home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Anyanyelv és helyesírás
(K. K. GY.)
2014.04.23.
LXIX. évf. 17. szám
Anyanyelv és helyesírás

A zentai Emlékiskola volt a házigazdája a körzeti magyar anyanyelvi versenynek, melyen az észak-bánáti körzethez tartozó hat község általános iskolái felsős tagozatainak legjobb nyelvtanosai, szám szerint hetven tanuló mérte össze tudását. Minden tagozatról három, a legtöbb pontszámot elért versenyző jutott tovább a köztársasági vetélkedőre, melyet májusban szerveznek meg Szabadkán.

A körzeti versenyt Sárosi Gabriella, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatója nyitotta meg, és elmondta: a mindennapi életben folyton szembesülünk a nyelvhelyesség alkalmazásával mind az élő, mind az írott beszédben.

— Mai rohanó világunkban a digitális sajtó és a világhálón történő olvasás nagymértékben kihat szókészletünk alakulására, és bizonyos mértékben előidézi a nyelvromlást is. A tanárok és a diákok folyamatos, kitartó munkájára van szükség ahhoz, hogy megőrizzük nyelvi sajátosságainkat. Ezt nemcsak a versenyekre való felkészülés során, hanem minden magyarórán szem előtt kell tartani, hisz anyanyelvünk az a közös dolog, amely a Kárpát-medencében szétszórt magyarságot összeköti.

Az ünnepi műsor folytatásában közreműködött Lengyel Valentina, az Emlékiskola 6. osztályos tanulója, valamint a zentai Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola fúvós és harmonikás növendékei Vojnity Tunity Zsolt és Alexandra Davidović vezetésével.

Az ötödikesek kategóriájában az első helyezést Fodor Kinga, a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola tanulója érte el (felkészítő tanár: Nagy Mélykúti Anna), második lett Győri Anna (Zenta, November 11. Általános Iskola, felkészítő tanár: Szabó Urbán Ibolya), harmadik helyen végzett azonos pontszámmal Szorcsik Ivett (Zenta, Thurzó Lajos Általános Iskola, felkészítő tanár: Pék Domonkos Ibolya) és Domonkos Dániel (Törökkanizsa-Majdán, Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, felkészítő tanár: Ábrahám Lívia).

A hatodik osztályosoknál első lett Szűcs Dóra (Magyarkanizsa, Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, felkészítő tanár: Szabó Klára), második helyen végzett Hornyák Yvett (Padé, Szervó Mihály Általános Iskola, felkészítő tanár: Nacsa Xénia), harmadik helyezést ért el Bagdal Zoltán (Zenta, Emlékiskola, felkészítő tanár: Máriás Irén).

A hetedik osztályosoknál első helyen végzett Katona Sára (Zenta, Emlékiskola, felkészítő tanár: Kormányos Katona Gyöngyi), második lett azonos pontszámmal Szögi Roland (Oromhegyes-Orom, Kis Ferenc Általános Iskola, felkészítő tanár: Majlát Hermina), Horváth Edina (Zenta, Emlékiskola, felkészítő tanár: Kormányos Katona Gyöngyi) és Pámer Rebeka (Ada, Cseh Károly Általános Iskola, felkészítő tanár: Raffai Klára), harmadik helyezést ért el Rúzsa Ákos (Zenta, November 11. Általános Iskola, felkészítő tanár: Sok Kornélia).

A nyolcadikosok közül legjobbnak bizonyult Varga Anikó (Horgos, Október 10. Általános Iskola, felkészítő tanár: Bohata Zsuzsanna), második helyen végzett azonos pontszámmal Katona Réka és Horváth Kátai Krisztina (mindketten a zentai Emlékiskola tanulói, felkészítő tanáruk: Kormányos Katona Gyöngyi). Harmadik helyet érdemelt ki szintén azonos pontszámmal Krezsó Krisztián (Zenta, Emlékiskola, felkészítő tanár: Kormányos Katona Gyöngyi) és Somogyi Anett (Horgos, Október 10. Általános Iskola, felkészítő tanár: Kávai Bózsó Ildikó).

A zentai Emlékiskola diákjai eredményesen szerepeltek az újvidéki Módszertani Központ szervezésében megtartott Simonyi Zsigmond helyesírási verseny délvidéki tartományi versenyén is. A hatodik osztályosok kategóriájában második helyezést ért el Tešić Mária (felkészítő tanár: Máriás Irén), a hetedik osztályosoknál szintén második helyen végzett Katona Sára (felkészítő tanár: Kormányos Katona Gyöngyi). A nyolcadik osztályosoknál Krezsó Krisztán bizonyult a legjobbnak, második lett Katona Réka (felkészítő tanáruk: Kormányos Katona Gyöngyi). Emléklapot kapott Bagdal Zoltán, Szöllősi Kristóf (Emlékiskola, hatodik osztály, felkészítő tanár: Máriás Irén) és Kólity Kinga (Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola, hatodik osztály, felkészítő tanár: Molnár Szilvia).

A tollbamondásból és a feladatlapok kitöltéséből álló rész összesített pontszámai alapján a nyolc legeredményesebb versenyző utazhat majd május 24-én Budapestre, hogy részt vegyen a helyesírási verseny Kárpát-medencei döntőjén. Zentáról Krezsó Krisztián és Katona Réka vívta ki a Kárpát-medencei fordulóban való részvételi jogot.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..