home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Az emberek gondjai, bajai foglalkoztatnak...
KISIMRE Ferenc
2010.10.06.
LXV. évf. 40. szám
Az emberek gondjai, bajai foglalkoztatnak...

- Kenderesi Vilmos felvételeAz áprilisi választási siker után új irányt vett az ország, a néhány eltelt hónap alatt ez már a gyakorlatban is érezhető, de további gyökeres változtatásokra van szükség. A többi között ezeket mondta múlt heti szegedi látogatásán Orbán Viktor magyar minisztereln...

- Kenderesi Vilmos felvétele

Az áprilisi választási siker után új irányt vett az ország, a néhány eltelt hónap alatt ez már a gyakorlatban is érezhető, de további gyökeres változtatásokra van szükség. A többi között ezeket mondta múlt heti szegedi látogatásán Orbán Viktor magyar miniszterelnök, amikor exkluzív interjút adott a Telin Televízió és a Hét Nap szerkesztőségének.
- Miniszterelnök Úr, ma Magyarországon leginkább a gazdaság talpra állítása foglalkoztatja az embereket, vagyis: ha van munkájuk, akkor meddig marad meg, s ha nincs, akkor mikor lesz...
- Az idén áprilisban a magyar választópolgárok úgy döntöttek, hogy a változás mellett teszik le a voksukat. Ezzel pedig egyértelműen azt üzenték, hogy olyan korszakot szeretnének most már látni, egy olyan világban akarnak élni, ahol van munka. Ehhez olyan kormányt választottak, amely ezt képes megadni nekik. Én ezért úgy fogom fel a saját munkámat, hogy engem ezért választottak meg az emberek, hogy egy omladozófélben levő gazdaságból erős gazdaságot építsünk, képesek legyünk munkát adni minden dolgozni akaró embernek. Ma Magyarországon hiányzik 1 millió munkahely, tehát nemcsak az a feladat, hogy megvédjük a már meglevőket, hanem hogy ezek mellé - személyes becslésem szerint - még 1 millió új munkahelyet is létrehoznunk 10 év alatt. Amikor döntéseket hozok, amikor rendezem az ország ügyét, akkor számomra ez a legfontosabb szempont.
- Mivel Szegeden beszélgetünk, a fenti témával kapcsolatban elmondhatjuk, hogy a Tisza-parti városra kimondottan jellemző a munkahelyteremtő beruházások hiánya. Az elmúlt 8 évben zömmel látványberuházásokat valósított meg a balliberális városvezetőség...
- Nézze, Szeged egy jelentős hely, Szeged nélkül nem is tudjuk elképzelni Magyarországot, éppen ezért a mostaninál többet érdemel. Az országvesztést követően létre tudtak hozni ebben a városban egy tudományos bázist, hiszen a szegedi egyetemmel kezdődött el a meglevő kincseink bementése az országhatárokon belülre, s ebben óriási szerepe és érdeme volt Szegednek. Így azt is mondhatjuk, hogy: a magyar életerő megnyilvánulása ez a város! Szeged sikeressége nélkül aligha lehet eredményes az ország! De azt is nehéz elképzelni, hogy ha az ország sikeres, az ne látszódjék meg itt a Tisza-parti városban is. Sokat beszélgettem a város jövőjéről B. Nagy László úrral, a Fidesz polgármesterjelöltjével. Arra a megállapításra jutottunk, hogy meg kellene tartani azt a bizalmat, amelyet az áprilisi országgyűlési választásokon visszaszerzett a polgári oldal. S mindeközben arra a meggyőzősre jutottam, hogy ő képes erre, jó kezekben lenne a város az ő irányítása alatt.
- Többször is hangsúlyozta, hogy nagy változások történnek most hazánkban. Hol lehet ebben Szeged szerepe?
- Amint mondtam, Szeged nemcsak fontos, hanem egy életerős város. Eddigi érdemeiről mindig csak a tisztelet hangján kell szólni. Most viszont történelmi lehetőség előtt állunk az országban, értelemszerűen Szegeden is. Azért, mert most a város, a megye, az egyetem vezetősége és a kormány egy irányba húzhat, s olyan hihetetlen összefogás jöhet létre, amire ebben a városban emberemlékezet óta nem volt példa! Ez pedig munkahelyeket, fejlesztéseket eredményezhetne. Amikor az elkövetkező időszak fejlesztéseiről beszélgettem a polgármesterjelölt úrral, egy dolgot határozottan kért tőlem: még ebben a ciklusban kezdjük meg egy új Tisza-híd építését! Ebben megegyeztünk, egymás kezébe csaptunk, és ha polgármester lesz, akkor - ha a Jóisten megsegít - hozzálátunk e projektum megvalósításához.
- Nem lesz könnyű az új polgármestereknek az elkövetkező ciklusban, hiszen a települések az országhoz hasonlóan eladósodtak, csőd közeli állapotban vannak. Szegedről nem is beszélve, hiszen a feltúrt város a rengeteg ''tankcsapdával” inkább csatatérre hasonlít, mintsem egy természetes urbanizált környezetre.
- Én természetesen együtt érzek a polgármesterekkel, de inkább az emberek gondjai, bajai foglalkoztatnak. Nézze, akiknek nyolc éven keresztül kilopták a szemét, rájuk verték a magas rezsiköltségeket, elvesztették a munkahelyüket, a gyerekek iskoláztatottságának a színvonala visszaesett, az ország önbecsülése csökkent, tehát összességében az emberek jártak a legrosszabbul a nyolc év szocialista-szabaddemokrata kormányzás alatt. Ne sajnáljuk tehát a polgármestereket, inkább követeljük meg tőlük, hogy végezzék jól a munkájukat. Ez nem lesz könnyű, ebben önnek igaza van. Új lendület kell a városnak, s szerintem fontos, hogy az egyetemet bevonjuk a város hosszú távú fejlesztéseibe. Erre Szabó Gábor professzornak, az új rektornak a személyét ismerve, minden esélyünk meg is van.
- Hatékonyabb lehet tehát az előremenetel ott, ahol a kormányzat terveihez csatlakozva fejlesztenek?
- Kétségkívül. Szerintem ugyanis nagyon régen nem voltunk olyan nehéz helyzetben, mint most. Szó sincs arról, hogy a kormány négy hónap alatt meg tudta volna váltani és változtatni a világot, az eltelt idő alatt már sok minden megváltozott. Áprilisban mondtam, hogy ha sok szavazatot kapunk, nagy lesz a változás. Most azt mondom: ha minél nagyobb sikert érünk el az önkormányzati változásokon, annál nagyobb lesz a változás! Ha ugyanúgy gondolkodnak az önkormányzatokban, mint a kormányban, akkor Magyarország éveket spórolhat meg a fejlesztések beindításában, megvalósításában is.
- Ejtsünk néhány szót az Ön kedvenc sportágáról, a labdarúgásról is. Azt mondják, a foci állapota híven tükrözi egy társadalom adott kulturális-erkölcsi helyzetét is. Úgy tűnik, a Magyar Labdarúgó-szövetség a magyar kormánnyal egyetértésben most megpróbálja rendbe tenni a magyar foci helyzetét. Ön is így látja?
- Igen, mert úgy vélem, legfontosabbak a gyerekek, s az élsportra azért van szükség, hogy a gyerekek lássanak sikereket, ami megmozdít bennük valamit, jó hatással van rájuk, és követendő példaként látják maguk előtt. Ezért van szükségünk a szabadidősport, a diáksport mellett a jó élsportra. Labdarúgásra is. Szegeden például nagy kultúrája volt a focinak, s én mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a jövőben is így legyen. Beszélgettem szegediekkel a Kárász utcában, ők mondták el, hogy a pályákat eladták, felszámolták, üzletközpontokat építettek a helyükre. Márpedig, ha nincsenek grundok, edzők, nem lesznek csapataink sem. Összegezésképpen: lesz magyar futball, s azt is megerősíthetem, hogy együttműködési szerződést kötöttünk az MLSZ vezetőségével, rendet teszünk a stadionokban, biztonságos lesz a légkör, kimehetnek a családok szórakozni. De ugyanezt tettük más sportszövetségekkel is, azért, hogy száz és százezer fiatal tudjon sportolni Magyarországon.
- Miniszterelnök Úr, Olvasóink nevében köszönöm a beszélgetést!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..