MNT sajtóközleményében.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..